• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Grilovaný kukuřičný klas jí málokdo podle bontonu. Jak na něj, vysvětluje Ladislav Špaček

Letní čas vybízí ke grilování masa i zeleniny. Klasikou bývá například i kukuřičný klas. Jak se ale popasovat s jeho konzumací, aby ve společnosti nedošlo k nemilému přešlapu? Odpověď přináší odborník na stolování Ladislav Špaček.

02:21

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 02:48

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Housková křenová omáčka podle receptu z Chebska

Prázdninové recepty našich babiček nás zavedou do kraje knedlíků na Chebsko, a ke knedlíkům připravíme houskovou křenovou omáčkou.

Před dvěma dny 27:18

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 6. 7. 2025

Soutěžní recept: Švestková dobrota od Danuše Novotné. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak jíst kukuřičný klas. U bazénu i při grilování osvěží 150 odstínů růžového vína.

Před třemi dny 07:11

Pochoutkový rok: Na pomezí sladkosti a kyselosti. Dobrota ze švestek od Danuše Novotné má snadný recept

Ke skvělému dezertu stačí málo, třeba hutný piškot, sladko-kyselé ovoce a drobenka navrch. Své o tom ví i Danuše Novotná z Roudnice nad Labem, která dobrotu ze švestek peče už přes 20 let.

Před čtyřmi dny 09:47

Jezte, ať vám to sluší: Jak se po porodu vrátit na ideální váhu? Odpovídá nutriční terapeutka Veronika Pourová

Jak se po porodu vrátit na ideální váhu? Odpovídá nutriční terapeutka Veronika Pourová

Před čtyřmi dny 02:52

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Chodský rýpl

Léto je časem cestování a na cesty se vydali i Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Cestují po kuchyních sousedních i vzdálených regionů. Tentokrát nás zavedou na Chodsko, kde se pekl z brambor a mouky rýpl.

Před pěti dny 03:01

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Jehněčí na seně podle receptu z Pokrušnohoří

Dalším regionem, který navštívíme, je Podkrušnohoří. Vladimíru Jakouběovou a Jaroslava Hořeního tam zaujala příprava jídel na seně.

Před šesti dny 23:09

Vaříme s Habadějem: Tatarák z červené čočky! Dozdobte ho nasekanou petrželkou a určitě si pochutnají nejen vegetariáni

Tatarský biftek, lidově řečeno tatarák, je oblíbená pochutina z tepelně neupraveného masa. My pro vás ale máme dnes zajímavou vegetariánskou variantu připravenou z červené čočky. A buďte si jisti, že boule za ušima nebudou mít jen ti, co maso nejedí. Bude chutnat úplně všem.

Před šesti dny 02:51

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Jabkance podle receptu z Kladska

Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Dalším regionem, který navštívíme, jsou Orlické hory. Z tamní kuchyně mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na jabkance.

Před týdnem 02:56

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Dobrovické řepánky

Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Vydáme se za cukrovkou, které se dařilo hlavně ve středních Čechách, a ze které se pekly dobrovické řepánky.