• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Včera

Poslechněte si podcast: Jezte, ať vám to sluší: Vejce. Je rozdíl mezi farmářskými, z podestýlky a klecového chovu?

Jaké živiny nám dodají vejce? Kolik jich můžeme sníst za den? Jak je to s vejci a vysokým obsahem cholesterolu? Je někdo, kdo by měl jejich konzumaci omezit? Jak jsou na tom oblíbené knedlíky s vajíčkem? Jak dlouho můžeme skladovat vařená vejce? Kdy je vhodné zařadit vejce dětem? A co riziko salmonely? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

12:08

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Dnes 07:41

Pochoutkový rok: Horácovy sušenky od Vladimíra Horáka chutnají jako cukroví. Jsou plné čokolády a oříšků

Jako když si dáte opravdu poctivě naplněný čokoládový croissant. Lehce rozteklou čokoládu objímá sušenkové máslové těsto, které připomíná linecké. Je to dokonalá kombinace, kterou nám upekl Vladimír Horák z Nové Paky.

Před třemi dny 23:50

Vaříme s Habadějem: Brokolicový nákyp se sýrem a česnekem. Zelené zlato na talíři potěší všechny strávníky. A je zdravé

Brokolice je zelenina nejen velice chutná, ale také hodně zdravá. Především díky vysokému obsahu vitaminu C patří mezi potraviny, které se považují za přirozené zásobárny látek prospěšných pro lidský organismus. Je spousta způsobů, jak je možné brokolici konzumovat, a to buď samostatně v syrovém či povařeném stavu, nebo jako součást pokrmu.

Před čtyřmi dny 26:29

Kuchařské čarování: Velikonoční klasika

Mazanec, sekaná, beránek, jehněčí a také velikonoční kapr a špenátový štrúdl. Recepty na velikonoční klasiku nabízí ve svém Kuchařském čarování kulinář Petr Stupka.

Před šesti dny 27:46

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 13. 4. 2025

Soutěžní recept: Ořechové nebe od Jany Hauptmannové, Rada z etikety: Jako oloupat vejce natvrdo.

Před šesti dny 01:44

Pochoutkový rok: Vejce natvrdo loupeme vždy jen do poloviny a nikdy nebereme do ruky, radí Ladislav Špaček

Blíží se Velikonoce a vejce natvrdo ovládnou naše domácnosti. Víte, jak je správně společensky oloupat a kam patří skořápka?

Před týdnem 07:37

Pochoutkový rok: Ořechové nebe od Jany Hauptmannové je super dezert s vůní kakaa a čokolády

Není nad vůni čokolády. Při kousnutí cítíte, jako když ztuhne kakao v ústech. Brownies je proti tomuto dezertu suchá sestřenice. Ochutnáte jeden kousek a chcete další. Recept, kde máme asi nejvíc vajec za celou historii Pochoutkového roku, upekla Jana Hauptmannová z Pohoří.

Před týdnem 02:38

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Vejce na kyselo

V předvelikonočním období se v životě našich babiček prolínaly pohanské i křesťanské tradice. Jak se Pašijový týden projevil nejen v kuchyních, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního. A vařit budeme vejce na kyselo.

Před týdnem 02:57

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Domácí králík s bejlím

Květná neděle je prvním den Pašijového týdne. Kromě receptu na domácího králíka s bejlím připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření obyčej pašijového pometla.

Před týdnem 02:51

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Vaječný svítek s polním salátem a bejlím

Polníček pravděpodobně sbírali už staří Římané. Ve střední Evropě se odedávna pěstoval jako kulturní rostlina. Nejstarší nálezy o jeho výskytu pocházejí z předhůří Alp. Nejdříve rostl jako plevel na obilních polích, odtud asi taky název polníček. Z polníčku, tedy z polního salátu, si připravíme podle našich babiček z Pojizeří vaječný svítek.