• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Brusinková šifónová roláda od cukráře Vojty Vrtišky

Kouzlo šifonového korpusu, který pochází z Asie, je v tom, že je opravdu jemný a vláčný. Při zakousnutí nepoznáte, kde je hrana piškotu a kde je fantasticky svěží limetkový krém. Tato roláda oplývá vytříbenou chutí, a i když je v moderním kabátku, na klasické posvícení se perfektně hodí.

09:05

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 02:27

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Marmeláda z hložinek

Naše babičky věřily, že lidem i zvířatům hloh poskytuje ochranu od všeho zlého. Za chránící a zdravé byly považovány i plody tohoto keře.

Včera 09:50

Jezte, ať vám to sluší: Vliv výživy na kvalitu vlasů a nehtů. Které živiny jsou pro jejich zdraví nejdůležitější?

Pomohou speciální doplňky stravy na vlasy a nehty, nebo je to spíš marketing? Může přílišná konzumace některých doplňků uškodit? Pomůže vyšší příjem kolagenu? Ovlivňuje pitný režim kvalitu vlasů a nehtů? Může stres a spánek ovlivnit stav vlasů? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.

Před dvěma dny 02:54

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bílá řepa neb tuřín

Krmná řepa, neboli burák, se pěstovala v celé oblasti Pojizeří už na konci 18. století, podobně jako řepa červená. A co z okopanin naše babičky vařily? Zkuste recept.

Před třemi dny 26:21

Vaříme s Habadějem: Minestrone s červenou čočkou. Na italskou hustou zeleninovou polévku není žádný pevně daný recept

Název Minestrone pochází z italského slova „minestra“ neboli „polévka“, přičemž přípona -one navíc znamená „velká polévka“. Jedná se o hustou zeleninovou polévku, jednu z nejoblíbenějších v italské kuchyni. Dávají se do ní především fazole, cibule, celer, mrkev a rajčata.

Před třemi dny 02:36

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Nakládané zelí podle Anuše Kejřové

Podzim je nejen časem brambor, ale také zelí. A jeho uchování v dobách našich babiček bylo především záležitostí nakládání.

Před čtyřmi dny 02:50

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bramborové placky s jabčatama

„Po neděli skromněji“ uvádí se v v jednom nedávno nalezeném starém rodinném receptáři z roku 1924 k obvyklému podzimnímu dennímu jídelníčku v chalupách v našem kraji...

Před čtyřmi dny 36:41

Kuchařské čarování: Recepty z ryb, především věhlasného třeboňského kapra

Třeboňský kapr v hlavní roli. Ve vedlejších rolích lín, amur, candát a štika. Rybí bude Kuchařské čarování Petra Stupky. Blíží se totiž výlov rybníka Rožmberk, kde už tradičně nebude chybět stánek Českého rozhlasu České Budějovice s čerstvě uvařenými dobrotami.

Před pěti dny 02:55

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kapr na tymiánu podle receptu z roku 1925

Vydáme se městský trh a podíváme se, jaké se tam v dobách našich babiček prodávaly ryby. Po roce 1918, kdy se rybníkářství u nás dostalo od státu významné podpory, se ryby staly dostupnou potravinou.

Před šesti dny 26:38

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 12. 10. 2025

Posvícenské pečení s Vojtou Vrtiškou: Neskutečně vláčná lesní bábovka. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak jíst rohlík nebo chleba ke gulášové polévce.

Před šesti dny 01:25

Pochoutkový rok: Jak jíst rohlík nebo chléb ke gulášové polévce? Nebuďte jako dědeček z minulého století

Často k polévce dostaneme pečivo. Jak k ní jíst rohlík nebo chléb? Můžeme si ho namáčet, ukusovat. Co s ním máme dělat? Radí Ladislav Špaček.