• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Trubičky oplatkové, plněné, podle knihy Domácí cukrářství z roku 1910

Hořické trubičky zná asi každý, ale víte, kde je jejich původ? Nejen to, ale i jak trubičky upéct, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

03:00

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 02:59

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Smetanové oplatky

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou slípánky. Tak se říkalo kulatým lázeňský oplatkám, které se pekly třeba v Lomnici nad Popelkou.

Před dvěma dny 02:30

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Vanilkové rakvičky podle Knihy cukrářských receptů a návodů turnovského cukráře Jíny

Mezi nejoblíbenější české zákusky patřily a dodnes patří rakvičky. Dozvíme se něco o jejic historii a přidáme jeden z prověřených receptů z počátku 20. století.

Před dvěma dny 23:55

Kuchařské čarování: Pochoutky ze staré Šumavy a z Japonska

Několik starodávných receptů na šumavské pochoutky nabídne v Kuchařském čarování Petr Stupka. Poté vzpomene na svou cestu do Japonska, odkud si samozřejmě přivezl spoustu kulinářské inspirace.

Před třemi dny 02:56

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Praliny podle knihy Domácí cukrářství sester Kresbachových z roku 1910

V dobách před 100 a více lety vznikla nejen řada rodinných receptů, ale i dodnes oblíbených a rozšířených dobrot. Třeba lentilky a pralinky, kterým se dříve říkalo praliny.

Před čtyřmi dny 26:14

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 17. 11. 2024

Recept poroty: Švestkový koláč z jogurtového těsta podle Nadi Konvalinkové. Jak správně otevřít lahev vína a co o vínu prozrazuje korek, radí Ladislav Špaček. O majonéze.

Před čtyřmi dny 07:02

Pochoutkový rok: Recept na švestkový koláč Nadi Konvalinkové

Tento kelímkový koláč z jogurtového těsta peče Naďa Konvalinková velmi ráda. Je totiž vláčný, rychlý a švestky v něm můžete zaměnit za jiné sezónní ovoce. Navíc nic nevážíte a máte rychlý dezert i pro návštěvu. Je to kelímková klasika, ale výborná!

Před čtyřmi dny 02:03

Pochoutkový rok: Při otevírání lahve vína pozor na zvuk. A co o vínu prozrazuje korek?

Při slavnostních příležitostech se hodí otevřít lahev vína. Jak na to, abychom víno neznehodnotili a poradili si s korkem, radí náš odborník na etiketu Ladislav Špaček.

Před čtyřmi dny 03:32

Pochoutkový rok: Češi milují tatarku. A nejsou líní připravit si ji podle vlastní chuti

Věděli jste, že jsme naprostými favority v pojídání tatarské omáčky? V Evropě nemáme konkurenci. Z průzkumu AC Nielsen vyplynulo, že v České republice sníme skoro devět a půl tuny tatarské omáčky ročně.

Před šesti dny 02:56

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Babiččiny pečené knedlíky

Ve svátek příloha k masu v dny všední i samostatný pokrm. To byly v dobách našich babiček pečené knedlíky. Zkuste je podle starého receptu.

Před šesti dny 12:16

Jezte, ať vám to sluší: Probiotika. Kde je v potravinách najdeme a proč mají dobrý vliv na zdraví?

Co jsou to vlastně probiotika? Jaké mají benefity? Jsou potraviny, které probiotika v našem těle ničí? Jak poznáme, že nám v organizmu chybí? Které probiotické potraviny se doporučují? Co třeba kombucha? Lze doporučit domácí fermentování potravin? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.