Eseje o stavu světa
8. listopad 2020

Poslechněte si podcast: Celestine Bohlenová: Potřebují sociální boje 21. století tradiční vůdce, nebo je to lepší bez nich?

„Protesty bez vůdců nejsou ničím novým. Důležité je, jak se vyvíjejí,“ píše Bohlenová v podcastu Eseje o stavu světa. Texty vznikly pro The New York Times World Review.

09:35

Eseje o stavu světa

Vydává: Český rozhlas

Jak opravit kapitalismus? Potřebují sociální boje v 21. století vůdce? Co všechno nám ukázala současná pandemie? A proč potřebujeme právo protestovat?

Web

8. listopad 2020 12:54

Yuval Noah Harari: Politika, moc a pandemie

„Klíčovou otázkou je dnes vznikající možnost hacknout lidské bytosti, což se nikdy předtím v historii nestalo. Stane se proto svět více autokratickým?“ ptá se Yuval Harari.

8. listopad 2020 07:17

Nathan Law: Opozice v Hongkongu prokázala, že jí nechybí schopnost vládnout, ale příležitost

„Hodnoty, které zastáváme – svoboda, demokracie, lidská práva a právní stát – jsou univerzální. Byly klíčové pro úspěch Hongkongu v minulosti,“ píše Nathan Law.

8. listopad 2020 06:47

Patrisse Cullorsová: Bez práva na protest je Amerika odsouzena k neúspěchu

Pamatujte si, že s každým protestním činem jménem Afroameričanů protestujeme, jako jsme to vždy činili, i za vaše práva,“ připomíná Patrisse Cullorsová.

8. listopad 2020 06:32

Mariana Mazzucatová: Kapitalismus je porouchaný. Jeho náprava začne bezplatnou vakcínou na covid-19

„Teď je doba na to dělat věci jinak,“ vyzývá Mariana Mazzucatová v podcastu Českého rozhlasu Plus Eseje o stavu světa. Texty vznikly pro The New York Times World Review.

8. listopad 2020 08:18

David J. Teece: Firmy musí k zachování demokracie přiložit ruku k dílu

„Komunistická strana Číny dělá vše pro to, aby v technologické válce vyhrála, a podrývá demokracii, pokud jí někde stojí v cestě,“ varuje David J. Teece.