Archiv Plus
1. leden 2024

Poslechněte si podcast: Mrzlo, že ani televize nehrála. V noci z oblohy doslova padal led, hlásil rozhlas 2. ledna 1979

„31 let člověk neslyší nic jiného, než jak pod vedením KSČ úspěšně spějeme k socialismu: v praxi to ‚úspěšné spění‘ končí vypnutým proudem a studeným topením,“ zapsal si 28. ledna 1979 do deníku spisovatel Jan Zábrana. Komentoval tak kolaps, který v zemi nastal, když na začátku nového roku udeřily silné mrazy. (Repríza z prosince 2019.)

23:47

Archiv Plus

Vydává: Český rozhlas

Přibližujeme to nejzajímavější, co nabízí zvukový archiv Českého rozhlasu.

Web

Před dvěma dny 25:29

Waldemar Matuška už s námi není 15 let. Připomeňte si unikátní rozhovor Tak páni, dámy – a balím!

Byla to tehdy pro socialistické Československo rána: Waldemar Matuška (2. července 1932 – 30. května 2009) zůstal na přelomu srpna a září 1986 ve Spojených státech. Zaskočil mnohé z fanoušků i dohasínající Husákův režim. Poslechněte si ukázky z unikátního rozhovoru o emigraci, který Matuška poskytl ve Spojených státech.

Před týdnem 24:00

Patálie se Slovenským národním povstáním a sovětské poválečné vize

K málokteré historické události se váže tolik dezinformací a mýtů jako ke Slovenskému národnímu povstání. Předběžná jednání o vojenské pomoci povstalcům už minimálně rok předem vedl se spojenci z Londýna prezident Beneš.

Před 2 týdny 23:54

Srpen 1969: Rodinné kombajny na chmelu i střelba do demonstrantů

Srpen roku 1969 byl pořádně horký měsíc. Teplotně i v obrazném slova smyslu. Začínal tropickými třicítkami a končil demonstracemi, střelbou a mrtvými. Mezitím jsme bojovali o zrno, sbírali chmel, čekali ve frontách na benzín nebo barevnou televizi. I v tak dramatickém měsíci žili lidé obyčejné životy.

Před 3 týdny 23:55

Hlasatel Karel Sedláček čekal ve studiu sovětské okupanty, ti nepřišli

Vysílání v srpnu 1968 patří ke světlým kapitolám dějin Československého rozhlasu. Jen škoda, že bývá spojováno hlavně s Jiřím Dienstbierem, Slávou Volným, Věrou Šťovíčkovou a dalšími moderátorskými hvězdami z Vinohradské 12 v Praze.

Před 3 týdny 23:52

Čundr po rozhlasovém archivu aneb Pratatouše trampů stvořil sám velký Manitou, aby škodil paďourům

Tramping – to je svoboda, přátelé, čerstvý vzduch, romantika, dobrodružství a amatérsky interpretovaná hudba. Pro mnoho lidí je to úžasný společenský i kulturní proud. Po českých lesích a hájích se trampové toulají už víc než sto let, což se otisklo i do vysílání Československého rozhlasu.

9. srpen 2024 23:59

Hory, doly, železnice. Jak svazáci budovali komunismus

Možná v tom měl a mohl být kus romantiky, dobrodružství, sebepoznání. Touha po nových přátelstvích a láskách. V reálu šlo o těžkou dřinu pod ideologickým dozorem. Možná se při tom užilo i něco legrace, ale hlavně té organizované a oficiálně povolené. Tedy častušky, garmošky, vyrábění nástěnek a občas večerní kino – jak jinak než o svazácích, hornících a záškodnících.

2. srpen 2024 24:00

Luděk Pachman. Šachista, který si stál za svým. Až do krajnosti

Vedle hokeje byly šachy ve druhé polovině 20. století hrou, na které si bylo možno uspokojivým způsobem „honit triko“ a dokazovat ideologickým soupeřům, že jejich systém nestojí za nic, kdežto ten náš dokáže vychovat a zaplatit geniální mozky. Jména jako Bobby Fischer nebo Boris Spasskij obíhala planetu a budila respekt. I socialistické Československo mělo svou hvězdu – Luďka Pachmana.

26. červenec 2024 24:00

Zátopek, Špotáková, Krpálek. Zlaté okamžiky letních olympijských her

Je to fascinující cesta časem. Letní olympijské hry vždy nabízely jedinečné sportovní momenty, které zůstávají zapsané v paměti sportovních fanoušků. A právě na ně se zaměříme v pořadu Archiv Plus.

19. červenec 2024 23:52

Léto 1954: Boj proti mandelince, navrátilci a procesy

Kombajny v polích, děti na pionýrských táborech… Nejčastější témata novin před sedmdesáti lety, v létě 1954. Rozhlasový archiv uchoval z té doby ale nepoměrně temnější svědectví: pokračující politické procesy a inscenované návraty emigrantů. To vše připomene pořad Archiv Plus.

12. červenec 2024 24:00

Jak o přistání na Měsíci vysílal rozhlas?

Od prvního přistání lidí na Měsíci uběhlo už 55 let. V přímém přenosu ho sledovaly snad všechny rozhlasové a televizní stanice na světě. Nechyběl ani Československý rozhlas.