• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Hlemýždi jsou opět vánoční delikatesou jako za první republiky

Hlemýždě coby součást jídelníčku si obvykle spojujeme především s Francií, jejich konzumace má ale dlouhou tradici i na našem území. Hlemýždí maso bylo po staletí v téměř celé Evropě považováno za postní pokrm.

03:05

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Před dvěma dny 03:00

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Koláč ze švestek, sušených či čerstvých

Do poměrně nedávné doby připadal svátek svatého Tomáše na den zimního slunovratu. Připomeneme si obyčeje, které se se svátkem pojily, a upečeme koláč.

Před dvěma dny 14:10

Jezte, ať vám to sluší: O radosti z jídla i ze života: Jak o Vánocích nepřibrat. Jaká vánoční potravina je nejméně zdravá?

Co je hlavním viníkem toho, že o Vánocích přibíráme? Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se dopouštíme? Je třeba sledovat míru alkoholu? Jaká potravina je o Vánocích ta nejnezdravější? Je naopak taková, která je zdravá? Jsou zdravější varianty cukroví? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před třemi dny 02:52

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččin vaječný šňaps

Francouzi a Angličané se po staletí přou o řadu věcí. Mimo jiné i o původ vaječného likéru. Jak připravit domácí vaječný likér podle babiččina receptáře?

Před čtyřmi dny 03:00

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Barevné řetízky na stromeček podle Marie Sandtnerové

Barevné řetízky, sněhové podkůvky či černošky ve sněhu, to jsou recepty Marie Sandtnerové na sladkosti na vánoční stromeček. Jeden vyzkoušíme.

Před pěti dny 02:50

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Mandlové suchary (Zwieback) podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Vydáme se za historií sucharů, která sahá mnohem dál, než do dob našich babiček. Jejich prazáklad znali už staří Řekové a Římané.

Před pěti dny 21:32

Kuchařské čarování: Tradiční bramborový salát a další vánoční pokrmy a k tomu vzácné cukroví z Japonska

Vánoční a také trochu japonské Kuchařské čarování nabízí kulinář Petr Stupka. Představí vzácné cukroví, které se připravuje v Japonsku k významným příležitostem. Dále bude řeč o českém tradičním bramborovém salátu a dalších vánočních pokrmech.

Před šesti dny 02:57

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččiny bramborové vdolky

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou zapomenutý zvyk loutkových představení, odehrávajících se na jevišťátku s betlémem, a přidají recept na postní pokrm.

Před týdnem 28:06

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 15. 12. 2024

Vánoční pečení s Josefem Maršálkem: Luxusní čokoládové košíčky s ořechovou náplní. Rada z etikety: Jak servírovat a konzumovat vánočku. Originální vánoční limonáda s příchutí perníku. Soutěž o kuchařku.

Před týdnem 08:24

Pochoutkový rok: Luxusní čokoládové košíčky s ořechovou náplní podle Josefa Maršálka

Cukroví, které bude noblesní kouskem na vašem stole, určitě vyzkoušejte. Vláčná ořechová náplň je jak nadýchaný polštářek překrytý výtečnou čokoládovou polevou. Korunku tvoří zkaramelizované ořechy. Chuť ořechů, cukru a soli překvapí.

Před týdnem 01:12

Pochoutkový rok: Jak konzumovat vánočku? Můžeme ji lámat jako chléb, ukusovat, ale nemažeme celý plátek džemem

Blíží se Vánoce. Jak se správně obléci slavnostně k vánoční domácí tabuli, radí náš expert na etiketu, Ladislav Špaček.