- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 5. 3. 2023
Rady z etikety Ladislava Špačka: Kdo začíná jíst doma u stolu jako první - tatínek, nebo maminka? Proč udit špek v komíně. Nový porotce Roman Paulus.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Pochoutkový rok: Ladislav Špaček prozradil, kdo začíná jíst doma u stolu jako první. Tatínek, nebo maminka?
Když se sejde větší společnost, obsluhujeme vždycky společensky nejváženější osobu, potom ženy, a nakonec muže. Hostitel dostává jako poslední.
Pochoutkový rok: Odhalili jsme důvod, proč naši předci věšeli špek do komína
Skočit někomu na špek není příjemné. Kdybychom ale toto rčení vzali doslova a zaskočili k někomu na domácí špek, velmi bychom si pochutnali. Špek je totiž uzené vepřové sádlo, které se vyrábí z vepřového hřbetu. Špeků existuje několik druhů a zkušený řezník je rozezná nejen podle chuti, ale i konzistence a způsobu vyuzení.
Pochoutkový rok: Šetřete moukou, ať se vám koláč povede a dlouho vydrží, radí cukrář Josef Maršálek
Množství mouky, které použijete při podsypávání zpracovávaného těsta na vále, může rozhodnout o tom, jak se vám koláč povede. Záleží samozřejmě i na druhu těsta, s jakým pracujete.
Pochoutkový rok: Mnoho kuchařů neumí vařit obyčejné houskové knedlíky
První knedlíky připravovali v Číně asi před dvěma tisíci lety. Do evropských kuchyní si našly cestu v 18. a 19. století. O století později už se hřály nejen ve vodě, ale i na výsluní oblíbenosti strávníků. Mezi nejoblíbenější patří ty houskové. Proč je kuchaři nevaří správně?
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 12. 2. 2023
Recept na zavináče Jana Pištěláka. Tajemství houskových knedlíků. Josef Maršálek radí, jak moc podsypávat těsto moukou. Soutěž o kuchařku Pochoutkový rok 2.
Pochoutkový rok: Kynuté těsto, které se vám povede, chce správnou péči, říká Josef Maršálek
Z kynutého těsta se připravují například oblíbené buchty, vánočky, ale také koblihy. Aby se nám pochoutky povedly, musíme dodržet některé zásady.
Pochoutkový rok: Vítězný recept posluchačů: Vláčné a ořechy plněné Miletínské modlitbičky z perníkového těsta
Miletínské modlitbičky jsou po odležení dva vláčné plátky perníkového těsta spojené ořechovou nádivkou, ozdobené plátky mandlí a přelité rumovou polevou. Je to voňavá a sytá svačinka v podobě originálního sendviče. Tak to využívá i Lenka Hagerová z Klecan u Prahy.
Pochoutkový rok: Likérové řezy od Aleny Doskočilové
Na likérové řezy použila Alena Doskočilová z Drnovic na Blanensku likér Bombardino, který má nejraději. Stejně tak dobře poslouží obyčejný vaječný koňak, griotka nebo peprmintový likér, který se přidává do máslového krému. Řezy pak tvoří ještě vláčný piškot, ovoce a vrstva šlehačky. Je to nebe v puse.