• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před čtyřmi dny

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 20. 7. 2025

Soutěžní recept: Dvoubarevné tvarohové řezy s marmeládou a čokoládou od Marie Kráčmarové z Klenice. Víte, jak se naráží pivní sud? Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak jíst kiwi.

26:46

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 02:53

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Polívka míchaná ze zelených věcí pro 12 osob

Kapusta, karfiol, celer a další čerstvě sklizená zelenina z červencové úrody se nám bude hodit pro přípravu polévky míchané ze zelených věcí. Také tento recept našich babiček vybrala Vladimíra Jakouběová a natočil Jaroslav Hoření.

Před dvěma dny 02:57

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zavařený meloun podle receptu z roku 1886

Nejprve v klášterních, později i v městských kuchyních se už v 19. století objevují recepty s melouny. Šlo o delikatesu, která se nepodávala čerstvá, ale zavářela se. Jak na to, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Před dvěma dny 24:54

Kuchařské čarování: Tradiční pokrmy z oblasti Středozemí

Na těstoviny, bulgur, kuskus a luštěniny se tentokrát ve svém Kuchařském čarování zaměří kulinář Petr Stupka. Nabídne totiž recepty na tradiční pokrmy z oblasti Středozemí. Přidá tip i na speciální omáčku z pečených cuket a několik letních variací salátu.

Před třemi dny 02:43

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Královský chlebíček podle receptu z kuchařky Marie Rosické

Při dochucování pokrmů v kuchyních našich babiček se používalo i exotické koření, třeba z Indonésie pocházející muškátový květ. Hodit se bude pro pečení královského chlebíčku. Jak na to, přiblíží Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Před čtyřmi dny 01:57

Pochoutkový rok: Exotické kiwi u nás zdomácnělo. Zralé můžete vykrojit lžičkou, tvrdé raději odložte

Kiwi je exotické ovoce, které u nás už zdomácnělo. Obsahuje spoustu vitamínů a dalších prospěšných látek. Jak se do něj pustit v restauraci? Radí Ladislav Špaček.

Před čtyřmi dny 02:52

Pochoutkový rok: Naražení pivního soudku je hračka. Původní štěně, to byl tvrdší oříšek

Už dobrých 30 let se pivo prodává v keg sudech. Pokud je kupujete opakovaně, vyplatí se pořídit si domů také výčepní zařízení. To zahrnuje i chlazení a narážeč. Jeho obsluha není nijak náročná, postupujete podle návodu.

Před pěti dny 07:59

Pochoutkový rok: Dvoubarevné tvarohové řezy od Marie Kráčmarové skrývají pět vrstev. Budou se vám sbíhat sliny

Vypadají tak luxusně! Celkem pět vrstviček skrývá tento nenápadný, ale delikátní zákusek. Vyzkoušejte souhru tvarohu, pikantní marmelády a rozinek v rumu. Své cukrářské umění nám předvedla Marie Kráčmarová z Klenic.

Před šesti dny 10:59

Jezte, ať vám to sluší: Na co se zaměřit, když chce člověk hmotnost nabrat? Odpovídá nutriční terapeutka Veronika Pourová

Na co se zaměřit, když chce člověk hmotnost nabrat? Odpovídá nutriční terapeutka Veronika Pourová

Před šesti dny 02:25

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Parma pečená s omáčkou podle Sandtnerové

Pro základní surovinu tohoto receptu se nevydáme za zahrádku, do sadu ani do lesa, ale k vodě. Budeme péct ryby. Vladimíra Jakouběová zalistovala v jedné ze starých kuchařek a vybrala parmu pečenou s omáčkou. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.