- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Jeden nestačí. Šlehačkové rohlíčky od Jany Šilhavé na oslavách zmizí jako první
Stačí pár surovin, abyste z nich vykouzlili dobrotu. Dokazují to i šlehačkové rohlíčky Jany Šilhavé, které chutnají podobně jako sušenky z lineckého těsta zvláčněné povidly. Postup je jednoduchý.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 29. 6. 2025
Soutěžní recept: Šlehačkové rohlíčky od Jany Šilhavé. Rada z etikety: Jak na oslavách správně jíst malé bobulovité ovoce? Marmelády z Českého ráje uspěly ve světě.
Pochoutkový rok: Jahody, maliny a jiné bobulovité ovoce z mísy na stole nikdy nebereme, pokud nedostaneme talířek
Jahody, maliny nebo ostružiny bývají často součástí zahradních oslav. Víte, jak správně jíst malé bobulovité ovoce, když ho hostitel přinese na stůl ve společné míse? Má to svá pravidla.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zmrzlina kávová podle receptu z roku 1910
I v dobách našich babiček patřila k létu krom jiného zmrzlina. Připomeneme, jak ji vyráběli tehdejší cukráři a co k tomu potřebovali.
Jezte, ať vám to sluší: Výživa na podporu početí. Má pozitivní vliv kyselina listová? Co všechno se dá stravou ovlivnit?
Jak velkou roli hraje výživa v podpoře plodnosti? Co konkrétně lze stravou ovlivnit? Jaké chyby lidé nejčastěji dělají? Má na plodnost vliv i hmotnost? Může mít sója negativní dopad na plodnost? Jaká jsou hlavní doporučení pro muže? Jaký vliv na plodnost mají mléko, mléčné výrobky, káva a alkohol? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Absint s limetou podle receptu z první republiky
V 60. letech 19. století byl absint ve Francii natolik oblíbený, že odpolední páté hodině se říkalo „zelená hodinka“. V Praze se prý nejvíc konzumoval v kavárně Slavia, a podával se třeba s limetou.
Vaříme s Habadějem: Císařský trhanec s malinovou pěnou. Ostudu si netrhnete, naopak, všichni vám vyseknou velkou poklonu
Sladkostí není nikdy dost, těch originálních ještě méně. Mezi ně se řadí jedna, kterou najdete zejména na lístcích vídeňských kaváren. Jmenuje se Kaiserschmarrn a je to vlastně takový nepořádek na talíři, kterému se u nás přezdívá trhanec.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zapečené brambory s fenyklem
V kuchyních našich babiček to vonělo řadou bylinek, které mají dávnou historii. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření tentokrát vybrali fenykl.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bylinkový chléb ze svatojánek
Na svátek sv. Jana Křtitele si v receptech našich babiček připomeneme magickou sílu bylin a některé zrovna použijeme na přípravu bylinkového chleba.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Svatojánská cukrátka z jablek a oříšků
Mezi tradice, které se dodržovaly v dobách našich babiček, patří stlaní svatojánských postýlek a s tím spojená nadílka pro děti. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poví, jak pro ně připravit cukrátka z jablek a oříšků.