• Podcasty
  • Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Koláčky brunšvické

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou do Nejnovější kuchařky pražské z 19. století. Vyšla v Jičíně a sepsala ji dáma, co přišla z Bavor. Je tam řada dobrot...

02:31

Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Vydává: Český rozhlas

Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.

Web

Včera 30:43

Kuchařské čarování: Moderní i starodávné recepty na vánoční cukroví a fígl na bramborový salát

Moderní i starodávné recepty na vánoční cukroví připomene kulinář Petr Stupka ve svém Kuchařském čarování. K tomu prozradí svůj oblíbený fígl na vánoční bramborový salát a odpoví na posluchačský dotaz, jak upéct správně roastbeef.

Před dvěma dny 02:48

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Ořechové kroužky od Mikulášky

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nepřipomínají jen pozapomenuté dobroty, ale také lidové tradice, které se z našeho života vytratily. Tentokrát to bude Mikuláška. A přidají recept na ořechové kroužky.

Před třemi dny 26:48

Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 7. 12. 2025

Vánoční pečení s Josefem Maršálkem: Marokánky s růžovou čokoládou. Rada z etikety: Jak vykostit rybu. Blahodárné účinky hřebíčku. Soutěž o kuchařku.

Před třemi dny 03:00

Pochoutkový rok: Koření hřebíček působí protizánětlivě, hlavně v trávicím ústrojí

Podle bylinkářky a farmářky Štěpánky Janoutové ze Sedlecka na Rokycansku hřebíček pomáhá eliminovat patogenní bakterie a viry v zažívacím ústrojí. Jeho dezinfekční účinky se využívají v dentální hygieně.

Před třemi dny 02:03

Pochoutkový rok: Vykostit rybu na talíři je malý obřad. Jak na to, radí Ladislav Špaček

Jak se správně postavit k rybě, když si ji objednáme v restauraci? Jak ji správně vykostit doma na talíři? Můžeme použít také ruce nebo jen speciální příbor? Radí Ladislav Špaček.

Před čtyřmi dny 07:45

Pochoutkový rok: Marokánky s růžovou čokoládou od Josefa Maršálka

Marokánky jsou známé svou křupavostí, karamelem, oříšky, kandovaným ovocem a třeba rozinkami. Jednoduché, ale luxusní, můžete vykouzlit už za patnáct minut. Zajímavostí je použití soli na dozdobení, která pomůže zvýraznit všechny ostatní chutě.

Před pěti dny 02:57

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Figurky z těsta

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou mikulášskou nadílku v česko-německých obcích a k tomu přidají návod na figurky z těsta.

Před pěti dny 10:49

Jezte, ať vám to sluší: Výživa a genetika. Existuje genetická predispozice třeba k obezitě?

Když jsou všichni v rodině obézní, znamená to, že to máme v genech, nebo jde spíše o děděnou životosprávu? Určují naše geny, co bychom měli jíst? Lze genetickou dispozici změnit úpravou životosprávy? Je mnoho populárních genetických testů - dá se jim věřit? Co jsou nejčastější chyby, které lidé dělají? Má smysl nechat si sestavit jídelníček na základě genetických testů? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.

Před šesti dny 02:50

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Koleno na zelí podle receptu z Pojizeří

Na svatou Barboru připrav mlat a stodolu…, říká prosincová pranostika. Ana co se mlatci po dokončení práce těšili? Na pivo a něco dobrého.

Před týdnem 28:05

Vaříme s Habadějem: Guláš z hlívy ústřičné. Jednoduché a zdravé jídlo, na kterém si jistě pochutnají nejen vegetariáni

Guláš z hlívy ocení vegetariáni, vegani i všežravci, je totiž báječný a jestli do něj dáte maso, je jen na vás. Hlíva ústřičná obsahuje betaglukany a další prospěšné látky.