- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 13. 7. 2025
Soutěžní recept: Zmrzlina Sibirka od Marie Kučerové. Rada z etikety: Jak jíst párky v restauraci. Proč toustový chléb z velkých pekáren mívá pravidelný tvar a řemeslný ne?
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zavařený angrešt
Mezi ovoce, které má u nás dlouhou tradici ale je tak trochu pozapomenuté patří angrešt. V dobách našich babiček se dokonce zavařoval. Recept jak na to, ale i něco z historie angreštu, představí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Kuchařské čarování: Kuchařské čarování s houbami
Houby vybral jako hlavní téma svého Kuchařského čarování kulinář Petr Stupka. Uvařte si společně s ním houbové knedlíky, upečte hubník a připravte i další houbové lahůdky.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Rybíz v octě naložený
V letních receptech našich babiček, které připravují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření, se mimo jiné přesvědčíme, jak obtížné bylo na přelomu 19. a 20. století uchovávat ovoce na zimu. Postupy byly funkční, ale časově dost náročné. Tentokrát to bude rybíz v octě naložený.
Pochoutkový rok: Konzumace párků je jiná v luxusním hotelu a jiná u řeky. Jak se liší, radí Ladislav Špaček
Dáváte si přes léto u stánku, u vody nebo na festivalech nějaký ten párek? A víte, jak by se měl správně jíst? V restauraci občas podávají párek ohřátý ve vodě. Jak na něj, radí mistr etikety Ladislav Špaček.
Pochoutkový rok: Toustový chléb z velkých pekáren mívá pravidelný tvar, ten řemeslný si ‚nasazuje čepici‘
Chléb si lidé opékali už od starověku, nejprve na ohni, pak na kamnech a od začátku 20. století v toustovači. První žádost o patent na komerčně dostupný toustovač byl podaný roku 1909 ve Spojených státech. Dnes jsou toustovače běžnou součástí domácností. A v nich si opékáme toustový chléb.
Pochoutkový rok: Mražený krém Sibirka od Marie Kučerové má svěží chuť lahodné smetany. Máme i bezlepkovou variantu
Je léto, je třeba si připravit něco osvěžujícího. Tady je tip na čtyři krásné porce zmrzliny, která oplývá svěží chutí lahodné smetany a příjemnou dávkou cukru. Výborné a jednoduché. Připravila Marie Kučerová z jihočeských Malšic.
Jezte, ať vám to sluší: Je hubnutí při vysoké hmotnosti něčím specifické? Odpovídá nutriční terapeutka Veronika Pourová
Je hubnutí při vysoké hmotnosti něčím specifické? Odpovídá nutriční terapeutka Veronika Pourová
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Jablečník z Podchlumí
I když dnes se většinou všude vaří všechno, v dobách našich babiček byly velké rozdíly v místních kuchyních. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření z Podchlumí vybrali jablečník.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Jihočeský kapr na houbách
S recepty našich babiček se vydáme na jihočeská blata. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají z tohoto úrodného kraje recept na kapra na houbách.