- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Martinská husa podle receptu z Frýdlantska
Zavítáme na Frýdlantsko, kde se martinská husa připravovala podle receptu původem z Lužice. Jak na to, poradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Palačinky pro jemnou hubičku podle Jaromíra Trejbala
Připomeneme jednoho z vyhlášených kuchařů - Jaroslava Trejbala, který vařil i u Buriana nebo ve Francii. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření od něj vybrali recept na palačinky pro jemnou hubičku.
Pochoutkový rok: Posluchači Českého rozhlasu vybrali vítězný recept. Stalo se jím jablkové tiramisu
Více než měsíc, přesně od 28. září až do poslední minuty měsíce října 2025, mohli posluchači Českého rozhlasu a kdokoliv, kdo navštívil stránky www.pochoutkovyrok.cz hlasovat pro jeden ze třiceti sladkých soutěžních posluchačských receptů.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 9. 11. 2025
Posvícenské pečení s Vojtou Vrtiškou: Skořicové pletence. Rada z etikety Ladislava Špačka: Můžeme si požádat o sýr? Mlýnek na mák nemohl chybět v žádné domácnosti.
Pochoutkový rok: Je v pizzerii slušné požádat o parmazán nebo pecorino navíc? Radí Ladislav Špaček
Dnes se zaměříme na sýry, konkrétně strouhaný sýr italského typu, který je poměrně drahý. Setkáme se s ním především v pizzeriích. Sluší se obsluhu požádat o dodatečnou porci sýru? Radí Ladislav Špaček.
Pochoutkový rok: Česko je velmocí v pěstování máku, a tak mlýnek na mák nemohl chybět v žádné domácnosti
Každá hospodyňka ví, že do koláčů, buchet či na nudle je nejlepší čerstvě namletý mák. Možná už máte doma moderní přístroj, elektrický mlýnek, ale jistě se shodneme na tom, že jeho předchůdce, poctivý litinový mlýnek, který používaly naše babičky, je prostě nesmrtelný.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kuře na smetaně podle knihy Veselé umění kuchařské
Autorem kuchařky je francouzský vědec, rozhlasový hlasatel a spisovatel, který se věnoval jednoduchým způsobům vaření, Edouard de Pomiane, vlastním jménem Pozerski.
Jezte, ať vám to sluší: Jak vařit za minimum času. Dá se vařit rychle a přitom zdravě?
Co nejvíce ušetří čas? Na které živiny lidé ve spěchu nejčastěji zapomínají? Jak zajistit pestrost jídel, když jsme v časovém presu? Existují rychlé a dobré recepty? Jsou konzervy a instantní potraviny dobrými pomocníky? Lze využít polotovary? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Salát z pečení podle vrchního kuchaře a cukráře Václava Soukupa
Vyzkoušíme jeden z receptů z kuchařské knihy Václava Soukupa Saláty a jejich úprava z roku 1916. Václav Soukup před svým působením v Praze sbíral zkušenosti ve Vídni a v Paříži.
Vaříme s Habadějem: Pivovarská dobrota! Vepřové plátky na černém pivu aneb s výbornou, jednoduchou a sytou omáčkou
Vepřové maso je velmi variabilní. Ať už použijeme jemnou kýtu, nebo šťavnatou krkovici, tento oběd je dobrota. Pečeme na černém pivu a většinu práce za nás udělá trouba.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Smažené švestky podle receptu Hanny Dumkové z roku 1884
Nahlédneme do kuchařky nám už známé autorky kuchařských knih Hanny Dumkové z roku 1884: Ovoce, užití jeho v domácnosti a kuchyni.