• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 28. 12. 2025

Tip na Silvestra: Sýrové koule Romana Pauluse. Rada z etikety: Jak pronést nejlepší přípitek? Michelinská hvězda: historie a současnost. Vánoční soutěž o kuchařku.

25:18

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Dnes 02:37

Pochoutkový rok: Chcete zaujmout přípitkem? Použijte metodu slon, radí Ladislav Špaček

Jak upozornit na přípitek, který chceme pronést? Jsou pravidla, jak dlouhý by měl být a čím začít? Radí Ladislav Špaček.

Dnes 03:28

Pochoutkový rok: Příběh michelinského průvodce. Prvním Čechem, který získal michelinskou hvězdu, byl Pavel Pospíšil

Na úplném začátku byli bratři André a Édouard Michelinové. Psal se rok 1900 a automobil byl ve Francii stále spíš výjimkou než pravidlem.

Včera 02:46

Pochoutkový rok: Tip na silvestra: Sýrové koule Romana Pauluse

Šéfkuchař Roman Paulus si pro vás přichystal jednoduchý tip z kozího sýra, který má rád. Přidejte k němu ještě zrající sýr, který máte rádi vy, a pak už jen nějaké bylinky, které najdete doma. Po vynikajících jednohubkách se jen zapráší.

Před dvěma dny 03:01

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Štěpánská vepřová pečeně se švestkami a jablky

Famfrnoch, ranní oblékání mužů a vepřová pečeně se švestkami a jablky, to vše se v dobách našich babiček pojilo se svátkem svatého Štěpána.

Před třemi dny 02:55

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Králík na černo

V dobách našich babiček se na Boží hod nevařilo, ani nic jiného nedělalo. Vše muselo být připraveno předem, jak připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Před čtyřmi dny 23:27

Vaříme s Habadějem: Zapečené kotlety s houbami jsou vynikající. A výborně se k nim hodí bramborové placičky rösti

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.

Před pěti dny 02:47

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Vánočka podle receptu z Vysocka

V kuchyních našich babiček bylo před Štědrým dnem hodně napilno. Hospodyně musely napéct chleba a vánočky. Také jednu vyzkoušíme.

Před pěti dny 29:23

Kuchařské čarování: Sváteční pokrmy připravované stovky let i současná vánoční jídla ukrývající v sobě magické síly

Kulinář Petr Stupka vás pozve k vánočním stolům po celém světě. Zároveň nahlédneme do historie a přivoníme k pokrmům připravovaným stovky let. Letmo ochutnáme i současná vánoční jídla ukrývající v sobě magické síly a mocná kouzla.

Před šesti dny 02:36

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kapr v pivním těstíčku

Často zmiňujeme významné autorky dobových kuchařek, ale o mužích se moc nemluví. Přitom kuchyně věhlasných podniků řídili právě oni. Třeba Vilém Vrabec. Jeho recept na kapra v pivním těstíčku vybrali Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Před týdnem 27:10

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 21. 12. 2025

Vánoční pečení s Josefem Maršálkem: Perníkový závin s povidly zvaný sakrajda. Rada z etikety: Kam s kostmi od kapra? Co víme o rozinkách. Vánoční soutěž o kuchařku.