• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Nejnovější30. říjen 2022

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Už víme, jak připravit božský čokoládový krém do dortů, koláčů a rolád

Známý cukrář Josef Maršálek nám prozradil tajemství nejlepšího čokoládového krému, jehož příprava je velmi jednoduchá. Jedná se o trvanlivou náplň, kterou všichni budou milovat.

01:05

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

30. říjen 2022 30:43

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 30. 10. 2022

Soutěžní recept na sladko: Kunštátský zámecký perník od Marie Šafářové. Nejlepší čokoládový krém podle Josefa Maršálka. Pravidelné podzimní výlovy jihočeských rybníků.

30. říjen 2022 02:59

Pochoutkový rok: Jako první se při výlovu z vody vytahují nejcitlivější ryby, candát nebo štika

Pravidelné podzimní výlovy jihočeských rybníků jsou tady. Za sebou má už letošní výlov i král rybníků Rožmberk u Třeboně nebo rybník Černiš. To je největší rybník přírodní rezervace Vrbenských rybníků. Obhospodařují jej Společnost Lesy a rybníky města Českých Budějovic s. r. o. a od nynějšího výlovu očekávají zhruba 230 metráků ryb.

16. říjen 2022 04:14

Pochoutkový rok: Pizza pochází z Řecka

První „placky“ pizzy dorazily do Itálie z Řecka. Slovo je odvozeno od slova pita – což je přesný název pro chlebovou placku. Italové časem vytvořili vlastní odvozeninu a to picea – bylo tím myšleno, že je to něco pečeného. Postupem času se slovo vykrystalizovalo do nynější podoby, kterou s velkou oblibou používáme dnes.

18. září 2022 08:33

Pochoutkový rok: Na legendární pražský koláč s vanilkovým krémem od Jany Kučerové přivábíte i sousedy

V kuchyni u paní Jany Kučerové v Lázních Toušeni jsme pekli dva velké kynuté pražské koláče s poctivou dávkou vanilkového krému, který voněl až k sousedům. Když si vezmete kousek, začnete přemýšlet, že zbytku rodiny nenecháte ani drobek. Měli byste si ho zkusit upéct.

18. září 2022 01:12

Pochoutkový rok: Jak sušit přebytky ovoce z vaší zahrady radí Josef Maršálek

Pokud máte zahradu a z ní přebytky ovoce, ať už jsou to jablka, švestky, hrušky nebo třeba borůvky, tak vám doporučuji vaše přebytky nejenom zavařit a zakonzervovat mrazením, ale také usušit. Sušení dává smysl všude tam, kde je vysoký obsah vlákniny.

18. září 2022 27:11

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 18. 9. 2022

Další soutěžní recept na sladko: Legendární Pražský koláč od Jany Kučerové. Jak sušit přebytky ovoce z vaší zahrádky radí Josef Maršálek. Podivné náplně brámboráků.