• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 4. 5. 2025

Soutěžní recept: Jablkové tiramisu od Kamily Jelínkové. Rada z etikety: Jak naznačit obsluze, že už nechcete dolít sklenku. Druhy špeků a proč se věšel do komína.

25:34

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 02:33

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Hluchavkové mléko proti kašli

Květen byl a stále je velmi vhodným časem pro lidové léčitelství. Je spojený nejen se sběrem bylinek, které v tomto období mají svoji sílu, ale taky s řadou léčebných nebo magických praktik.

Před dvěma dny 02:28

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Pálené víno podle babiček z podhůří Jizerských hor

V dobách našich babiček patřili ledoví muži, kteří spalují mrazem ovoce i růži, mezi hospodáři k proklínaným svatým. A tak přidáme recept na něco na zahřátí.

Před dvěma dny 35:06

Kuchařské čarování: Salátové variace

Kuchařské čarování Petra Stupky je tentokrát veskrze jarní. Hlavní roli bude hrát křehká listová zelenina upravená do podoby nejrůznějších salátů. K tomu přidáme tipy na všeliké zálivky a dresinky.

Před třemi dny 02:47

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zadělávané telecí s chmelíčkem a smrži podle receptu Hany Hansgirgové z roku 1864

Dozvíme se něco o chmelíčku, šťavnatých výhoncích chmele, které se budou hodit na zadělávané telecí.

Před čtyřmi dny 26:00

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 11. 5. 2025

Soutěžní recept: Kakaová meruňková buchta od Andrey Šulcové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Kam s bonbónem ve společnosti. Výroba pařených sýrů.

Před čtyřmi dny 02:07

Pochoutkový rok: Kam s bonbónem ve společnosti? Spolkněte ho, zní překvapivá rada Ladislava Špačka

Většina z nás si jednou za čas dopřeje obyčejný bonbón. Cucáme ho, převalujeme v ústech a vychutnáváme si jeho patřičnou chuť. Jenže patří bonbón do společnosti? A co s bonbónem, když se to zrovna nehodí?

Před čtyřmi dny 03:08

Pochoutkový rok: Korbáčiky, parenice a další pařené sýry k nám přišly z Balkánu

Pařené sýry jsou typickým produktem zemí jižní Evropy v oblasti Středozemního moře, zejména států balkánských. Zdomácněly ale také ve střední Evropě, známe je z Polska, Slovenska, velkou oblibu si získaly i u nás.

Před pěti dny 07:09

Pochoutkový rok: Meruňková buchta od Andrey Šulcové je šťavnatá a snadná na přípravu

Těsto je zvláčněné meruňkovým sirupem, který moučníku dodá šťavnatost. Kombinace domácích sytě oranžových meruněk a kakaového těsta je výborná. Recept je jednoduchý a rychlý. Pekla Andrea Šulcová z Perné.

Před šesti dny 02:29

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bažant na víně podle prvorepublikového receptu

Oslava Dne matek byla u nás za první republiky spojena nejen s dárkem, ale také s pohoštěním, v měšťanských rodinách někdy i s posezením v restauraci.

Před šesti dny 12:41

Jezte, ať vám to sluší: Vysoký cholesterol. Mají na jeho hladinu vliv vajíčka či alkohol?

Co to je cholesterol a jak se liší LDL a HDL? Proč je jeho vysoká hladina v krvi riziková? Které rady už dnes neplatí? Lze jen výživou snížit hladinu cholesterolu v krvi? Máme omezit maso? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.