- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Italské makarony podle Šotkovy mezinárodní kuchařky
V kuchyních našich babiček zdomácněla řada surovin, o kterých si myslíme, že jsou až z našich časů. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření to připomenou receptem na italské makarony.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 1. 6. 2025
Soutěžní recept: Prezidentská bábovka od Ludmily Šmídové. Rada z etikety Ladislava Špačka: Kdy podávat kávu. Krkonošský pivní sýr.
Pochoutkový rok: Káva je kultovní nápoj. Kdy ji máme hostům nabídnout a jak by se měl zachovat host?
Káva je dnes oblíbeným a ceremoniálním nápojem. Do Evropy se dostala v roce 1683, i když první zmínky se objevily už o něco dřív v Benátkách. České země poznaly kávu až po bitvě u Vídně, kdy při úprku Turci zanechali ve svém ležení žoky se zelenými boby.
Pochoutkový rok: Pivní sýr buď milujete, nebo nesnášíte. Oblíbený krkonošský už je jen gurmánskou vzpomínkou
V českých končinách se o pivním sýru poprvé zmiňuje profesor Laxa ve své sýrařské učebnici z roku 1924, když píše: „Sýr pivní (pikantní) jest kořeněný sladký sýr tvarohovitý…“. K těm, které se u nás později vyráběly, patřil i znamenitý Krkonošský pivní sýr.
Pochoutkový rok: Prezidentská bábovka od Ludmily Šmídové je vláčná a plná ořechů a čokolády
Tahle bábovka zřejmě kdysi chutnala některému prezidentovi. Je hutná, ale vláčná a plná ořechů a čokolády. Výtečnou a velmi jedlou bábovku upekla Ludmila Šmídová z Kyjova. Vyzkoušejte ji také.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zmrzlina z jahod podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Jak vypadal v dobách našich babiček pouliční prodej zmrzliny a jak oblíbenou letní pochoutku připravovala kuchařka všech kuchařek?
Jezte, ať vám to sluší: Osteoporóza. Co to je a co všechno se vyplatí v rámci prevence? Jaký jídelníček zvolit?
Proč je osteoporóza riziková a proč se jí máme snažit vyhnout? Které potraviny zařadit do jídelníčku a proč? Jaký druh sportu je nejlepší? Na jaké chyby si dát největší pozor? Co se vyplatí suplementovat v rámci prevence? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččina ovocná limonáda
Připomeneme si historii výroby limonád u nás a přidáme recept na limonádu domácí, tak, jak ji připravovaly naše babičky.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kuře se švestkovou omáčkou, jak ho měla ráda Karolina Světlá
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření tentokrát připomenou spisovatelku Karolinu Světlou a její oblíbené jídlo z Podještědí, kuře se švestkovou omáčkou.
Kuchařské čarování: Několik originálních námětů na grilování ryb, mletých mas i steaků
Kuchařské čarování tentokrát bude grilovací. Kulinář Petr Stupka nabídne několik originálních námětů na přípravu ryb, mletých mas i steaků a k tomu všeliké fígly a triky, třeba na živáňskou v balíčku.