• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
12. duben 2025

Poslechněte si podcast: Hřebíčková tinktura

V kuchyních našich babiček se vařily nejen dobroty, ale také oléčovadla. Například hřebíčková tinktura, takže vlastně také něco na zub, ale bolavý.

02:59

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Včera 02:24

Jahodová omáčka k nákypům podle receptu Hany Dumkové z roku 1883

Co všechno hospodyně v dobách našich babiček kuchtily z jahod? Na vesnici se spokojily s jahodových koláčem nebo s lívanci. Ale ve městě to bylo onačejší.

Před dvěma dny 02:49

Růžová marmeláda podle prababičky

Sedmikrásky, pampelišky či violky se v kuchyních zpracovávaly už před 100 lety, není to tedy jen současný trend. Prababičky uměly uvařit i z růže, ale ne lecjaké...

Před třemi dny 02:57

Babiččina marmeláda z rebarbory a jahod

Barborka, čili rebarbora, se na zahrádkách dříve pěstovala víc než dnes, protože naše babičky dobře věděly, že má nejen výjimečnou chuť, ale je taky ohromně zdravá.

Před čtyřmi dny 02:43

Králík v nádivce

Bylinkou, která měla využití v kuchyních našich babiček, je saturejka. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou její historii a přidají recept na králíka v nádivce.

Před pěti dny 02:44

Vepřové kotlety na hrášku podle receptu z Podkrkonoší

V receptech našich babiček se vydáme za historií hrášku. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na dobrotu v podobě vepřových kotlet na hrášku.

Před týdnem 02:27

Pažitková omáčka podle babiček z Frýdlantska

Bylinky a koření byly odedávna základem tradiční lidové kuchyně. Málokterý pokrm se bez nich obešel. Především masitá jídla bychom bez nich asi neuvařili.

Před týdnem 02:21

Kapr na bejlí podle receptu z Lužický hor

Tentokrát připomeneme jednu všestrannou bylinku – řebříček. Ten se dříve používal nejen k léčení různých neduhů, ale měl své místo i v lidové magii a kuchyni.

Před týdnem 02:50

Zápar na nemocné ledviny

Oblíbenou bylinkou našich babiček byl zlatobýl, používaly ho k léčení i kouzlení. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přiblíží i jeho různé názvy a přidají recept na zápar.

Před týdnem 03:00

Sirup z ohníčku

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás tentokrát zavedou mezi babky kořenářky. Naučíme se jejich názvosloví a připravit lahodný sirup z ohníčku.

Před týdnem 02:48

Olej z fefrmince podle babiček z podhůří Krkonoš

Na přelomu jara a léta je nejvyšší čas nasbírat bylinky. Pro tento recept budeme potřebovat mátu peprnou, ze které připravíme léčivý olej.