- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Králík na černo
V dobách našich babiček se na Boží hod nevařilo, ani nic jiného nedělalo. Vše muselo být připraveno předem, jak připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Vaříme s Habadějem: Zapečené kotlety s houbami jsou vynikající. A výborně se k nim hodí bramborové placičky rösti
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Vánočka podle receptu z Vysocka
V kuchyních našich babiček bylo před Štědrým dnem hodně napilno. Hospodyně musely napéct chleba a vánočky. Také jednu vyzkoušíme.
Kuchařské čarování: Sváteční pokrmy připravované stovky let i současná vánoční jídla ukrývající v sobě magické síly
Kulinář Petr Stupka vás pozve k vánočním stolům po celém světě. Zároveň nahlédneme do historie a přivoníme k pokrmům připravovaným stovky let. Letmo ochutnáme i současná vánoční jídla ukrývající v sobě magické síly a mocná kouzla.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kapr v pivním těstíčku
Často zmiňujeme významné autorky dobových kuchařek, ale o mužích se moc nemluví. Přitom kuchyně věhlasných podniků řídili právě oni. Třeba Vilém Vrabec. Jeho recept na kapra v pivním těstíčku vybrali Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 21. 12. 2025
Vánoční pečení s Josefem Maršálkem: Perníkový závin s povidly zvaný sakrajda. Rada z etikety: Kam s kostmi od kapra? Co víme o rozinkách. Vánoční soutěž o kuchařku.
Pochoutkový rok: Kam a jak odkládat kosti od kapra? Správný postup zná Ladislav Špaček
Co s kostmi z kapra nebo i jiných masitých pokrmů? Nabízí se odkládat je na stranu svého talíře, na jiný talíř nebo do ubrousku. Jak to dělat správně radí Ladislav Špaček.
Pochoutkový rok: Perníkový závin zvaný sakrajda podle Josefa Maršálka
Závin je naplněný povidly a vlašskými ořechy. Je korunou našeho adventního pečení. Je měkoučký jako polštářek a díky povidlům šťavnatý. K čaji, kávě nebo i kakau se šlehačkou vám vykouzlí blaho v ústech.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Pletenec s jabčaty
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou důležitost kvasnic a s jejich pomocí upečeme pletenec s jabčaty.
Jezte, ať vám to sluší: Glykemický index. Co může pomoct udržet stabilnější hladinu cukru v krvi?
Co je glykemický index a co nám říká? Je jeho sledování důležité? Je pravda, že jídlo s nízkým glykemickým indexem je zdravé? Jak připravit těstoviny tak, aby měly nízký glykemický index? Hraje roli i úprava jídla? Jak je na tom ovoce? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Chlebíček ovocný
Už koncem 19. století u nás byly dostupné různé exotické dobroty, především na vánočních trzích. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak z nich připravit ovocný chlebíček.