- Podcasty
- Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Poslechněte si podcast: Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Koláčky brunšvické
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nahlédnou do Nejnovější kuchařky pražské z 19. století. Vyšla v Jičíně a sepsala ji dáma, co přišla z Bavor. Je tam řada dobrot...
Český rozhlas - Jídlo a gastronomie
Recepty a nápady, jak si jídlem zlepšit den.
Kuchařské čarování: Moderní i starodávné recepty na vánoční cukroví a fígl na bramborový salát
Moderní i starodávné recepty na vánoční cukroví připomene kulinář Petr Stupka ve svém Kuchařském čarování. K tomu prozradí svůj oblíbený fígl na vánoční bramborový salát a odpoví na posluchačský dotaz, jak upéct správně roastbeef.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Ořechové kroužky od Mikulášky
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření nepřipomínají jen pozapomenuté dobroty, ale také lidové tradice, které se z našeho života vytratily. Tentokrát to bude Mikuláška. A přidají recept na ořechové kroužky.
Pochoutkový rok: Poslechněte si: Pochoutkový rok 7. 12. 2025
Vánoční pečení s Josefem Maršálkem: Marokánky s růžovou čokoládou. Rada z etikety: Jak vykostit rybu. Blahodárné účinky hřebíčku. Soutěž o kuchařku.
Pochoutkový rok: Koření hřebíček působí protizánětlivě, hlavně v trávicím ústrojí
Podle bylinkářky a farmářky Štěpánky Janoutové ze Sedlecka na Rokycansku hřebíček pomáhá eliminovat patogenní bakterie a viry v zažívacím ústrojí. Jeho dezinfekční účinky se využívají v dentální hygieně.
Pochoutkový rok: Vykostit rybu na talíři je malý obřad. Jak na to, radí Ladislav Špaček
Jak se správně postavit k rybě, když si ji objednáme v restauraci? Jak ji správně vykostit doma na talíři? Můžeme použít také ruce nebo jen speciální příbor? Radí Ladislav Špaček.
Pochoutkový rok: Marokánky s růžovou čokoládou od Josefa Maršálka
Marokánky jsou známé svou křupavostí, karamelem, oříšky, kandovaným ovocem a třeba rozinkami. Jednoduché, ale luxusní, můžete vykouzlit už za patnáct minut. Zajímavostí je použití soli na dozdobení, která pomůže zvýraznit všechny ostatní chutě.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Figurky z těsta
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou mikulášskou nadílku v česko-německých obcích a k tomu přidají návod na figurky z těsta.
Jezte, ať vám to sluší: Výživa a genetika. Existuje genetická predispozice třeba k obezitě?
Když jsou všichni v rodině obézní, znamená to, že to máme v genech, nebo jde spíše o děděnou životosprávu? Určují naše geny, co bychom měli jíst? Lze genetickou dispozici změnit úpravou životosprávy? Je mnoho populárních genetických testů - dá se jim věřit? Co jsou nejčastější chyby, které lidé dělají? Má smysl nechat si sestavit jídelníček na základě genetických testů? Tereza Bebarová se ptá nutriční terapeutky Veroniky Pourové.
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou: Koleno na zelí podle receptu z Pojizeří
Na svatou Barboru připrav mlat a stodolu…, říká prosincová pranostika. Ana co se mlatci po dokončení práce těšili? Na pivo a něco dobrého.
Vaříme s Habadějem: Guláš z hlívy ústřičné. Jednoduché a zdravé jídlo, na kterém si jistě pochutnají nejen vegetariáni
Guláš z hlívy ocení vegetariáni, vegani i všežravci, je totiž báječný a jestli do něj dáte maso, je jen na vás. Hlíva ústřičná obsahuje betaglukany a další prospěšné látky.