Český rozhlas - Cestování
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Zápisník zahraničních zpravodajů: Škodovka s plachtami a česká vlajka na Královcem. Jak vznikla česká námořní písnička v polštině?

V roce 2022, krátce po začátku úplné ruské invaze na Ukrajinu, začala virtuální kampaň Make Kralovec Czech Again, podle které by ruská exkláva u Baltského moře byla opět česká. Málokdo ale tušil, že o české vlajce nad Královcem se zpívá v pravděpodobně jediné české námořní písničce. Složili ji v roce 2014 Poláci, zpívá se polsky a jmenuje se Czeska Szanta.

03:40

Český rozhlas - Cestování

Vydává: Český rozhlas

Zkušenosti cestovatelů ze světa i tipy na výlet po celé republice.

Web

Včera 03:10

Zápisník zahraničních zpravodajů: Mamutí zub, obaly z 50. let i koloběžka. Úklid břehů Rýna může přinést nejedno překvapení

Ještě před půl stoletím byl Rýn mimořádně špinavá řeka, do které putovaly splašky snad ze všech druhů průmyslu. Dnes se do ní vrací třeba i lososi, a to díky pravidelnému čištění. S úklidem břehů každý rok pomáhají i tisíce dobrovolníků. A někdy při tom narazí na takové podivnosti, že kvůli nim dokonce v Kolíně nad Rýnem založili maličké muzeum.

Před dvěma dny 03:35

Zápisník zahraničních zpravodajů: Černý klenot pro České centrum v Paříži. Na nový klavír se složilo na 300 drobných dárců

Lidé o nich říkali, že jsou blázni. Úsilí se ale vyplatilo a skupinka nadšenců pořídila nový klavír pro České centrum v Paříži. Peníze na něj vybralo zhruba 300 Čechů a Francouzů. Sbírka trvala přes dva roky. A protože klavír má své místo v Janáčkově sále Českého centra, jeho předání oslavil koncert skladeb právě tohoto českého skladatele. Janáčkův klavírní cyklus V mlhách si v centru Paříže přišly poslechnout desítky lidí.

Před čtyřmi dny 45:58

Casablanca: Přírodu chtějí chránit citlivější lidi, tvrdí cestovatel a fotograf Jan Hvízdal

Cestovatel, fotograf a průvodce Jan Hvízdal vypráví o svých cestách. V nové epizodě cestovatelského podcastu Casablanca přibližuje plavbu ze Špicberk až na Antarktidu, o polárních nocích, psích přátelích, Africe i svoje uvažování o ochraně životního prostředí.

Před čtyřmi dny 03:32

Zápisník zahraničních zpravodajů: Ikonický švýcarský nožík měl v kapse i Neil Armstrong. V Ženevě si ho můžete zkusit sami vyrobit

Vejde do kapsy, ale skrývá v sobě nástroje od vývrtky po šroubovák. Švýcarský nůž se za více než sto let stal světovým fenoménem. Dostal se na vrcholek hory Annapurna, do sbírek Muzea moderního umění v New Yorku i na televizní obrazovky – třeba v seriálu MacGyver. Není divu, že Švýcaři tento malý červený nožík považují za národní poklad. Některé pobočky společnosti Victorinox dokonce nabízí možnost sestavit si jeden takový vlastníma rukama.

Před čtyřmi dny 24:32

Zálety Aleny Zárybnické: Herecký svět je čím dál těžší, říká herec Martin Kubačák

Vidět jste ho mohli v seriálu První republika nebo Pustina. Do povědomí vešel jako Olda z retromuzikálu Rebelové či jako vojín Jasánek v seriálu Černí baroni. Z filmu, třeba rok 2022, kdy si pod vedením režisérky Alice Nellis zahrál farmáře Karla ve filmu Buko. Mým hostem je herec Martin Kubačák.

Před čtyřmi dny 33:43

Vltavín: Jan Žižka byl dvakrát ženatý a obě jeho manželky nesly jméno Kateřina

Jména Jan Žižka a Trocnov známe asi všichni, ale v magazínu Vltavín se na ně podíváme opravdu zblízka. S historikem Janem Šimánkem jsme se totiž do Trocnova vypravili. Víte, že dnešní obec Trocnov vlastně celá staletí vůbec Trocnovem nebyla?

Před pěti dny 24:31

Reportáže zahraničních zpravodajů: Nový klavír v českém centru v Paříži zahraje v Reportážích zahraničních zpravodajů

Dozvíte se z nich také to, že vojáky, cestovatele a astronauty spojuje švýcarský nůž. Na Ukrajině popíšou stěhování pekárny kvůli válce. A zazní i česká námořnická písnička, kterou ale složili Poláci a zpívá se polsky. Připravila Jitka Malá.

Před šesti dny 03:57

Zápisník zahraničních zpravodajů: Košický maraton patří mezi nejstarší na světě. Peter se letos na start postavil po osmačtyřicáté

Jednou za rok v centru Košic zažehnou u bronzové sochy běžce maratonský oheň. Je to signál, že jedna z nejznámějších místních tradic na celý víkend ovládne město. Košičané svůj maraton náležitě prožívají. Aby ne, je druhým nejstarším každoročně pořádaným maratonem na světě. Prvních osm odvážlivců se tady na trať postavilo už v roce 1924. Letos tedy Mezinárodní maraton míru, jak se závod oficiálně jmenuje, oslavil rovnou stovku.

Před týdnem 03:39

Zápisník zahraničních zpravodajů: Znečištění, megalomanské projekty. Pařížská výstava ukazuje postsovětský prostor očima umělců

Ústí nad Labem a ukrajinské Dnipro spojuje postsovětská minulost, bohatá průmyslová tradice a také dvě řeky – Labe a Dněpr. Ty se sice nikde neprotínají, ale vytvářejí pomyslný geografický rámec pro hlavní téma nové pařížské výstavy nazvané Přesuny a proudy. Expozice totiž nabízí originální pohledy umělců z postsocialistických zemí na realitu, která je obklopuje.