Taktovka
23. březen 2024

Poslechněte si podcast: V Talichově salonku. Rozhovor s Mahanem Esfahanim a Miroslavem Srnkou

O české premiéře skladby Standstill, o Zuzaně Růžičkové, o spolupráci s rozhlasovými symfoniky i vztahu k české hudbě hovoří s umělci moderátorka Jana Trojanová.

27:12

Taktovka

Vydává: Český rozhlas

Aktuální dění a nové nahrávky Symfonického orchestru Českého rozhlasu.

Web

Včera 27:27

Přijďte dřív! Hosty Taktovky jsou Marianna Shirinyan a Olari Elts

Koncert pro klavír a orchestr norského skladatele E. H. Griega patří k nejpopulárnějším dílům klavírního repertoáru. Na březnovém abonentním koncertu ho se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu provedla arménsko-dánská klavíristka Marianna Shirinyan. Provedení řídil estonský dirigent Olari Elts. A právě Marianna Shirinyan a Olari Elts byli hosty předkoncertního setkání v Talichově salónku pražského Rudolfina, které připravuje Jana Trojanová.

24. únor 2024 27:53

Přijďte dřív! aneb Setkání před koncertem SOČRu

V pořadu navštívíme Talichův salónek pražského Rudolfina, ve kterém probíhají jedinečná setkání s umělci. Hostem byl hlavní hostující dirigent rozhlasových symfoniků Robert Jindra a v závěrečné části přijal pozvání koncertní mistr Vlastimil Kobrle. Moderuje Jana Trojanová.

27. leden 2024 27:42

Dirigent Ilan Volkov podruhé před SOČRem

Diriguje přední orchestry po celém světě, vystupuje na mnoha významných festivalech. O hostování u našich rozhlasových symfoniků, jeho cestách, inspiracích, vztahu k české hudbě, festivalu Tectonics, ale i o tom, co musel na cestě za úspěchem obětovat. Hostem pořadu je přední izraelský dirigent llan Volkov.

23. prosinec 2023 27:40

Pohádková cesta Petra Popelky

Od září 2022 zastává post šéfdirigenta a uměleckého ředitele Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Jak hodnotí dosavadní spolupráci s rozhlasovými symfoniky a vůbec co obnáší pozice šéfdirigenta? S blížícím se závěrem roku nahlédneme také na chystané projekty SOČRu v rámci nadcházejícího roku české hudby. A při mapování profesní cesty Petra Popelky mj. neopomeneme, že byl deset let zástupcem vedoucího skupiny kontrabasů v Staatskapelle Dresden.

25. listopad 2023 27:31

Šimon Voseček a Robert Jindra. Světová premiéra aneb Jeden stvořil, druhý provedl

Před více jak dvaceti lety vystudovali Pražskou konzervatoř, před nedávnem (6. 11.) stanuli na pódiu Dvořákovy síně Rudolfina – jeden jako dirigent, druhý coby autor. Hosty Taktovky jsou skladatel Šimon Voseček a hlavní hostující dirigent SOČRu Robert Jindra. Kromě spolupráce během nastudování novinky Šimona Vosečka a světové premiéry vzpomínají oba na mezníky v kariéře, zmiňují zdroj inspirace, sny a přání. Pořadem provází Jana Trojanová.

28. říjen 2023 24:03

Český debut a cesta za snem. Houslistka María Dueñas hostem Taktovky

Španělská houslistka María Dueñas svou uměleckou vyzrálostí, interpretací a škálou barev linoucích se z nástroje okouzluje jak široké publikum, tak odbornou kritiku. Českému publiku se poprvé představila společně se SOČRem a pod taktovkou Petr Popelky v Houslovém koncertu brněnského rodáka Ericha Wolfganga Korngolda.

29. září 2023 27:31

Zapomenutá flétna i velká jména 97. sezony rozhlasových symfoniků

Jediný český rozhlasový orchestr vstupuje do nové, 97. koncertní sezony. Bohatou dramaturgii představí ředitel rozhlasových symfoniků Jakub Čížek. Prozradí i co obnáší jeho práce pro orchestr a jak odolávat stresu. U mikrofonu ho vystřídá dlouholetý člen SOČRu, sólo flétnista Mario Mesany. Poodhalí nejednu vtipnou příhodu ze života profesionálního hudebníka a pozve na komorní koncerty konané ve Studiu 1 Českého rozhlasu. Provází Jana Trojanová.