• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Jak naznačit obsluze, že už nechcete dolít sklenku? Když zavelí král, nepokoušejte se o žádná gesta

„Při dolévání vína záleží na tom, jestli jsme na banketu, kde je jednotné menu a řízené servírování, nebo jsme v domácím prostředí nebo v restauraci s přáteli,“ říká Ladislav Špaček.

02:15

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 02:59

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Noky se zemčaty podle Válečné kuchařky Marie Součkové z roku 1940

Ani ve vyprávění o tom, co a jak naše babičky vařily, nemůžeme opominout konec 2. světové války v Evropě. Bylo to období radosti, ale stále přetrvávající nouze a tak recepty byly chudé.

Před dvěma dny 25:34

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 4. 5. 2025

Soutěžní recept: Jablkové tiramisu od Kamily Jelínkové. Rada z etikety: Jak naznačit obsluze, že už nechcete dolít sklenku. Druhy špeků a proč se věšel do komína.

Před dvěma dny 03:03

Pochoutkový rok: Odhalili jsme důvod, proč naši předci věšeli špek do komína

Skočit někomu na špek není příjemné. Kdybychom ale toto rčení vzali doslova a zaskočili k někomu na domácí špek, velmi bychom si pochutnali. Špek je totiž uzené vepřové sádlo, které se vyrábí z vepřového hřbetu. Špeků existuje několik druhů a zkušený řezník je rozezná nejen podle chuti, ale i konzistence a způsobu vyuzení.

Před třemi dny 06:43

Pochoutkový rok: Ideální a rychlý recept na letní dny? Jablkové tiramisu od Kamily Jelínkové

Tak svěží dezert jste nečekali. Kousky jablek mu dodávají esenci echt čerstvosti. Pudink a vrstva zakysané smetany dodají vláčnost. Jablkové tiramisu je nádherné i na řezu. Tvořila Kamila Jelínková z Čáslavi.

Před čtyřmi dny 02:31

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Vepřové na zázvoru a dobromysli podle receptáře farní hospodyně

  1. května má svátek poměrně neznámá světice, sv. Viborada – patronka knihoven, kuchařek a farních hospodyní. A tak si pro recept zajdeme do farní kuchyně.
Před čtyřmi dny 12:42

Jezte, ať vám to sluší: Náhražky masa. Jaké způsoby úpravy tofu jsou chutné a vhodné pro začátečníky?

Co to vlastně náhražky masa jsou? Jsou zdravější než maso? Podle čeho bychom je měli vybírat? Na co si dávat pozor? Je nějaká nevhodná náhražka masa? Hrozí při nahrazování masa nedostatek některých živin? Spousta náhražek obsahuje různá aditiva, není to špatně? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před pěti dny 02:58

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Uzenky podle Šotkovy mezinárodní kuchařky

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou tradici májových oslav – majálesů a také jednu z dobrot tehdy podávaných, uzenky.

Před šesti dny 19:19

Vaříme s Habadějem: Zapečené špenátové noky. Ocení je Pepek Námořník i všichni milovníci zdravé a originální kuchyně

Konzumace špenátu zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů i pokožky a chrání zrak. Vitamíny skupiny B ve špenátu pomáhají vytvářet pohlavní hormony, zvyšují libido a dodávají energii.

Před šesti dny 03:00

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Česnekové bochánky s bejlím

Filipojakubská noc byla v dobách našich babiček spojena s celou řadou magických úkonů na ochranu polí, hospodářských usedlostí, dobytka a v neposlední řadě i lidí před čarodějnicemi. A co se připravovalo na tento svátek v kuchyni?