- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Odhalili jsme důvod, proč naši předci věšeli špek do komína
Skočit někomu na špek není příjemné. Kdybychom ale toto rčení vzali doslova a zaskočili k někomu na domácí špek, velmi bychom si pochutnali. Špek je totiž uzené vepřové sádlo, které se vyrábí z vepřového hřbetu. Špeků existuje několik druhů a zkušený řezník je rozezná nejen podle chuti, ale i konzistence a způsobu vyuzení.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Fazolový guláš s červenou řepou
Ve vyprávění o tom, jak vypadal jídelníček většiny českých rodin po konci 2. světové války, si připomeneme vynalézavost našich babiček, které si uměly poradit i s málem.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bramborové vdolky podle válečné příručky Vaříme z přídělu
Potraviny byly, stejně jako za války, na příděl až do roku 1953. Příručku, jak vařit s výrazně omezenými zásobami, sestavil například Jiří Šimek. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření z ní vybrali sladký recept.
Kuchařské čarování: Těstoviny a mnoho nápadů, jak s nimi čarovat v kuchyni
Těstoviny jsou hlavním tématem Kuchařského čarování Petra Stupky. Probere něco z historie i současné trendy, nabídne známé i neznámé recepty a mnoho nápadů, jak snadno vyčarovat skvělou úpravu.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Noky se zemčaty podle Válečné kuchařky Marie Součkové z roku 1940
Ani ve vyprávění o tom, co a jak naše babičky vařily, nemůžeme opominout konec 2. světové války v Evropě. Bylo to období radosti, ale stále přetrvávající nouze a tak recepty byly chudé.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 4. 5. 2025
Soutěžní recept: Jablkové tiramisu od Kamily Jelínkové. Rada z etikety: Jak naznačit obsluze, že už nechcete dolít sklenku. Druhy špeků a proč se věšel do komína.
Pochoutkový rok: Jak naznačit obsluze, že už nechcete dolít sklenku? Když zavelí král, nepokoušejte se o žádná gesta
„Při dolévání vína záleží na tom, jestli jsme na banketu, kde je jednotné menu a řízené servírování, nebo jsme v domácím prostředí nebo v restauraci s přáteli,“ říká Ladislav Špaček.
Pochoutkový rok: Ideální a rychlý recept na letní dny? Jablkové tiramisu od Kamily Jelínkové
Tak svěží dezert jste nečekali. Kousky jablek mu dodávají esenci echt čerstvosti. Pudink a vrstva zakysané smetany dodají vláčnost. Jablkové tiramisu je nádherné i na řezu. Tvořila Kamila Jelínková z Čáslavi.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Vepřové na zázvoru a dobromysli podle receptáře farní hospodyně
- května má svátek poměrně neznámá světice, sv. Viborada – patronka knihoven, kuchařek a farních hospodyní. A tak si pro recept zajdeme do farní kuchyně.
Jezte, ať vám to sluší: Náhražky masa. Jaké způsoby úpravy tofu jsou chutné a vhodné pro začátečníky?
Co to vlastně náhražky masa jsou? Jsou zdravější než maso? Podle čeho bychom je měli vybírat? Na co si dávat pozor? Je nějaká nevhodná náhražka masa? Hrozí při nahrazování masa nedostatek některých živin? Spousta náhražek obsahuje různá aditiva, není to špatně? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.