- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kančí guláš paní hajné podle receptu z roku 1924
Zvěřina byla v dobách našich babiček na vesnici považována za vzácnou pochoutku. Nešlo o maso, které by se jedlo každý týden – objevovalo se na stole jen při slavnostních příležitostech, nebo po hodně vydařeném honu.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Srnčí hřbet na smetaně
Pokud přemýšlíte nad nedělním obědem, zkuste tento vskutku gurmánský recept našich babiček na srnčí hřbet na smetaně.
Jezte, ať vám to sluší: Výživa a vliv na akné. Má smysl vyřadit některé potraviny, třeba kávu a čokoládu?
Existuje spojitost mezi tím, co jíme a rozvojem akné? Můžeme vhodnou stravou akné vyléčit? Na co si dát pozor? Čím nejlépe nahradit mléčné výrobky, pokud je to nutné? Má výživa vliv i na jiné kožní onemocnění? Vyplatí se konzultace s dermatologem? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Polévka z odvaru z brambor ze školní jídelny počátku 20. století
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží činnost spolku, který se od roku 1907 zabýval přípravou školních obědů. Vařilo se tehdy velmi prostě, třeba polévka z odvaru z brambor.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bramboračka se zavářkou z vývařovny
I tentokrát se vrátíme o století zpět, podíváme se ale do tehdejších školních vývařoven. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na bramboračku se zavářkou.
Kuchařské čarování: Zvěřina v kuchyni – recepty a tipy kulináře Petra Stupky
Zvěřina je hlavním tématem Kuchařského čarování Petra Stupky. Připomene své paštikové desatero, poradí, jak vykouzlit ten nejlepší guláš, a přidá několik fíglů na pečínku. Jako sladkou tečku doporučí jablíčko v županu.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Víno ze šípků
K barvám podzimu patří červené šípky a ty v dobách našich babiček patřily do demižonů. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí jak na šípkové víno.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 19. 10. 2025
Posvícenské pečení s Vojtou Vrtiškou: Křehký švestkový koláč typu galeta. Rada z etikety: Jak nabírat sýr. Češi milují mák a ten bílý má oříškovou příchuť.
Pochoutkový rok: Ukrajování a napichování sýra ze společného prkénka má své pravidlo. Znáte ho?
Sýr má mnoho tvarů a mnoho způsobů servírování. Může být podávaný na kostičky – jakoby na sousta, může to být plátkový sýr, někdy je přinesen podnos, na kterém jsou kusy sýr i nožík. Jak se k tomu postavit? Radí Ladislav Špaček.
Pochoutkový rok: Skořicové pletence s pistáciemi podle Vojty Vrtišky
Kynuté pletence vycházejí z klasických švédských skořicových šneků. Pistácie krásně chrupnou, glazura dodá svěží nádech, máslo vláčnost. Ideální podzimní dezert.