- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kapr pečený a naložený podle Sandtnerové
Podzim nejen časem lovu, ale také výlovů rybníků. A tak Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou jeden starý rybí recept na kapra pečeného a naloženého z brožurky Marie Janků-Sandtnerové Ryby, předpisy a rozpočty rybích pokrmů z roku 1936.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Jezte, ať vám to sluší: Měření složení těla. Jaké přístroje se používají a které měření je nejpřesnější?
Proč bychom měli znát složení svého těla? Jak se na něj připravit? Může být výsledek zkreslený? Proč se čísla z domácích vah často liší od těch ambulantních? Jak interpretovat správně výsledky měření? Má smysl sledovat spíš váhu nebo složení těla? Spočítá mi mi bioimpedanční váha jaký mám metabolismus a kolik kalorií jíst? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Nadívaná holoubata
Vrátíme se do časů, kdy běžnou součástí venkova byly holubníky a holoubata patřila i do kuchyně. Třeba nadívaná.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bažantí prsa ve vinném těstíčku podle Lovcovy kuchyně Václava Soukupa
Tentokrát nahlédneme do Lovcovy kuchyně, jedné z kuchařských knih o přípravě pernaté a srstnaté zvěře, kde je mimo jiné recept na bažantí prsa ve vinném těstíčku.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Martinská husa podle receptu z Frýdlantska
Zavítáme na Frýdlantsko, kde se martinská husa připravovala podle receptu původem z Lužice. Jak na to, poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Kuchařské čarování: Svatomartinská husa a chuťovky z Itálie
Pečená husa a oslava patří ke svátku svatého Martina, proto Petr Stupka ve svém Kuchařském čarování poradí, jak husu upéct, aby byla opravdu vynikající. K tomu přidá několik chuťovek z cesty po Itálii.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Palačinky pro jemnou hubičku podle Jaromíra Trejbala
Připomeneme jednoho z vyhlášených kuchařů - Jaroslava Trejbala, který vařil i u Buriana nebo ve Francii. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření od něj vybrali recept na palačinky pro jemnou hubičku.
Pochoutkový rok: Posluchači Českého rozhlasu vybrali vítězný recept. Stalo se jím jablkové tiramisu
Více než měsíc, přesně od 28. září až do poslední minuty měsíce října 2025, mohli posluchači Českého rozhlasu a kdokoliv, kdo navštívil stránky www.pochoutkovyrok.cz hlasovat pro jeden ze třiceti sladkých soutěžních posluchačských receptů.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 9. 11. 2025
Posvícenské pečení s Vojtou Vrtiškou: Skořicové pletence. Rada z etikety Ladislava Špačka: Můžeme si požádat o sýr? Mlýnek na mák nemohl chybět v žádné domácnosti.
Pochoutkový rok: Je v pizzerii slušné požádat o parmazán nebo pecorino navíc? Radí Ladislav Špaček
Dnes se zaměříme na sýry, konkrétně strouhaný sýr italského typu, který je poměrně drahý. Setkáme se s ním především v pizzeriích. Sluší se obsluhu požádat o dodatečnou porci sýru? Radí Ladislav Špaček.
Pochoutkový rok: Posvícenské hnětýnky od Vojty Vrtišky
Dezert, který potěší každého. Meringue je ochucený sníh z bílků připravený za tepla. Hnětýnky vypadají jak rozkvetlá podzimní louka, kterou na závěr oflambujeme. Příjemné křupnutí zajistí sypané mandle.