- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 4. 5. 2025
Soutěžní recept: Jablkové tiramisu od Kamily Jelínkové. Rada z etikety: Jak naznačit obsluze, že už nechcete dolít sklenku. Druhy špeků a proč se věšel do komína.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Hluchavkové mléko proti kašli
Květen byl a stále je velmi vhodným časem pro lidové léčitelství. Je spojený nejen se sběrem bylinek, které v tomto období mají svoji sílu, ale taky s řadou léčebných nebo magických praktik.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Pálené víno podle babiček z podhůří Jizerských hor
V dobách našich babiček patřili ledoví muži, kteří spalují mrazem ovoce i růži, mezi hospodáři k proklínaným svatým. A tak přidáme recept na něco na zahřátí.
Kuchařské čarování: Salátové variace
Kuchařské čarování Petra Stupky je tentokrát veskrze jarní. Hlavní roli bude hrát křehká listová zelenina upravená do podoby nejrůznějších salátů. K tomu přidáme tipy na všeliké zálivky a dresinky.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zadělávané telecí s chmelíčkem a smrži podle receptu Hany Hansgirgové z roku 1864
Dozvíme se něco o chmelíčku, šťavnatých výhoncích chmele, které se budou hodit na zadělávané telecí.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 11. 5. 2025
Soutěžní recept: Kakaová meruňková buchta od Andrey Šulcové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Kam s bonbónem ve společnosti. Výroba pařených sýrů.
Pochoutkový rok: Kam s bonbónem ve společnosti? Spolkněte ho, zní překvapivá rada Ladislava Špačka
Většina z nás si jednou za čas dopřeje obyčejný bonbón. Cucáme ho, převalujeme v ústech a vychutnáváme si jeho patřičnou chuť. Jenže patří bonbón do společnosti? A co s bonbónem, když se to zrovna nehodí?
Pochoutkový rok: Korbáčiky, parenice a další pařené sýry k nám přišly z Balkánu
Pařené sýry jsou typickým produktem zemí jižní Evropy v oblasti Středozemního moře, zejména států balkánských. Zdomácněly ale také ve střední Evropě, známe je z Polska, Slovenska, velkou oblibu si získaly i u nás.
Pochoutkový rok: Meruňková buchta od Andrey Šulcové je šťavnatá a snadná na přípravu
Těsto je zvláčněné meruňkovým sirupem, který moučníku dodá šťavnatost. Kombinace domácích sytě oranžových meruněk a kakaového těsta je výborná. Recept je jednoduchý a rychlý. Pekla Andrea Šulcová z Perné.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bažant na víně podle prvorepublikového receptu
Oslava Dne matek byla u nás za první republiky spojena nejen s dárkem, ale také s pohoštěním, v měšťanských rodinách někdy i s posezením v restauraci.
Jezte, ať vám to sluší: Vysoký cholesterol. Mají na jeho hladinu vliv vajíčka či alkohol?
Co to je cholesterol a jak se liší LDL a HDL? Proč je jeho vysoká hladina v krvi riziková? Které rady už dnes neplatí? Lze jen výživou snížit hladinu cholesterolu v krvi? Máme omezit maso? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.