• Podcasty
  • Reportáže zahraničních zpravodajů
Reportáže zahraničních zpravodajů
27. červenec 2024

Poslechněte si podcast: Reportáže zahraničních zpravodajů představí příběh české holčičky, kterou z Egypta vysvobodil český právník

Zavedou vás na Kypr, který se dělí na dvě části už 50 let. Na Tchajwanu se podíváte mezi vyznavače freedivingu, tedy nádechového potápění. A ukážou cestu dvou Poláků po řece, ve které měřili kvalitu vody.

24:00

Reportáže zahraničních zpravodajů

Vydává: Český rozhlas

Reportáže zahraničních zpravodajů, to jsou světové události v souvislostech tak, jak je jinde neuslyšíte.

Web

Včera 23:40

Na poloostrově Westerplatte si připomeneme odvahu polských obránců na samém začátku druhé světové války

V Paříži potkáme české paralympioniky. V Bruselu se podíváme na Africký festival. Ve skotském Edinburghu navštívíme dům, kde Čechoslováci z RAF našli za války druhý domov. A v americkém Nashvillu si prohlédneme pivovar, kde pivo plzeňského typu stáčejí do plechovek s obrázkem Prahy. Moderuje Helena Berková.

Před týdnem 24:29

Ve Spojených státech se ohlédneme za mistrovstvím světa v discgolfu

Ve švédském Malmö se rozhlédneme z nejvyšší budovy ve Skandinávii. (Dlouho nejvyšší nezůstane, tak si to musíme užít.) - Na Ukrajině - v Kyjevě - uslyšíme, jak se žije s častými výpadky proudu. - Ve Skotsku si s průzkumníky prohlédneme dno jezera Loch Ness a s prázdninami se rozloučíme ve Francii - v útulném vodním zámku Azay-le-Rideau. Moderuje Helena Berková.

Před 2 týdny 23:56

Chata generála Milana Rastislava Štefánika v Nízkých Tatrách nabízí nocleh dokonce i psům

Pro jejich majitele v poněkud menším pohodlí, ale s o to silnějším zážitkem. Co si vybavíte jako první, když se řekne řecké jídlo? Gyros, baklavu, tzatziki? Možná vás nenapadl jako první, ale jíte ho asi častěji. Je to jogurt. V Aténách narazíte dokonce na mléčný bar, který funguje už přes 90 let. Patnáct metrů za šest sekund. Polské zlaté lezkyni z Paříže věnovali v rodném Lublinu mural. Teď ho opravují, proč? Uslyšíte v Reportážích zahraničních zpravodajů. Připravila Lubica Bergmanová.

Před 3 týdny 23:55

Na jedné z nejoblíbenějších francouzských památek už brzy otevřou nový okruh pro návštěvníky

Carcassonne bude možné v podstatě obejít po hradbách. My vás tam vezmeme už teď. A jak jde dohromady armáda a ekologie? Příkladem může být vojenský prostor Hohenfels na jihu Německa. Areál spravují Američané, kteří tam v podstatě vytvořili novou přírodní rezervaci. Zavede vás tam dnešní pořad s Lubicou Bergmanovou.

10. srpen 2024 24:00

V Reportážích zahraničních zpravodajů zdoláte řeku Soči ve Slovinsku

Navštívíte slovenské město Partizánské, které kdysi mělo jméno Baťovany. Dozvíte se, jaké dary dostávali francouzští prezidenti a jak se jejich úřad proměňoval v čase. A podíváte se na poslední dřevěnou velrybářskou loď na světě. Průvodkyní vám bude Jitka Malá.

3. srpen 2024 24:00

Sportovci na olympijských hrách ve Francii přebírají medaile na stupních vítězů z recyklovaného plastu - v Reportážích zahraničních zpravodajů se podíváte do továrny, kde je vyrobili

Navštívíte vojenskou ponorku, která kotví v suchém doku před Muzeem vojenského námořnictva v polské Gdyni. V Bratislavě projdete výstavu V oku bouře, kde jsou k vidění vrcholná díla ukrajinské secese. A v americkém Texasu se zastavíte ve vesnici, kde se pije české pivo, pečou koláče a babičky šijí svým vnoučatům kroje.

20. červenec 2024 23:30

Hodně obyvatel s příliš mnoha auty na poměrně malém území s nedostatkem zeleně

Příjemnější místo k životu se z ulic Barcelony snaží už několik let dělat projekt takzvaných superbloků. Jak takový projekt vypadá? Tržnice jsou neodmyslitelně spjaty s asijskou kulturou. Lidé se tam potkávají, hrají hry a v neposlední řadě si tam dají také něco dobrého k jídlu. Nejen nakládané houby můžete ochutnat na nočním trhu v Tchaj-peji, kam vyrazí Reportáže zahraničních zpravodajů s Lubicou Bergmanovou.

13. červenec 2024 23:17

Co mají společného včely a pivo?

To se dozvíte v nejstarším severském minipivovaru, kde vám něco poví i o zvláštních kvasinkách. Symbolem Dublinu je socha Molly Melone. Radnice návštěvníky vyzvala, by Molly nesahali do výstřihu. Víc o tom v Reportážích zahraničních zpravodajů s Lubicou Bergmanovou.

6. červenec 2024 24:00

Ve Spojených státech si připomněli vyhlášení deklarace nezávislosti v roce 1776 - a to nejen ohňostroji, ale taky ukázkami rekonstrukcí bitev a polních táborů

Nejstarší torpédoborec na světě patří polskému námořnictvu, více než 100 metrů dlouhá loď dnes slouží jako muzeum. V Paříži mají první interaktivní muzeum sýrů. Jediné pravidelně jezdící parní lokomotivy na Slovensku najdete v lesích kolem Čierného Balogu, kde se starají o šest unikátních strojů. O všem natáčeli zpravodajové ČRo. Pořadem provází Jitka Malá.