• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před pěti dny

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 20. 4. 2025

Soutěžní recept: Horácovy sušenky s čokoládou od Vladimíra Horáka. Rada z etikety: Jak loupat a jíst vejce natvrdo. Luxusní vejce do skla.

27:23

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Před třemi dny 27:56

Kuchařské čarování: Jehněčí maso a využití vařených vajec po Velikonocích

Na jehněčí maso se ve svém Kuchařském čarování zaměří kulinář Petr Stupka. Probere, k čemu se hodí ta či ona část z jehněte, a nabídne inspiraci na jehněčí pečeni třikrát jinak – recept z Bretaně a Irska a svou oblíbenou rolovanou pečínku. K tomu přidá tipy, jak po Velikonocích využít vařená vajíčka.

Před pěti dny 01:32

Pochoutkový rok: Smíme si mazanec namáčet v čaji, nebo je to nevhodné? Radí Ladislav Špaček

Mazanec je řekněme přímo rituální pokrm, stejně jako vánočka. Je to slavnostní pečivo Velikonoc. Mazanec krájí hostitelka na jednotlivé krajíčky a ty si hosté pokládají na svůj dezertní talířek.

Před pěti dny 03:12

Pochoutkový rok: Dopřejte si luxusní vejce do skla ke snídani. Základem je vejce na hniličku

Způsobů, jak upravit vajíčka, jsou desítky. Zastřená, ztracená či pošírovaná vejce, Benedikt či vejce do skla, vejce natvrdo, naměkko či nahniličku…

Před šesti dny 07:41

Pochoutkový rok: Horácovy sušenky od Vladimíra Horáka chutnají jako cukroví. Jsou plné čokolády a oříšků

Jako když si dáte opravdu poctivě naplněný čokoládový croissant. Lehce rozteklou čokoládu objímá sušenkové máslové těsto, které připomíná linecké. Je to dokonalá kombinace, kterou nám upekl Vladimír Horák z Nové Paky.

Před týdnem 12:08

Jezte, ať vám to sluší: Vejce. Je rozdíl mezi farmářskými, z podestýlky a klecového chovu?

Jaké živiny nám dodají vejce? Kolik jich můžeme sníst za den? Jak je to s vejci a vysokým obsahem cholesterolu? Je někdo, kdo by měl jejich konzumaci omezit? Jak jsou na tom oblíbené knedlíky s vajíčkem? Jak dlouho můžeme skladovat vařená vejce? Kdy je vhodné zařadit vejce dětem? A co riziko salmonely? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

Před týdnem 23:50

Vaříme s Habadějem: Brokolicový nákyp se sýrem a česnekem. Zelené zlato na talíři potěší všechny strávníky. A je zdravé

Brokolice je zelenina nejen velice chutná, ale také hodně zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C patří mezi potraviny, které se považují za přirozené zásobárny látek prospěšných pro lidský organismus. Je spousta způsobů, jak je možné brokolici konzumovat, a to buď samostatně v syrovém či povařeném stavu, nebo jako součást pokrmu.

Před týdnem 26:29

Kuchařské čarování: Velikonoční klasika

Mazanec, sekaná, beránek, jehněčí a také velikonoční kapr a špenátový štrúdl. Recepty na velikonoční klasiku nabízí ve svém Kuchařském čarování kulinář Petr Stupka.

Před týdnem 27:46

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 13. 4. 2025

Soutěžní recept: Ořechové nebe od Jany Hauptmannové, Rada z etikety: Jako oloupat vejce natvrdo.

Před týdnem 01:44

Pochoutkový rok: Vejce natvrdo loupeme vždy jen do poloviny a nikdy nebereme do ruky, radí Ladislav Špaček

Blíží se Velikonoce a vejce natvrdo ovládnou naše domácnosti. Víte, jak je správně společensky oloupat a kam patří skořápka?