• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před třemi dny

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Jak využít staré rohlíky? Rohlíkové hrudky od Miroslavy Kubové jsou na povrchu křupavé, uvnitř měkké

Zlatavé hrudky na povrchu křupnou, uvnitř jsou měkounké. Rohlíky zrecyklujete a ještě nahradí mouku. Tím, že už jsou upečené, dají sušenkovým hrudkám úplně jinou chuť. Druhý až třetí den jsou krásně rozleželé, ale tak dlouho v krabici stejně nevydrží. Jednoduché a velmi jedlé! Pekla Miroslava Kubová z Plzně-Radčic.

06:11

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 02:55

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Mátová cukrátka podle knihy Domácí cukrářství z roku 1906

Kdo by neznal hašlerky? Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží jejich cestu do Čech a předchozí názvy této dobroty. A také jak doma připravit podobnou mlsotu, mátová cukrátka.

Před dvěma dny 25:25

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 18. 5. 2025

Soutěžní recept: rohlíkové hrudky od Miroslavy Kubové. Rada z etikety: Jak jíst brambory. Tradice českobudějovických Masných krámů sahá až ke Karlu IV.

Před dvěma dny 01:54

Pochoutkový rok: Krájíte brambory na talíři nožem, nebo vidličkou? Jsou tak běžnou přílohou, a přitom v tom chybujeme

Většina z nás si jednou za čas dopřeje obyčejný bonbón. Cucáme ho, převalujeme v ústech a vychutnáváme si jeho patřičnou chuť. Jenže patří bonbón do společnosti? A co s bonbónem, když se to zrovna nehodí?

Před dvěma dny 03:16

Pochoutkový rok: Tradice českobudějovických Masných krámů sahá až ke Karlu IV.

Masné krámy byly původně drobné obchůdky, kde se prodávalo maso. V minulosti bychom je našli v každém českém a moravském městě nebo městečku. Například v Třeboni, Olomouci nebo Plzni se dochovaly dodnes, i když už samozřejmě neslouží svému původnímu účelu.

Před čtyřmi dny 02:42

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Pendrek pouťový

Svátek sv. Jana Nepomuckého byl den, kdy se nejen v našem kraji konaly vyhlášené poutě. Na nich se dalo ledacos ochutnat. Třeba pendrek.

Před čtyřmi dny 13:22

Jezte, ať vám to sluší: Vysoký tlak. Jakou roli má strava při jeho zvládání? Je sůl hlavním viníkem?

Jaké jsou největší dietní chyby, kterých se lidé dopouštějí? Které potraviny skrývají největší množství soli? Jak snížit chuť na slané? Jak je to se slazením? Jsou potraviny, které pomáhají snižovat krevní tlak? Měli by si milovníci kávy dávat větší pozor? Jak je to s konzumací alkoholu? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před pěti dny 02:44

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Srnčí nebo jelení kýta se smetanovou omáčkou podle Úsporné kuchařky Anuše Kejřové

Anuše Kejřová byla propagátorka úsporné kuchyně, nabídka byla v její prvorepublikové kuchařské knize opravdu pestrá. A co hospodyním radila? Základem mělo být vařit s rozmyslem, tedy tak, aby žádné jídlo nepřišlo nazmar...

Před šesti dny 21:13

Vaříme s Habadějem: Fazole jsou zdravá luštěnina, která nabízí v kuchyni mnoho variant využití. Zkuste je udělat pečené

Luštěniny jsou skvělá potravina! A fazole obzvlášť. Existuje jich spousta druhů, velikostí i barev, ale všechny jsou zdravé, plné bílkovin a navíc stojí pár korun. Vykouzlit z nich můžete opravdu báječné dobroty, které ocení všichni u stolu.

Před šesti dny 02:33

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Hluchavkové mléko proti kašli

Květen byl a stále je velmi vhodným časem pro lidové léčitelství. Je spojený nejen se sběrem bylinek, které v tomto období mají svoji sílu, ale taky s řadou léčebných nebo magických praktik.