- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Těstoviny s tvarohem a máslem
Vyzkoušíme těstoviny s tvarohem a máslem, jak chutnaly bratrům Zátkovým, kteří nejen tento recept zanechali v kuchařkách. Nahlédli do nich Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Makové vdolky se syrobem podle receptu z Jilemnicka
V dobách našich babiček byl klasický cukr, ale i mnohem starší med, drahým sladidlem, občas ho tak nahrazoval syrob. O něm a o makových vdolcích povyprávějí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Kuchařské čarování: Těstovinové slané i sladké variace
Těstoviny ze všech stran probere kulinář Petr Stupka v Kuchařském čarování. Podělí se o své italské zážitky a nápady, pak přidá i recepty na těstoviny na sladký způsob.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Morkové řezy podle Sandtnerové
Morek se v dobách našich babiček používal nejen do vývarů. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají sladký recept – morkové řezy. Našli ho v Knize rozpočtů a kuchařských předpisů Marie Janků Sandtnerové z roku 1925.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 16. 11. 2025
Pečení s Vojtou Vrtiškou: Posvícenské hnětýnky. Rada z etikety: Jak dojíst zbytek omáčky na talíři. Pochází anglická slanina opravdu z Anglie?
Pochoutkový rok: Omáčku si na talíři nešetřete. Zbytek můžete dojíst jen gurmetkou, radí Ladislav Špaček
Rozdělit si, jak vhodně na talíři hospodařit s omáčkou a přílohami, je oříšek. Někdy nám zkrátka na talíři zůstane zbytek omáčky. Můžeme ji sníst, nebo se jí musíme vzdát? Radí Ladislav Špaček.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kapr pečený a naložený podle Sandtnerové
Podzim nejen časem lovu, ale také výlovů rybníků. A tak Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou jeden starý rybí recept na kapra pečeného a naloženého z brožurky Marie Janků-Sandtnerové Ryby, předpisy a rozpočty rybích pokrmů z roku 1936.
Jezte, ať vám to sluší: Měření složení těla. Jaké přístroje se používají a které měření je nejpřesnější?
Proč bychom měli znát složení svého těla? Jak se na něj připravit? Může být výsledek zkreslený? Proč se čísla z domácích vah často liší od těch ambulantních? Jak interpretovat správně výsledky měření? Má smysl sledovat spíš váhu nebo složení těla? Spočítá mi mi bioimpedanční váha jaký mám metabolismus a kolik kalorií jíst? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Nadívaná holoubata
Vrátíme se do časů, kdy běžnou součástí venkova byly holubníky a holoubata patřila i do kuchyně. Třeba nadívaná.
Vaříme s Habadějem: Kachní prsa se zeleninou. Na nedostatek příznivců si tohle lahodné maso rozhodně nemůže stěžovat
Docházejí vám nápady, co vařit? Vyzkoušejte kachní prsa se zeleninou. Ze dvou kachních prsou se nají celá rodina a navíc si toto jídlo zamilujete.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bažantí prsa ve vinném těstíčku podle Lovcovy kuchyně Václava Soukupa
Tentokrát nahlédneme do Lovcovy kuchyně, jedné z kuchařských knih o přípravě pernaté a srstnaté zvěře, kde je mimo jiné recept na bažantí prsa ve vinném těstíčku.