- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bažant na víně podle prvorepublikového receptu
Oslava Dne matek byla u nás za první republiky spojena nejen s dárkem, ale také s pohoštěním, v měšťanských rodinách někdy i s posezením v restauraci.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Pochoutkový rok: Meruňková buchta od Andrey Šulcové je šťavnatá a snadná na přípravu
Těsto je zvláčněné meruňkovým sirupem, který moučníku dodá šťavnatost. Kombinace domácích sytě oranžových meruněk a kakaového těsta je výborná. Recept je jednoduchý a rychlý. Pekla Andrea Šulcová z Perné.
Jezte, ať vám to sluší: Vysoký cholesterol. Mají na jeho hladinu vliv vajíčka či alkohol?
Co to je cholesterol a jak se liší LDL a HDL? Proč je jeho vysoká hladina v krvi riziková? Které rady už dnes neplatí? Lze jen výživou snížit hladinu cholesterolu v krvi? Máme omezit maso? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Zapečený králík s bramborami
Omezením pro vesnické hospodyně nebyl po válce jen přídělový systém, ale i nefunkční způsob hospodaření nově zakládaných zemědělských družstev. Zpracovávaly v podstatě vše, co bylo k jídlu a jednou za týden se všichni těšili na maso.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Fazolový guláš s červenou řepou
Ve vyprávění o tom, jak vypadal jídelníček většiny českých rodin po konci 2. světové války, si připomeneme vynalézavost našich babiček, které si uměly poradit i s málem.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bramborové vdolky podle válečné příručky Vaříme z přídělu
Potraviny byly, stejně jako za války, na příděl až do roku 1953. Příručku, jak vařit s výrazně omezenými zásobami, sestavil například Jiří Šimek. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření z ní vybrali sladký recept.
Kuchařské čarování: Těstoviny a mnoho nápadů, jak s nimi čarovat v kuchyni
Těstoviny jsou hlavním tématem Kuchařského čarování Petra Stupky. Probere něco z historie i současné trendy, nabídne známé i neznámé recepty a mnoho nápadů, jak snadno vyčarovat skvělou úpravu.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Noky se zemčaty podle Válečné kuchařky Marie Součkové z roku 1940
Ani ve vyprávění o tom, co a jak naše babičky vařily, nemůžeme opominout konec 2. světové války v Evropě. Bylo to období radosti, ale stále přetrvávající nouze a tak recepty byly chudé.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 4. 5. 2025
Soutěžní recept: Jablkové tiramisu od Kamily Jelínkové. Rada z etikety: Jak naznačit obsluze, že už nechcete dolít sklenku. Druhy špeků a proč se věšel do komína.
Pochoutkový rok: Jak naznačit obsluze, že už nechcete dolít sklenku? Když zavelí král, nepokoušejte se o žádná gesta
„Při dolévání vína záleží na tom, jestli jsme na banketu, kde je jednotné menu a řízené servírování, nebo jsme v domácím prostředí nebo v restauraci s přáteli,“ říká Ladislav Špaček.