- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Grilovaný kukuřičný klas jí málokdo podle bontonu. Jak na něj, vysvětluje Ladislav Špaček
Letní čas vybízí ke grilování masa i zeleniny. Klasikou bývá například i kukuřičný klas. Jak se ale popasovat s jeho konzumací, aby ve společnosti nedošlo k nemilému přešlapu? Odpověď přináší odborník na stolování Ladislav Špaček.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Housková křenová omáčka podle receptu z Chebska
Prázdninové recepty našich babiček nás zavedou do kraje knedlíků na Chebsko, a ke knedlíkům připravíme houskovou křenovou omáčkou.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 6. 7. 2025
Soutěžní recept: Švestková dobrota od Danuše Novotné. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak jíst kukuřičný klas. U bazénu i při grilování osvěží 150 odstínů růžového vína.
Pochoutkový rok: Na pomezí sladkosti a kyselosti. Dobrota ze švestek od Danuše Novotné má snadný recept
Ke skvělému dezertu stačí málo, třeba hutný piškot, sladko-kyselé ovoce a drobenka navrch. Své o tom ví i Danuše Novotná z Roudnice nad Labem, která dobrotu ze švestek peče už přes 20 let.
Jezte, ať vám to sluší: Jak se po porodu vrátit na ideální váhu? Odpovídá nutriční terapeutka Veronika Pourová
Jak se po porodu vrátit na ideální váhu? Odpovídá nutriční terapeutka Veronika Pourová
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Chodský rýpl
Léto je časem cestování a na cesty se vydali i Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Cestují po kuchyních sousedních i vzdálených regionů. Tentokrát nás zavedou na Chodsko, kde se pekl z brambor a mouky rýpl.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Jehněčí na seně podle receptu z Pokrušnohoří
Dalším regionem, který navštívíme, je Podkrušnohoří. Vladimíru Jakouběovou a Jaroslava Hořeního tam zaujala příprava jídel na seně.
Vaříme s Habadějem: Tatarák z červené čočky! Dozdobte ho nasekanou petrželkou a určitě si pochutnají nejen vegetariáni
Tatarský biftek, lidově řečeno tatarák, je oblíbená pochutina z tepelně neupraveného masa. My pro vás ale máme dnes zajímavou vegetariánskou variantu připravenou z červené čočky. A buďte si jisti, že boule za ušima nebudou mít jen ti, co maso nejedí. Bude chutnat úplně všem.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Jabkance podle receptu z Kladska
Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Dalším regionem, který navštívíme, jsou Orlické hory. Z tamní kuchyně mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na jabkance.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Dobrovické řepánky
Prázdninové recepty našich babiček jsou cestovatelské. Vydáme se za cukrovkou, které se dařilo hlavně ve středních Čechách, a ze které se pekly dobrovické řepánky.