• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Oplatky podle Moučníkářky Jana Kettnera

Už jsme zde jmenovali řadu autorek kuchařských knih, ale recepty sepisovali i muži. Jednoho z nich, Jana Kettnera, představí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

02:48

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Před dvěma dny 02:41

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Květák á la Ostende podle Jana Kettnera, bývalého šéfkuchaře drážďanského vegetariánského sanatoria

Už na počátku 20. století u nás vycházely vegetariánské kuchařky. Píše se v nich o přínosech i rizicích vegetariánské stravy a také jak připravit květák á la Ostende.

Před třemi dny 02:24

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Mníci pečení se šalvějí podle Marie Součkové

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou do kuchařky z dob opravdového nedostatku, kuchařky válečné. Píše se tam o náhražkách i o pečení mníků se šalvějí.

Před třemi dny 24:28

Kuchařské čarování: Zabijačkové speciality

Zabijačka je hlavním tématem Kuchařského čarování Petra Stupky. Nabízí reportáž a anketu ze zabijačky v Řásné, zabijačkové speciality a recept na zabijačkový prejt z Valašska.

Před čtyřmi dny 02:45

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Chlebovka s česnekem

V dobách našich babiček nebylo vždy posvícení, jak se říkalo, byly i časy nuzné tak, jak si ani představit neumíme. A vařila se třeba chlebovka s česnekem.

Před čtyřmi dny 09:57

Jezte, ať vám to sluší: Honí vás mlsná? Čím ošálit chuť na sladké nebo chipsy? Poslechněte si o radosti z jídla i ze života

Které potraviny by se na našem jídelníčku neměly objevovat? Podle čeho dělíme potraviny na vhodné a méně vhodné? Co když milujeme sladké nebo chipsy? Co si lze dát nad rámec zdravého jídelníčku, když nás honí mlsná? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

Před pěti dny 26:19

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 19. 1. 2025

Připomeňte si vítězný recept roklu 2024: Kynutý česnekový koláč od Jany Jankůjové. Rada z etikety: Jak pít digestiv na závěr stolování. Historie poličanu. Soutěž o kuchařku.

Před pěti dny 01:30

Pochoutkový rok: Borovička nebo slivovička se na závěr stolování pije pomalu. Proč, prozradí Ladislav Špaček

Po dobrém jídle s přáteli nebo ve společnosti se hodí dát si kořalku na zažívání. Pije se na ex, nebo je lepší si ji dávkovat? A můžeme si s ostatními přiťuknout?

Před pěti dny 03:07

Pochoutkový rok: Nedostatek uheráku vedl k výrobě českého salámu Poličan. Oblíbená pochoutka bývala „podpultovkou“

Společnost Pejskar & spol., spol. s r.o. v Polici nad Metují se věnuje výrobě tradičních českých masných výrobků už od roku 1887. Právě tady se ve druhé polovině 70. let minulého století „narodila“ i chlouba Broumovska, Poličan, fermentovaný salám s „českou chutí“. Znárodněný podnik tehdy patřil pod Východočeský průmysl masný.

Před týdnem 02:47

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Ambrózie z Podkrkonoší

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření představí ambrózii. Tak se v našem kraji říkalo vařenému vepřovému masu.