• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Kuchařské čarování: Perníkové čarování, aneb: Vánoční perníčky na mnoho způsobů

Poslechněte si různé variace pro přípravu vánočních perníčků včetně bezlepkových. Originální recept na věhlasný perník norimberský.

33:25

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 02:35

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Sirup ze špikrnátu podle starého herbáře

Když se řekne špikrnát, málokdo si představí, co to je. Levandule, to už budeme znát. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají další zajímavosti o oblíbené bylince.

Před dvěma dny 02:37

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Perníková srdcata na svatou Kateřinu

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomínají nejen dobové recepty, ale také zvyky. Třeba ty spojené se svatou Kateřinou. A přidají recept na perníková srdcata.

Před třemi dny 02:32

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Šartréska - domácí prvorepublikový likér

Zlatá éra první republiky nebyla jen o módě a eleganci, ale také o dobrém jídle a pití. Ve vesnických hostincích se popíjela například domácí šartréska.

Před čtyřmi dny 37:02

Pochoutkový rok: Pochoutkový rok 2025 vyhrál 100 let starý recept na kynuté rohlíčky máčené v másle. Vítězka slzela

V neděli 23. listopadu vyvrcholil další ročník oblíbené kulinářské soutěže regionálních stanic Českého rozhlasu Pochoutkový rok na sladko.

Před šesti dny 02:51

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Vepřová kýta na rozmarýnu podle receptu z roku 1906

Worcestrová omáčka se do české kuchyně dostala už před 100 lety. Tehdy byla známá jako anglické omáčkové koření Worcester-Shire-sauce. Její kořeny údajně sahají do starého Říma.

Před šesti dny 11:07

Jezte, ať vám to sluší: Syndrom propustného střeva. Co to je? Jaký je vliv vlákniny v jídle?

Co může narušit střevní bariéru? Jde o poměrně častý jev? Lze syndrom propustného střeva vyřešit změnou životosprávy? Může vést propustné střevo k psychické nerovnováze či únavovému syndromu? Jak stres ovlivňuje trávení? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

Před týdnem 02:25

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Risotto z telecího masa podle knihy Česká hospodyně Marie Součkové z roku 1905

Původ tohoto receptu je u chudých Italů, odkud se během staletí risotto dostalo na stůl českých měšťanů.

Před týdnem 21:13

Vaříme s Habadějem: Hustá zeleninová polévka s kroupami, cizrnou a fazolemi je grunt a nikdy neuvaříte dvakrát stejnou

Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří například gulášová, fazolová, dýňová, rajčatová a třeba i čočková.

Před týdnem 02:35

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Těstoviny s tvarohem a máslem

Vyzkoušíme těstoviny s tvarohem a máslem, jak chutnaly bratrům Zátkovým, kteří nejen tento recept zanechali v kuchařkách. Nahlédli do nich Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Před týdnem 02:52

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Makové vdolky se syrobem podle receptu z Jilemnicka

V dobách našich babiček byl klasický cukr, ale i mnohem starší med, drahým sladidlem, občas ho tak nahrazoval syrob. O něm a o makových vdolcích povyprávějí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.