- Podcasty
- Český rozhlas - Cestování

Poslechněte si podcast: Zápisník zahraničních zpravodajů: Ukrajinská piva jsou srovnatelná s našimi. Ukrajinci se nebojí experimentovat, hodnotí pivovarníci
V ukrajinském Lvově pořádali pivní festival, a to poprvé od začátku ruské války. Možná to působí překvapivě, ale pivo se na Ukrajině vaří pořád a byznys musí fungovat, aby se země dokázala ekonomicky udržet. Pivo vaří i čeští sládci na Ukrajině, a také tam jezdí pivovarníci z Česka.
Český rozhlas - Cestování
Zkušenosti cestovatelů ze světa i tipy na výlet po celé republice.
Casablanca: Bára Kafková chodí po horách i po amputaci: Není těžké mě nadchnout. Stačí dát budíka na tři ráno!
S oboustrannou vadou nohou, později o berlích a po amputaci nohy také s protézou. Tak zdolává hory Barbora Kafková. Přešla několik českých pohoří a plánuje například pouť do Santiaga de Compostela. Sportuje a vyrovnává se s tím, že na horských trailech je se svým handicapem tak trochu senzací.
Východočeské výlety: Mikulovický kopec, Třebovské stěny a další tajemná místa Pardubického kraje
Barokní kostel a hřbitov na místě pohanského háje. Tajemný kříž uprostřed Lesů u České Třebové a řeka, která v minulosti už mnohokrát ukázala svou sílu. To jsou místa, která spojuje těžko popsatelná tajemná energie.
Vltavín: Reportáž z oblouku rozestavěného Žďákovského mostu vznikla 50 metrů nad hladinou přehrady
Ve vybraných archivních nahrávkách se vypravíme do Netolic, na Žďákovský most, poslechneme si krátký výhled do budoucnosti v roce 2123 a také připomeneme, že tkalcovství bývalo povoláním mužů.
Zálety Aleny Zárybnické: Kardiolog Neužil: Mozek si může odpočinout, srdce moc ne
Profesor Petr Neužil v oboru diagnostiky a léčby srdečních arytmií má celou řadu světových prvenství. Negativní informace se snaží přebít pozitivními a říká, že je to dřina, protože 10 pozitivních skutků často nevyváží jednu negativní zprávu.
Zápisník zahraničních zpravodajů: Turecké vejce podle receptu istanbulského šéfkuchaře: Připravte si snídani osmanských princezen
Snídaňovým hitem pražských kaváren je takzvané turecké vejce. Je to ztracené vajíčko položené na lůžku z řeckého, tedy spíše asi tureckého jogurtu s česnekem, koprem a zalité horkým máslem s papričkou a dalším kořením. Turecky se pokrmu říká çılbır neboli „čilbir“ a návodů, jak ho připravit, jsou plné i televizní i on-line kuchařky. Jak ho ale dělají přímo v Turecku?
Křížem krajem: Na zámku v Kravařích najdete desítky historických kočárků
Vydáme se do Kravař na Opavsku. V tamním zámku totiž ožily vzpomínky na dětství našich babiček a prababiček. V několika zámeckých místnostech na návštěvníky čeká spousta noblesních kočárků, historických hraček a do detailu propracovaných pokojíčků.
Zápisník zahraničních zpravodajů: Obraz jako poděkování. Ve Skotsku vystavují obraz Oskara Kokoschky, dar československé exilové vlády
Obraz Zrání od Oskara Kokoschky je zpravidla uložen v depozitáři nebo cestuje po výstavách po světě. Teď ho výjimečně až do konce září vystavuje Skotská národní galerie. Dílo rakouského expresionistického malíře s českými kořeny darovala Skotsku v roce 1942 československá exilová vláda jako výraz díků za vřelé přijetí, kterého se tam dostalo našim vojáků během 2. světové války. Obraz vystavili v Edinburghu u příležitosti 80. výročí jejího konce.
Křížem krajem: Mikuláš Koperník na těšínském murálu. Malba je atraktivní zastávkou na procházce městem
Zeď historického domu v Českém Těšíně zdobí pozoruhodný murál. Velkoplošná malba znázorňuje astronoma polského původu Mikuláše Koperníka a je kopií obrazu polského malíře Matejka.
Zápisník zahraničních zpravodajů: Thierry peče nejlepší koláče v Bretani. Pro jeho kouign-amann si jezdí lidé z celé Francie
Ze skromných lokálních poměrů až na talíře do celého světa. Takovou cestu urazil bretaňský koláč jménem kouign-amann. Neměl to ale vždy jednoduché. Původně totiž vznikl z nedostatku, jen na základě pár ingrediencí. Ostatně v bretonštině slovní spojení kouign-amann znamená máslový koláč.