• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Kuchařské čarování: Několik originálních námětů na grilování ryb, mletých mas i steaků

Kuchařské čarování tentokrát bude grilovací. Kulinář Petr Stupka nabídne několik originálních námětů na přípravu ryb, mletých mas i steaků a k tomu všeliké fígly a triky, třeba na živáňskou v balíčku.

35:50

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 02:46

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Italské makarony podle Šotkovy mezinárodní kuchařky

V kuchyních našich babiček zdomácněla řada surovin, o kterých si myslíme, že jsou až z našich časů. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření to připomenou receptem na italské makarony.

Před dvěma dny 02:42

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kuře se švestkovou omáčkou, jak ho měla ráda Karolina Světlá

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření tentokrát připomenou spisovatelku Karolinu Světlou a její oblíbené jídlo z Podještědí, kuře se švestkovou omáčkou.

Před třemi dny 02:58

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Treska na provensálský způsob ze Šotkovy mezinárodní kuchařky z roku 1926

Připomeneme si pochoutky, které za první republiky nabízely luxusní restaurace, a přidáme luxusní recept na tresku na provensálský způsob.

Před čtyřmi dny 27:17

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 25. 5. 2025

Soutěžní recept: Rebarborové řezy od Václava Ségla. Víte, jak se vyrábí hotelový porcelán? Rada z etikety Ladislava Špačka: Jíst makaróny je těžší než jíst špagety.

Před čtyřmi dny 01:51

Pochoutkový rok: Jíst makaróny je těžší než jíst špagety. Pozor, krájení je zakázané. Jak správně na to?

Dnes nás zajímá, jak jíst zdánlivě obyčejné makaróny. Radí odborník na stolování Ladislav Špaček.

Před čtyřmi dny 03:07

Pochoutkový rok: Porcelán, který používají největší hotely, musí něco vydržet a hostům padnout do ruky

Kaolín, křemen a živec. Tři základní suroviny, které jsou zapotřebí k výrobě porcelánu. A protože na území Karlovarského kraje se od 18. století těžil ten nejkvalitnější kaolín, vzniklo v kraji více než 30 různých porcelánových značek.

Před pěti dny 07:50

Pochoutkový rok: Rebarborové řezy od Václava Ségla v sobě skrývají i zázvor, který dezertu dodá mimořádnou chuť

Rebarbora a zázvor? Netušená kombinace. Moučník je vysoký, krásně nadýchaný a plný krému a šlehačky. Pekl Václav Ségl z Praskoles.

Před šesti dny 03:01

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: České prvorepublikové laskonky

Zhruba ve stejné době se ve francouzských kavárnách objevily makronky a v českých laskonky. Těžko říct, zda se makronka inspirovala laskonkou, nebo tomu bylo naopak.

Před šesti dny 13:11

Jezte, ať vám to sluší: Dna. Proč jíst hodně třešní a jak důležitý je při nemoci pitný režim?

Co přesně je dna a jak v těle vzniká? Proč se dně říká "nemoc králů"? Jakou roli v léčbě hraje strava? Co jsou puriny a v čem je najdeme? Které potraviny jsou nejproblematičtější? Jaký vliv na dnu má káva a alkohol? Má smažení a grilování nějaký vliv? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.