• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Švestková bába podle kuchařské knihy Amalie Bláhové České švestky

Knihu České švestky, s podtitulem „jejich náležité zpracování a zužitkování v domácnosti i kuchyni, pokyny a návody pro naše hospodyňky, jak by nejvhodněji měly zužitkovati švestkovou úrodu“, v roce 1922 vydal v edici Knihovna českých hospodyněk a dívek Alois Neubert, jilemnický nakladatel, majitel knihkupectví a knihtiskárny v Jilemnici.

02:14

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Dnes 24:31

Kuchařské čarování: Králík na talíři

Konzumace králičího masa v Česku se zvyšuje, receptů ale zatím v kuchařských knihách mnoho není. Kulinář Petr Stupka proto nabízí své tipy a nápady, jak jemné dietní maso zpracovat.

Včera 02:43

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččina buchta s hruškami

Začneme prohlídkou podzimního dění na venkově a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření k tomu přidají recept na buchty s hruškami.

Před dvěma dny 27:58

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 2. 11. 2025

Posvícenské pečení s Vojtou Vrtiškou: Brusinková šifónová roláda. Rada z etikety Ladislava Špačka: Co s potřísněným oblečením. Historie abertamských sýrů.

Před dvěma dny 02:35

Pochoutkový rok: Nehody u stolu jsou běžné. Kdy je čas odejít domů a kdy si oblek zvládneme vyčistit sami?

U stolu občas dojde k nějaké nehodě: třeba se potřísníme, kápne nám polévka na oblečení, vylejeme skleničku a máme obsah na oblečení. Co dělat? Máme se omluvit? Máme odejít? Radí Ladislav Špaček.

Před dvěma dny 03:06

Pochoutkový rok: Abertamský sýr se dostal z horských chalup až na slavnostní panské tabule

Krušné hory, jak už jejich název napovídá, nebyly v minulosti místem, kde by létali pečení holubi do huby, jak se říká.

Před čtyřmi dny 02:14

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Utopenci, jak je připravovaly naše babičky

Pikantní dobrotu z naložené uzeniny údajně vymyslel zhruba před 100 lety mlynář a hospodský Šamánek, který provozoval svoji živnost na Berounsku. Zkuste si utopence naložit podle starého receptu našich babiček.

Před čtyřmi dny 12:18

Jezte, ať vám to sluší: Intuitivní jezení. Co se pod tímto pojmem skrývá? Funguje i pro hubnutí?

Jak se dá v praxi začít jíst intuitivně? Jak poznáme, že jíme podle svých potřeb a ne podle chutí? Jakých chyb se vyvarovat? Jak se naučit vnímat pocit hladu a sytosti? Můžou jíst intuitivně i lidé s cukrovkou nebo jinými omezeními? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před pěti dny 02:27

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Recept na slíváky - recept rodinný z Prosíčky u Suchých skal

Tentokrát budeme vařit podle prababičky Vladimíry Jakouběové, od které pochází recept na slíváky.

Před šesti dny 21:28

Vaříme s Habadějem: Rybí filety z lososa či tresky s arašídy a bylinkami. Zdravé a lehké jídlo pohladí chuťové pohárky

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

Před šesti dny 02:30

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kuře na paprice podle Marie Jaroslavy Štechové

Nahlédneme do kuchařky, která poprvé vyšla už v roce 1908, a ze spousty uvedených receptů, nebo spíše rad, zkusíme kuře na smetaně.