• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Kuchařské čarování: Tipy a fígle pro letní grilování

Kulinář Petr Stupka se ve svém Kuchařském čarování znovu zaměří na letní grilování a fígle s ním spojené. Nabídne tipy na své oblíbené speciality – grilbagetu, mletá masa, ovoce na grilu a další.

36:32

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 02:50

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zápar na nemocné ledviny

Oblíbenou bylinkou našich babiček byl zlatobýl, používaly ho k léčení i kouzlení. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží i jeho různé názvy a přidají recept na zápar.

Před dvěma dny 03:00

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Sirup z ohníčku

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás tentokrát zavedou mezi babky kořenářky. Naučíme se jejich názvosloví a připravit lahodný sirup z ohníčku.

Před třemi dny 02:48

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Olej z fefrmince podle babiček z podhůří Krkonoš

Na přelomu jara a léta je nejvyšší čas nasbírat bylinky. Pro tento recept budeme potřebovat mátu peprnou, ze které připravíme léčivý olej.

Před čtyřmi dny 28:07

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 1. 6. 2025

Soutěžní recept: Prezidentská bábovka od Ludmily Šmídové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Kdy podávat kávu. Krkonošský pivní sýr.

Před čtyřmi dny 01:54

Pochoutkový rok: Káva je kultovní nápoj. Kdy ji máme hostům nabídnout a jak by se měl zachovat host?

Káva je dnes oblíbeným a ceremoniálním nápojem. Do Evropy se dostala v roce 1683, i když první zmínky se objevily už o něco dřív v Benátkách. České země poznaly kávu až po bitvě u Vídně, kdy při úprku Turci zanechali ve svém ležení žoky se zelenými boby.

Před čtyřmi dny 03:06

Pochoutkový rok: Pivní sýr buď milujete, nebo nesnášíte. Oblíbený krkonošský už je jen gurmánskou vzpomínkou

V českých končinách se o pivním sýru poprvé zmiňuje profesor Laxa ve své sýrařské učebnici z roku 1924, když píše: „Sýr pivní (pikantní) jest kořeněný sladký sýr tvarohovitý…“. K těm, které se u nás později vyráběly, patřil i znamenitý Krkonošský pivní sýr.

Před pěti dny 07:54

Pochoutkový rok: Prezidentská bábovka od Ludmily Šmídové je vláčná a plná ořechů a čokolády

Tahle bábovka zřejmě kdysi chutnala některému prezidentovi. Je hutná, ale vláčná a plná ořechů a čokolády. Výtečnou a velmi jedlou bábovku upekla Ludmila Šmídová z Kyjova. Vyzkoušejte ji také.

Před šesti dny 02:58

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zmrzlina z jahod podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Jak vypadal v dobách našich babiček pouliční prodej zmrzliny a jak oblíbenou letní pochoutku připravovala kuchařka všech kuchařek?

Před šesti dny 12:30

Jezte, ať vám to sluší: Osteoporóza. Co to je a co všechno se vyplatí v rámci prevence? Jaký jídelníček zvolit?

Proč je osteoporóza riziková a proč se jí máme snažit vyhnout? Které potraviny zařadit do jídelníčku a proč? Jaký druh sportu je nejlepší? Na jaké chyby si dát největší pozor? Co se vyplatí suplementovat v rámci prevence? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.