• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před týdnem

Poslechněte si podcast: Jezte, ať vám to sluší: O radosti z jídla i ze života: Výběr jídla v restauraci. Jak si vybrat zdravěji? Na co dát pozor?

Je možné jíst zdravě a pravidelně v restauraci či jídelně? Má smysl nahrazovat knedlíky rýží? Co je nejčastějším problémem jídla v restauraci? Je nějaká kuchyně, která je zdravější? Jsou zdravé dezerty, například ty bez lepku? Na co si dát pozor při výběru nápojů? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

10:36

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Dnes 02:01

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Vomeleta s popencem podle receptu z Pojizeří

Připomeneme některé méně známé jarní bylinky, jako třeba popenec, který hospodyně přidávaly do omelet.

Včera 02:41

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zázvorový nápoj lásky ze starého verbáře

V receptech našich babiček budeme trochu čarovat. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou některé květnové zvyky a přidají recept na zázvorový nápoj lásky.

Před dvěma dny 02:53

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččino vepřové na česneku s marjánkou

Poslední dubnový den končí filipojakubskou nocí, svátkem spojeným s mnoha praktikami, mimo jiné s konzumací česneku.

Před dvěma dny 27:43

Kuchařské čarování: Asijská inspirace pro vaši kuchyni

V Kuchařském čarování se kulinář Petr Stupka na přání posluchačů zaměří především na asijskou inspiraci. Vysvětlí, jak se připravuje vývar z hovězího masa na polévku pho, jaký je ten správný recept na pokrm zvaný šuang-si a jak nejlépe udělat smažené čínské nudle. K tomu přidá trochu čarodějnický kuchařský kalendář.

Před třemi dny 02:26

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kuře s vomáčkou s bejlím od babičky z Krčkovic

Ve venkovských kuchyních našich babiček to na jaře vonělo bejlím. Bylinky se hodily téměř do všeho, ale jen výjimečně se na nich připravovalo mladé maso. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření vysvětlí proč a jeden výjimečný recept přidají.

Před čtyřmi dny 09:03

Pochoutkový rok: Kynutý česnekový koláč od Jany Jankůjové

Slaný kynutý koláč s výraznou vůní a chutí česneku. Na povrchu lehce křupavý, uvnitř božsky kyprý. Recept pro všechny milovníky pečeného, slaného a česnekového upekla Jana Jankůjová z Olomouce. Kdo miluje česnek, neodolá. Budete ho chtít dělat každý týden. A když přijde návštěva, bude se ptát: „Máte zase ten česnekový koláč?“

Před čtyřmi dny 02:28

Pochoutkový rok: 6 signálů, kdy je čas ukončit návštěvu. Sledujete je také?

Říká se host do domu, bůh do domu. Ale i návštěva má trvat jen přiměřený čas. Kdo řídí odchod: host, nebo hostitel? Pokud nebudeme přehlížet tyto signály, budeme patřit mezi oblíbené hosty.

Před čtyřmi dny 03:02

Pochoutkový rok: Černý čaj se pije už 2700 let, českou specialitou je pití čaje s rumem

Černý čaj pro někoho naprosto obyčejný nápoj. Ovšem opak je pravdou, černý čaj je nápoj, který v mnoha ohledech velmi pozitivně působí na náš organismus. Je ale nutné umět ho správně připravit.

Před čtyřmi dny 28:49

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 28. 4. 2024

Soutěžní recept: Kynutý česnekový koláč od Jany Jankůjové. Rada z etikety: 6 signálů, kdy je čas ukončit návštěvu. Zajímavost: Černý čaj se pije už 2700 let, českou specialitou je pití čaje s rumem.

Před šesti dny 02:28

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Hořcouka z Podkrkonoší

Nebylo to často, ale občas se v kuchyních místo babičky objevil dědeček. Tak to asi docházela pálenka. Jaké uměli dědečkové, ale i babičky v chalupách připravit, poví Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. Recept na jednu z nich samozřejmě nechybí.