• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
10. březen 2025

Poslechněte si podcast: Amolety s pudingem

Připomeneme, že řada vynálezů, které považujeme za novinky, má více než stoleté kořeny. Příkladem bude pudink v prášku.

02:47

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Před týdnem 02:38

Vejce na kyselo

V předvelikonočním období se v životě našich babiček prolínaly pohanské i křesťanské tradice. Jak se Pašijový týden projevil nejen v kuchyních, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního. A vařit budeme vejce na kyselo.

Před týdnem 02:57

Domácí králík s bejlím

Květná neděle je prvním den Pašijového týdne. Kromě receptu na domácího králíka s bejlím připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření obyčej pašijového pometla.

Před týdnem 02:51

Vaječný svítek s polním salátem a bejlím

Polníček pravděpodobně sbírali už staří Římané. Ve střední Evropě se odedávna pěstoval jako kulturní rostlina. Nejstarší nálezy o jeho výskytu pocházejí z předhůří Alp. Nejdříve rostl jako plevel na obilních polích, odtud asi taky název polníček. Z polníčku, tedy z polního salátu, si připravíme podle našich babiček z Pojizeří vaječný svítek.

Před týdnem 02:33

Špenát z lebedy

Lebedu zahradníci považují za hodně nepříjemný plevel, pro báby kořenářky to byla bylinka plná vitamínů, pro hospodyně na vesnici výborná, osvěžující a zdravá zelenina. Z lebedy si připravíme špenát tak, jak ho vařily naše babičky.

Před týdnem 02:54

Salát z rokety a polníčku

Mezi jarními bylinkami v kuchyni našich babiček měla své využití i roketa, která je dnes více známá jako rukola. Na našem území roketu v divoké přírodě botanici poprvé našli v roce 1900. Recept s roketou jsme vybrali z kuchařské knihy Anuše Kejřové.

Před 2 týdny 02:28

Červená řípa s barborkou

Našim babičkám pomáhaly jarní bylinky nejen léčit různé neduhy, ale taky byly vítaným zpestřením jídelníčku. Třeba taková barborka. Přidáme jeden recept z Vysocka.

Před 2 týdny 02:58

Chlupaté knedlíky s chundelkou

V době předvelikonoční měly zvláštní postavení postní neděle. Ta v pořadí pátá má temný název - Smrtná. Ale vlastně bylo veselo. A my budeme vařit chlupaté knedlíky s chundelkou.

Před 3 týdny 03:00

Žloutková majonéza

Původ majonézy dodnes zůstává zahalen tajemstvím. Jisté však je, že se tato francouzská omáčka postupem času stala nedílnou a oblíbenou součástí našich svátečních i všednodenních jídelníčků. Pokud si chcete vyrobit majonézu doma, přidáváme recept z časopisu Česká hospodyně z roku 1907.

Před 3 týdny 03:00

Anglická roštěná

Nahlédneme do vybavení městských kuchyní na začátku minulého století a ze stejné doby bude recept na anglickou roštěnou. Z časopisu z roku 1907.

Před 3 týdny 02:59

Bábovka

První duben byl spojený s aprílovými žertíky. Jak se apríl projevil v kuchyni? Sladké bylo slané, kyselé bylo sladké, místo masa mrkev, nebo brambory, místo rozinek maso. Jeden takový recept pro vás máme.