- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Jezte, ať vám to sluší: Na co se zaměřit, když chce člověk hmotnost nabrat? Odpovídá nutriční terapeutka Veronika Pourová
Na co se zaměřit, když chce člověk hmotnost nabrat? Odpovídá nutriční terapeutka Veronika Pourová
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Pochoutkový rok: Dvoubarevné tvarohové řezy od Marie Kráčmarové skrývají pět vrstev. Budou se vám sbíhat sliny
Vypadají tak luxusně! Celkem pět vrstviček skrývá tento nenápadný, ale delikátní zákusek. Vyzkoušejte souhru tvarohu, pikantní marmelády a rozinek v rumu. Své cukrářské umění nám předvedla Marie Kráčmarová z Klenic.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Parma pečená s omáčkou podle Sandtnerové
Pro základní surovinu tohoto receptu se nevydáme za zahrádku, do sadu ani do lesa, ale k vodě. Budeme péct ryby. Vladimíra Jakouběová zalistovala v jedné ze starých kuchařek a vybrala parmu pečenou s omáčkou. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Mirabelky a zelenčata v cukru zavařené podle receptu z Pojizeří
Mirabelky a zelenčata v cukru zavařené, to je další z receptů našich babiček našich babiček. Mirabelky jsou poměrně známé, ale, co to jsou zelenčata, to nám vysvětlí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Vaříme s Habadějem: Houbové rizoto s krémovým sýrem. Tradiční italské jídlo vařené s láskou až do sametové konzistence
Rizoto je český název pro typicky italský pokrm z rýže zvaný risotto. Podle tradičního receptu by se mělo připravovat z rýže vařené ve vývaru, která se doplňuje máslem a cibulí. Díky tomu se všechny chutě krásně propojí a jídlo získá typickou krémovou konzistenci.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Borůvkový šnaps „lesňák" podle receptu z Podkrkonoší
Trochu si dopřejeme, což v dobách našich babiček nebylo nic tak výjimečného. Letní ovoce sloužilo nejen k přípravě moučníků či zavařování, ale také do různých šňapsů. Jak z borůvek vytvořit lesňák poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zavařený angrešt
Mezi ovoce, které má u nás dlouhou tradici ale je tak trochu pozapomenuté patří angrešt. V dobách našich babiček se dokonce zavařoval. Recept jak na to, ale i něco z historie angreštu, představí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Kuchařské čarování: Kuchařské čarování s houbami
Houby vybral jako hlavní téma svého Kuchařského čarování kulinář Petr Stupka. Uvařte si společně s ním houbové knedlíky, upečte hubník a připravte i další houbové lahůdky.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Rybíz v octě naložený
V letních receptech našich babiček, které připravují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření, se mimo jiné přesvědčíme, jak obtížné bylo na přelomu 19. a 20. století uchovávat ovoce na zimu. Postupy byly funkční, ale časově dost náročné. Tentokrát to bude rybíz v octě naložený.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 13. 7. 2025
Soutěžní recept: Zmrzlina Sibirka od Marie Kučerové. Rada z etikety: Jak jíst párky v restauraci. Proč toustový chléb z velkých pekáren mívá pravidelný tvar a řemeslný ne?