- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie

Poslechněte si podcast: Pochoutkový rok: Brusinková šifónová roláda od cukráře Vojty Vrtišky
Kouzlo šifonového korpusu, který pochází z Asie, je v tom, že je opravdu jemný a vláčný. Při zakousnutí nepoznáte, kde je hrana piškotu a kde je fantasticky svěží limetkový krém. Tato roláda oplývá vytříbenou chutí, a i když je v moderním kabátku, na klasické posvícení se perfektně hodí.
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Marmeláda z hložinek
Naše babičky věřily, že lidem i zvířatům hloh poskytuje ochranu od všeho zlého. Za chránící a zdravé byly považovány i plody tohoto keře.
Jezte, ať vám to sluší: Vliv výživy na kvalitu vlasů a nehtů. Které živiny jsou pro jejich zdraví nejdůležitější?
Pomohou speciální doplňky stravy na vlasy a nehty, nebo je to spíš marketing? Může přílišná konzumace některých doplňků uškodit? Pomůže vyšší příjem kolagenu? Ovlivňuje pitný režim kvalitu vlasů a nehtů? Může stres a spánek ovlivnit stav vlasů? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Andrey Jakešové.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bílá řepa neb tuřín
Krmná řepa, neboli burák, se pěstovala v celé oblasti Pojizeří už na konci 18. století, podobně jako řepa červená. A co z okopanin naše babičky vařily? Zkuste recept.
Vaříme s Habadějem: Minestrone s červenou čočkou. Na italskou hustou zeleninovou polévku není žádný pevně daný recept
Název Minestrone pochází z italského slova „minestra“ neboli „polévka“, přičemž přípona -one navíc znamená „velká polévka“. Jedná se o hustou zeleninovou polévku, jednu z nejoblíbenějších v italské kuchyni. Dávají se do ní především fazole, cibule, celer, mrkev a rajčata.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Nakládané zelí podle Anuše Kejřové
Podzim je nejen časem brambor, ale také zelí. A jeho uchování v dobách našich babiček bylo především záležitostí nakládání.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Bramborové placky s jabčatama
„Po neděli skromněji“ uvádí se v v jednom nedávno nalezeném starém rodinném receptáři z roku 1924 k obvyklému podzimnímu dennímu jídelníčku v chalupách v našem kraji...
Kuchařské čarování: Recepty z ryb, především věhlasného třeboňského kapra
Třeboňský kapr v hlavní roli. Ve vedlejších rolích lín, amur, candát a štika. Rybí bude Kuchařské čarování Petra Stupky. Blíží se totiž výlov rybníka Rožmberk, kde už tradičně nebude chybět stánek Českého rozhlasu České Budějovice s čerstvě uvařenými dobrotami.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Kapr na tymiánu podle receptu z roku 1925
Vydáme se městský trh a podíváme se, jaké se tam v dobách našich babiček prodávaly ryby. Po roce 1918, kdy se rybníkářství u nás dostalo od státu významné podpory, se ryby staly dostupnou potravinou.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 12. 10. 2025
Posvícenské pečení s Vojtou Vrtiškou: Neskutečně vláčná lesní bábovka. Rada z etikety Ladislava Špačka: Jak jíst rohlík nebo chleba ke gulášové polévce.
Pochoutkový rok: Jak jíst rohlík nebo chléb ke gulášové polévce? Nebuďte jako dědeček z minulého století
Často k polévce dostaneme pečivo. Jak k ní jíst rohlík nebo chléb? Můžeme si ho namáčet, ukusovat. Co s ním máme dělat? Radí Ladislav Špaček.