- Podcasty
- Český rozhlas - Cestování

Poslechněte si podcast: Zápisník zahraničních zpravodajů: Pianista v Oděse oslavuje příchod nového dne hudbou. A s ním stovky dalších toužících po chvíli míru
V Oděse se za ruské invaze zrodila nová tradice: vítání dne libozvučnou klavírní hudbou. O víkendech se za úsvitu na břehu moře scházejí stovky lidí, aby přivítaly nový den plný válečných nejistot pozitivně. Muzika pro ně není turistickou atrakcí, ale spíš tolik potřebnou terapií.
Český rozhlas - Cestování
Zkušenosti cestovatelů ze světa i tipy na výlet po celé republice.
Zápisník zahraničních zpravodajů: Víno, ovoce a ořechy. Tři ingredience, díky kterým si v Gruzii zamlsáte na každém kroku
Když v Gruzii zatoužíte po zákusku, harlekýn nebo rakvičku tam nehledejte. Pokud jde o sladkou tečku po jídle, hrají v gruzínské gastronomii prim ořechy a ovoce. V různých formách tam tyto produkty místního zemědělství koupíte i u mnoha pouličních stánků – ať jsou to jahody, šťáva nebo třeba „čurčchela“.
Casablanca: Expedice: Cestování je součástí mojí touhy po svobodě, říká herečka Eliška Křenková
Herečku Elišku Křenkovou představujeme v podcastu Expedice jako fotografku a cestovatelku. Natáčeli jsme s ní během výletu ve Svatém Janu pod Skalou, během kterého vyprávěla své zážitky ze sólo cesty po jihovýchodní Asii anebo z Himálaje.
Casablanca: Vytočit stoupák do oblak a odletět pryč. O vandrech na paraglidu vypráví Jan Krejcar
Paraglidista a horolezec Jan Krejcar miluje „vandrování vzduchem“. O výpravách typu hike'n'fly a o létání v Kolumbii, Itálii, Maroku, Mexiku, ale i Česku vypráví v novém díle cestovatelské Casablanky.
Zápisník zahraničních zpravodajů: Nejlepší jablkový koláč v Lichtenštejnsku? V hostinci Masescha ho peče už třetí generace
Starý horský hostinec Masescha s výhledem na Lichtenštejnsko není jen idylka z pohlednice, kde se servírují rösti, telecí na smetaně a jablečný koláč podle tajného receptu. Je to místo s historií, tradicí a silným rodinným příběhem.
Zápisník zahraničních zpravodajů: Fairbanks na Aljašce má nový areál pro běžecké lyžování. Za projektem stojí česká trenérka
Na Aljašce jsou ideální sněhové podmínky pro běh na lyžích skoro po 6 měsíců v roce. Už několik let tam trénuje americké olympijské naděje v běžeckém lyžování česká trenérka Eliška Hájek Albrigsenová. Letos se těší na příchod zimy o to víc, že má k dispozici nový běžecký areál přímo u univerzity ve Fairbanksu.
Křížem krajem: O putování po beskydských chatách s Romanou Kubicovou
Loni jsem si vyzkoušela, jaké to je putovat příměstskou krajinou. Letos jsem si řekla, a proč se neprojít po Beskydech a nezmapovat historii chat, prozradila na startu týdenního putování Romana Kubicová. Její pouť budeme sledovat ve speciálním seriálu.
Zápisník zahraničních zpravodajů: Zmrzlinu jako u Bekdáše nikde jinde neochutnáte. Jako jediná na světě totiž voní po Damašku
Situace v Sýrii se rychle mění. Vládnoucí režimy odcházejí a přicházejí. Zemí se v posledních 14 letech převalila občanská válka. Obyvatelé Damašku ale mají jednu jistotu – zmrzlina od Bekdáše tu bude vždycky. Praděda dnešního majitele otevřel zmrzlinářství na damašském tržišti Hamídíje už za Osmanské říše koncem 19. století. A zmraženou bílou hmotou uvítal pan Bekdáš i povstalce, kteří v prosinci svrhli Asadův režim.
Vltavín: S nápadem postavit Černou věž v Budějovicích přišel purkmistr Quirin, jejího dokončení se nedožil
V magazínu Vltavín vystoupáme na českobudějovickou Černou věž. Vysvětlíme, jak to bylo doopravdy s jejím zčernáním, a pak z těch sedmdesáti metrů nad povrchem sestoupíme dolů do šachty Marie, 250 metrů pod povrch.
Reportáže zahraničních zpravodajů: V ukrajinské Oděse o víkendu vítají nový den hudbou na pobřeží
Uslyšíme, jak ta tradice vznikla a co pro Oděsany znamená. V syrském Damašku ochutnáme slavnou zmrzlinu. Na Aljašce se od české trenérky dozvíme, co dělají v létě běžci na lyžích. Ve Stockholmu si prohlédneme první švédskou specializovanou palírnu ginu. A v Tiraně zavítáme na albánskou svatbu. Moderuje Helena Berková.