Český rozhlas - Historie
Před 2 týdny

Poslechněte si podcast: Návraty do minulosti: Malebný skanzen Veselý kopec známe z mnoha filmů. Točila se tu i pohádka Lotrando a Zubejda

Zakladatelem a později vedoucím tohoto muzea v přírodě byl dobrovolný památkář Luděk Štěpán.

01:51

Český rozhlas - Historie

Vydává: Český rozhlas

Poslouchejte o známých i promlčených událostech historie.

Web

Dnes 01:27

Jihočeská vlastivěda: Kostel v Mláce stojí nezvykle stranou od vesnice. Vznikl na místě, kde lupiči přepadli mladou dívku

Poněkud nezvykle u lesa a stranou od samotné vesnice stojí kostel Zasnoubení Panny Marie v Mláce na Jindřichohradecku. K objasnění jeho vzniku i polohy se musíme podívat k roku 1710.

Včera 01:52

Jihočeská vlastivěda: Lidé se několikrát snažili pěstovat vinou révu na jihu Čech. Nejdéle vydržela vinice na Hluboké

Jestliže jižní Čechy něčím rozhodně nejsou, pak vinařským krajem. Chybí jim vhodná půda, podnebí a dostatek sluníčka. Ale v minulosti se tady lidé o pěstování vinné révy pokoušeli, zejména v klimaticky příznivějších obdobích 16. století.

Před dvěma dny 01:48

Jihočeská vlastivěda: Čtyři Dvory byly samostatnou obcí. Status města ale nezískaly a nakonec se staly součástí Budějovic

Čtyři Dvory, lidově Čtyrák, jsou od roku 1952 součástí města České Budějovice. V minulosti se však jednalo o samostatnou obec, která počtem obyvatel převyšovala leckterá okolní města i městečka.

Před dvěma dny 02:08

Návraty do minulosti: Přesun kostela v Mostě o 841 metrů se plánoval mnoho let. Do pohybu ho uvádělo 8 hydraulických ramen

Historie kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě sahá do 13. století. Na základech raně gotické baziliky, kterou roku 1515 zničil požár, vyrostl následně nový kostel v gotickém stylu.

Před třemi dny 23:05

Jak to bylo doopravdy: Zuřivý reportér Kisch zaplatil vysokou cenu za to, že sloužil režimu, říká historik

Přezdívku „zuřivý“, kterou novinář a literát Egon Ervin Kisch získal, byla odrazem jeho emocemi překypující povahy. Jeho nadšení jít za tématem, dokonce i do prostředí na dně společnosti. Vedle úkladných mordů, kriminality, to byly i nevěstince a prostitutky, stejně jako další sociálně nejslabší části společnosti. Kisch byl oceňovaný, kritizovaný, zatracovaný, v období socialistického Československa pak stavěný na i „piedestal“.

Před třemi dny 01:41

Jihočeská vlastivěda: „Herky prodali, v tichosti a pracovitosti žijí.“ Koněspřežka zničila živnost a bujarý život formanů

Osady Dolní Svince, Horní Svince a Prostřední Svince leží přibližně jedenáct kilometrů severovýchodně od Českého Krumlova a dnes patří pod střediskovou obec Dolní Třebonín. V minulosti obec proslula rovněž jako sídlo formanů.

Před čtyřmi dny 48:17

Příběhy 20. století: Jsem žena z pevnosti. Příběh Karly Charvátové, kterou ve vězení znásilnil příslušník SNB

Karla Charvátová (1925-2017) se při rozhovoru pro Paměť národa hodně a často smála, ačkoli mluvila skoro bez ustání o bolestivých věcech – smích v jejím projevu jako by představoval především obranu, distanci od všeho zlého, co se jí přihodilo.

Před pěti dny 53:47

Téma Plus: Na pohřbu Varšavské smlouvy aneb Hlavně ne „kolektivní bezpečnost“

Počátek 90. let minulého století: československá zahraniční politika se probudila z hibernace. Po celá desetiletí byla diplomacie podřízená Sovětskému svazu a najednou se prakticky ze dne na den změnila v diplomacii sebevědomého státu, který ví, že chce radikálně změnit své místo ve světě. A mimo jiné vycouvat z vojenského paktu, jehož jediným smyslem bylo své členy držet na krátkém vodítku a v případě neposlušnosti na ně vzít hůl.

Sezóna 4Epizoda 4Před pěti dny 27:54

Historie Plus: Pod vlivem kultu: Colonia Dignidad. Zneužívání dětí a otrocké práce pod ochranou Pinocheta

Když si v březnu 2005 přichází pro Paula Schäfera argentinská policie, nevypadá vůbec nebezpečně. Starý, šedivý muž na kolečkovém křesle, lahev minerálky v ruce a s mírným úsměvem na tváři. Má ale na svědomí stovky lidských životů.

Před pěti dny 24:39

Osudové ženy: Lída Clementisová: Celý život obětovala ideálům svého muže

Kvůli manželovi, komunistickému politikovi, právníkovi a novináři Vladimíru Clementisovi, opustila dráhu operní zpěvačky, překonala strastiplné období v emigraci, měsíce ve vězení a nakonec i jeho popravu. Věrnou a milující ženou mu zůstala nadosmrti. V dokudramatu uslyšíte Kláru Cibulkovou, Adriana Jastrabana nebo Michala Zelenku. Hovoří historik Luboš Kokeš.