• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Jedlé květy rozzáří barvou i chutí každý talíř

Téměř všechno, co kolem nás roste a kvete, je jedlé. Než se ale pustíme do sypání květů do salátů, polévek, na zákusky nebo chlebíčky, měli bychom vědět několik důležitých věcí – je ta která květina skutečně jedlá? Nevyrostla někde u pole, kde se použil postřik? Jaké chutě květů se hodí k jakým jídlům? A jak dlouho lidstvo vlastně květy pojídá?

03:01

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 02:49

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Svatojánská cukrátka z jablek a oříšků

Mezi tradice, které se dodržovaly v dobách našich babiček, patří stlaní svatojánských postýlek a s tím spojená nadílka pro děti. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poví, jak pro ně připravit cukrátka z jablek a oříšků.

Před dvěma dny 27:33

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 22. 6. 2025

Soutěžní recept: Perníkový jabskořmák od Aloise Hudečka. Rada z etikety: Je v pořádku ochutnávat jídlo z talíře jiné osoby? Jedlé květy rozzáří barvou i chutí každý talíř.

Před dvěma dny 01:29

Pochoutkový rok: Chcete z partnerova talíře ochutnat, co má dobrého? Muž by měl mít jasnou odpověď

Ženy běžně rády ochutnávají z talíře partnera nebo manžela. Na svatbách novomanželé jedí z jednoho talíře. Je to ale v pořádku?

Před třemi dny 07:59

Pochoutkový rok: Perníkový jabskořmák od Aloise Hudečka pochází z minulého století. Vyniká i chutí jablek

Poctivý hutný moučník chutná podobně jako perník. Vynikne ale chuť jablek, díky kterým je jabskořmák pěkně vláčný. Pekl Alois Hudeček z Jindřichova Hradce. Název je vlastně zkrácením slov: jablka, koření, mák.

Před čtyřmi dny 02:45

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Tvarohová vomasta s brutnákem a mrkví

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou všestrannou léčivku brutnák lékařský. Hodila se nejen při řadě nemocí, ale i při vaření. A přidají recept na vomastu, tedy pomazánku s brutnákem a mrkví.

Před čtyřmi dny 10:58

Jezte, ať vám to sluší: Cycle syncing. Ovlivňují potraviny hladinu hormonů? Jaké úpravy jídelníčku jsou vhodné?

Co tento pojem znamená? Dokáže jídelníček ovlivnit průběh cyklu? Existuje návod, co jíst v jeho jednotlivých fázích? Existují potraviny specificky důležité pro ženy? Jaké úpravy jídelníčku jsou vhodné? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

Před pěti dny 02:51

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Hovězí na česneku s majoránkou na svátek Božího těla

Připomeneme oslavy svátku Božího těla, při jejichž příležitosti se mimo jiné podávalo hovězí na česneku s majoránkou.

Před šesti dny 22:38

Vaříme s Habadějem: Brambory plněné tuňákem. Dochutíte si je citronovou šťávou, posypete bylinkami a ihned podáváte

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

Před šesti dny 02:47

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Vepřová kýta v mléce

Ani v dobách našich babiček nebylo ve městech běžné si dojít pro mléko do chléva. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží dopravu mléka z venkova a přidají recept.