• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Před dvěma dny

Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zápar na nemocné ledviny

Oblíbenou bylinkou našich babiček byl zlatobýl, používaly ho k léčení i kouzlení. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží i jeho různé názvy a přidají recept na zápar.

02:50

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Dnes 02:27

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Pažitková omáčka podle babiček z Frýdlantska

Bylinky a koření byly odedávna základem tradiční lidové kuchyně. Málokterý pokrm se bez nich obešel. Především masitá jídla bychom bez nich asi neuvařili.

Dnes 10:36

Jezte, ať vám to sluší: Jak řešit nevolnost v předmenstruačním období? Jakou volit stravu?

Co ženy mohou v tomto období změnit, aby zmírnily příznaky? Jak zamezit chutím na sladké? Mění se v ohledu na fázi cyklu i tělesné složení? Jsou potraviny, které by ženy měly raději vynechat? Na co si dát pozor při zažívacích potížích? Jaké další faktory mohou hrát roli? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

Včera 02:21

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kapr na bejlí podle receptu z Lužický hor

Tentokrát připomeneme jednu všestrannou bylinku – řebříček. Ten se dříve používal nejen k léčení různých neduhů, ale měl své místo i v lidové magii a kuchyni.

Před třemi dny 03:00

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Sirup z ohníčku

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás tentokrát zavedou mezi babky kořenářky. Naučíme se jejich názvosloví a připravit lahodný sirup z ohníčku.

Před třemi dny 36:32

Kuchařské čarování: Tipy a fígle pro letní grilování

Kulinář Petr Stupka se ve svém Kuchařském čarování znovu zaměří na letní grilování a fígle s ním spojené. Nabídne tipy na své oblíbené speciality – grilbagetu, mletá masa, ovoce na grilu a další.

Před čtyřmi dny 02:48

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Olej z fefrmince podle babiček z podhůří Krkonoš

Na přelomu jara a léta je nejvyšší čas nasbírat bylinky. Pro tento recept budeme potřebovat mátu peprnou, ze které připravíme léčivý olej.

Před pěti dny 28:07

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 1. 6. 2025

Soutěžní recept: Prezidentská bábovka od Ludmily Šmídové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Kdy podávat kávu. Krkonošský pivní sýr.

Před pěti dny 01:54

Pochoutkový rok: Káva je kultovní nápoj. Kdy ji máme hostům nabídnout a jak by se měl zachovat host?

Káva je dnes oblíbeným a ceremoniálním nápojem. Do Evropy se dostala v roce 1683, i když první zmínky se objevily už o něco dřív v Benátkách. České země poznaly kávu až po bitvě u Vídně, kdy při úprku Turci zanechali ve svém ležení žoky se zelenými boby.

Před pěti dny 03:06

Pochoutkový rok: Pivní sýr buď milujete, nebo nesnášíte. Oblíbený krkonošský už je jen gurmánskou vzpomínkou

V českých končinách se o pivním sýru poprvé zmiňuje profesor Laxa ve své sýrařské učebnici z roku 1924, když píše: „Sýr pivní (pikantní) jest kořeněný sladký sýr tvarohovitý…“. K těm, které se u nás později vyráběly, patřil i znamenitý Krkonošský pivní sýr.