- Podcasty
- Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Poslechněte si podcast: Vaječný svítek s polním salátem a bejlím
Polníček pravděpodobně sbírali už staří Římané. Ve střední Evropě se odedávna pěstoval jako kulturní rostlina. Nejstarší nálezy o jeho výskytu pocházejí z předhůří Alp. Nejdříve rostl jako plevel na obilních polích, odtud asi taky název polníček. Z polníčku, tedy z polního salátu, si připravíme podle našich babiček z Pojizeří vaječný svítek.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.
Hluchavkové mléko proti kašli
Květen byl a stále je velmi vhodným časem pro lidové léčitelství. Je spojený nejen se sběrem bylinek, které v tomto období mají svoji sílu, ale taky s řadou léčebných nebo magických praktik.
Pálené víno podle babiček z podhůří Jizerských hor
V dobách našich babiček patřili ledoví muži, kteří spalují mrazem ovoce i růži, mezi hospodáři k proklínaným svatým. A tak přidáme recept na něco na zahřátí.
Zadělávané telecí s chmelíčkem a smrži podle receptu Hany Hansgirgové z roku 1864
Dozvíme se něco o chmelíčku, šťavnatých výhoncích chmele, které se budou hodit na zadělávané telecí.
Bažant na víně podle prvorepublikového receptu
Oslava Dne matek byla u nás za první republiky spojena nejen s dárkem, ale také s pohoštěním, v měšťanských rodinách někdy i s posezením v restauraci.
Zapečený králík s bramborami
Omezením pro vesnické hospodyně nebyl po válce jen přídělový systém, ale i nefunkční způsob hospodaření nově zakládaných zemědělských družstev. Zpracovávaly v podstatě vše, co bylo k jídlu a jednou za týden se všichni těšili na maso.
Fazolový guláš s červenou řepou
Ve vyprávění o tom, jak vypadal jídelníček většiny českých rodin po konci 2. světové války, si připomeneme vynalézavost našich babiček, které si uměly poradit i s málem.
Bramborové vdolky podle válečné příručky Vaříme z přídělu
Potraviny byly, stejně jako za války, na příděl až do roku 1953. Příručku, jak vařit s výrazně omezenými zásobami, sestavil například Jiří Šimek. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření z ní vybrali sladký recept.
Noky se zemčaty podle Válečné kuchařky Marie Součkové z roku 1940
Ani ve vyprávění o tom, co a jak naše babičky vařily, nemůžeme opominout konec 2. světové války v Evropě. Bylo to období radosti, ale stále přetrvávající nouze a tak recepty byly chudé.
Vepřové na zázvoru a dobromysli podle receptáře farní hospodyně
- května má svátek poměrně neznámá světice, sv. Viborada – patronka knihoven, kuchařek a farních hospodyní. A tak si pro recept zajdeme do farní kuchyně.
Uzenky podle Šotkovy mezinárodní kuchařky
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou tradici májových oslav – majálesů a také jednu z dobrot tehdy podávaných, uzenky.