• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Jíst makaróny je těžší než jíst špagety. Pozor, krájení je zakázané. Jak správně na to?

Dnes nás zajímá, jak jíst zdánlivě obyčejné makaróny. Radí odborník na stolování Ladislav Špaček.

01:51

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Dnes 02:42

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kuře se švestkovou omáčkou, jak ho měla ráda Karolina Světlá

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření tentokrát připomenou spisovatelku Karolinu Světlou a její oblíbené jídlo z Podještědí, kuře se švestkovou omáčkou.

Dnes 35:50

Kuchařské čarování: Několik originálních námětů na grilování ryb, mletých mas i steaků

Kuchařské čarování tentokrát bude grilovací. Kulinář Petr Stupka nabídne několik originálních námětů na přípravu ryb, mletých mas i steaků a k tomu všeliké fígly a triky, třeba na živáňskou v balíčku.

Včera 02:58

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Treska na provensálský způsob ze Šotkovy mezinárodní kuchařky z roku 1926

Připomeneme si pochoutky, které za první republiky nabízely luxusní restaurace, a přidáme luxusní recept na tresku na provensálský způsob.

Před dvěma dny 27:17

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 25. 5. 2025

Soutěžní recept: Rebarborové řezy od Václava Ségla. Víte, jak se vyrábí hotelový porcelán? Rada z etikety Ladislava Špačka: Jíst makaróny je těžší než jíst špagety.

Před dvěma dny 03:07

Pochoutkový rok: Porcelán, který používají největší hotely, musí něco vydržet a hostům padnout do ruky

Kaolín, křemen a živec. Tři základní suroviny, které jsou zapotřebí k výrobě porcelánu. A protože na území Karlovarského kraje se od 18. století těžil ten nejkvalitnější kaolín, vzniklo v kraji více než 30 různých porcelánových značek.

Před třemi dny 07:50

Pochoutkový rok: Rebarborové řezy od Václava Ségla v sobě skrývají i zázvor, který dezertu dodá mimořádnou chuť

Rebarbora a zázvor? Netušená kombinace. Moučník je vysoký, krásně nadýchaný a plný krému a šlehačky. Pekl Václav Ségl z Praskoles.

Před čtyřmi dny 03:01

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: České prvorepublikové laskonky

Zhruba ve stejné době se ve francouzských kavárnách objevily makronky a v českých laskonky. Těžko říct, zda se makronka inspirovala laskonkou, nebo tomu bylo naopak.

Před čtyřmi dny 13:11

Jezte, ať vám to sluší: Dna. Proč jíst hodně třešní a jak důležitý je při nemoci pitný režim?

Co přesně je dna a jak v těle vzniká? Proč se dně říká "nemoc králů"? Jakou roli v léčbě hraje strava? Co jsou puriny a v čem je najdeme? Které potraviny jsou nejproblematičtější? Jaký vliv na dnu má káva a alkohol? Má smažení a grilování nějaký vliv? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před pěti dny 02:21

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Esíčka podle cukráře Ladislava Jíny z Turnova

Podle dochovaných dobových obalů se známé sušenky Esíčka nevyráběly jen v Opavě, ale například i v Jínově továrně na suchary v Lomnici nad Popelkou. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření se podělí o recept.