• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Kuchařské čarování: Adventní punč, vánoční čajové cukroví a k tomu inovace na roládu z kuřete

Adventní punč a k němu originální ořechový chlebíček doporučí ve svém Kuchařském čarování kulinář Petr Stupka. K tomu přidá tipy na klasické vánoční čajové cukroví, inovaci na roládu z kuřete a odpovědi na několik otázek posluchačů.

28:02

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Před dvěma dny 26:11

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 30. 11. 2025

Vánoční pečení s Josefem Maršálkem: Pistáciové včelí úly s likérem. Rada z etikety: Jak si přidávat nudle a krutony do polévky. Historické vánoční cukroví. Vánoční soutěž o kuchařku.

Před dvěma dny 02:26

Pochoutkový rok: Jak si do polévky přidat krutony nebo nudle podle bontonu? Radí Ladislav Špaček

Ke krémovým polévkám v restauraci zpravidla dostaneme i krutony. Sváteční polévka zase bývá s nudlemi a ty se servírují zvlášť. Jak si tyto přísady nabrat, abychom neudělali společenské faux-paux? Radí Ladislav Špaček.

Před dvěma dny 03:32

Pochoutkový rok: Historické vánoční cukroví mělo díky koření i zahřát. Překvapí ale i chutí a nápaditostí

Vánoční cukroví (od slova cukr) má nedlouhou historii. Až ve druhé polovině 18. století se totiž jedna odrůda řepy začala zušlechťovat a pěstovat pro cukr. První manufaktura na výrobu cukru byla u nás otevřená v bývalém klášteře na Zbraslavi roku 1787 a první průmyslový cukrovar dokonce až v roce 1829 u Dačic.

Před třemi dny 08:12

Pochoutkový rok: Pistáciové včelí úly podle Josefa Maršálka

Včelí úly nebo vosí hnízda zase trochu jinak! Pistáciovou skořápku osvěží šťáva z citronu a uvnitř se zaboříte do jemňounkého likérového krému. Úl je měkký, nedrolí se a je podložený domácím piškotem. Jeho příprava je snadná a je to něco luxusního. Vyzkoušejte.

Před čtyřmi dny 02:22

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kreplach od pekáčové báby

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nás vezmou na výlet do pražských ulic a trhů, kde jídlo kolemjdoucím nabízely takzvané pekáčové báby. Ochutnat u nich mohli třeba kreplach.

Před čtyřmi dny 10:09

Jezte, ať vám to sluší: Výživa a Blue Zones. Co tento pojem znamená a čím jsou tyto oblasti zajímavé?

O které konkrétní oblasti se jedná? Jak se v nich lidé stravují? Jaké další faktory hrají roli v dlouhověkosti? Které potraviny by se na našem stole měly objevovat častěji, kdy bychom se Blue Zones nechali inspirovat? Jaké místo zaujímá v jídelníčku tamních obyvatel maso, alkohol či káva? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před pěti dny 02:33

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Pečené knedlíky podle babičky Vladimíry Jakouběové

Recept pochází pohraničí, kde převažovalo německé osídlení, a symbolem tamní kuchyně byly knedlíky. Babička paní Jakouběové se ho naučila na handlu v Jablonci nad Nisou.

Před šesti dny 33:25

Kuchařské čarování: Perníkové čarování, aneb: Vánoční perníčky na mnoho způsobů

Poslechněte si různé variace pro přípravu vánočních perníčků včetně bezlepkových. Originální recept na věhlasný perník norimberský.

Před šesti dny 22:28

Vaříme s Habadějem: Já rád játra, ty rád játra, on rád játra! Vepřová játra na smetaně s paprikou budou chutnat všem

Pokrmy z jater často opomíjíme a to je chyba. Játra nepatří pouze do paštiky. Existují desítky různých receptů na přípravu této lahůdky. Játra řadíme vedle ledvinek, žaludků, srdcí atd. mezi vnitřnosti.

Před šesti dny 02:35

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Sirup ze špikrnátu podle starého herbáře

Když se řekne špikrnát, málokdo si představí, co to je. Levandule, to už budeme znát. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají další zajímavosti o oblíbené bylince.