- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Lepší než medovník: Ořechový koláč od Jany Kolářové
Krusta ze zkaramelizovaných ořechů, másla a medu je chutná a není přeslazená. Krém vše zvláční. Piškot pečením ztmavne a vrstvení může připomínat proslulý medovník. Pekla Jana Kolářová z Dolních Beřkovic.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 15. 6. 2025
Soutěžní recetp: Ořechový koláč od Jany Kolářové. Rada z etikety: Komu prsa a komu stehne aneb Jak podělit kuřecí čtvrtky. Slané tyčinky jsou mladší sestrou preclíků.
Pochoutkový rok: Komu prsa a komu stehna. Dá se rozhodnout, jak podělit kuřecí čtvrtky?
Komu by hospodyně měla dát na talíř prsa a komu stehna? Je v tom nějaký rozdíl? Pokud zvolíte stehno, zapomeňte na ohryzávání kosti.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Jahodová omáčka k nákypům podle receptu Hany Dumkové z roku 1883
Co všechno hospodyně v dobách našich babiček kuchtily z jahod? Na vesnici se spokojily s jahodových koláčem nebo s lívanci. Ale ve městě to bylo onačejší.
Jezte, ať vám to sluší: Výživa a ženské zdraví. Jak podpořit hormonální rovnováhu? Jaký vliv má kofein?
Jak ovlivňuje výživa hormonální rovnováhu? Které klíčové živiny podporují reprodukční systém? Lze výživou ovlivnit endometriózu? Existují vhodné suplementy? Ovlivňují hormonální zdraví kofein a alkohol? Jaký vliv má spánek? Jaké jsou příčiny častého nadýmání? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Růžová marmeláda podle prababičky
Sedmikrásky, pampelišky či violky se v kuchyních zpracovávaly už před 100 lety, není to tedy jen současný trend. Prababičky uměly uvařit i z růže, ale ne lecjaké...
Vaříme s Habadějem: Pohankové palačinky se špenátem a sýrem. Objevování nových chutí v kuchyni a návrat k jednoduchosti
V případě tohoto receptu rozhodně platí, že zdravé může být i velice chutné. Pohanku bychom do svého jídelníčku měli zařazovat často.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččina marmeláda z rebarbory a jahod
Barborka, čili rebarbora, se na zahrádkách dříve pěstovala víc než dnes, protože naše babičky dobře věděly, že má nejen výjimečnou chuť, ale je taky ohromně zdravá.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Králík v nádivce
Bylinkou, která měla využití v kuchyních našich babiček, je saturejka. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou její historii a přidají recept na králíka v nádivce.
Kuchařské čarování: Přílohy ke grilovanému masu a dobroty z jahod
Inspiraci na salsy, dipy a další přílohy ke grilovanému masu nabídne ve svém Kuchařském čarování Petr Stupka. Poté obrátí pozornost k typickému červnovému ovoci, tedy jahodám. Poradí, jak si je vychutnat a jak je využít v kuchyni.