- Podcasty
- Vařte s námi

Poslechněte si podcast: Čatní z cukety
Paní Inka Bartošová z Ostravy umí z cukety připravit chutné čatní, které vydrží zavařené ve skleničce ve spíži i dva měsíce. A příprava je docela jednoduchá, jak se přesvědčila redaktorka Dagmar Misařová.
Vařte s námi
Rubrika, ve které se sice vaří, ale recept není tím nejdůležitějším.
Šváb chuťově není špatný, ale lidé u něj mají největší blok, říká Milan Václavík ze spolku Hmyz na talíři
Už zhruba rok je u nás hmyz schválen jako potravina. Ale prozatím nečekejte, že na menu v restauracích uvidíte třeba fritovaného švába.
Jak se vaří v Mexiku
Žáci ZŠ Ivana Sekaniny v Ostravě-Porubě ochutnávali typická mexická jídla. Kuchařky jim je uvařily v rámci Dne mexické kuchyně, když do školy přijela mexická velvyslankyně.
Slané větrníky
Když má někdo fantazii, zvládnuté řemeslo a chuť do experimentování, nic není problém. Ani proměnit jeden z nejoblíbenějších zákusků ze sladkosti na slanou delikatesu.
Kuchyně našich babiček
Je to právě sto let, kdy se na štědrovečerním stole začala vedle kapra namodro nebo načerno objevovat i smažená ryba. V měšťanských domácnostech si také potrpěli na šneky.
S Marií Tomanovou o medu
Marii Tomanovou si mnozí včelaři pamatují jako prodavačku včelařského obchůdku v Ostravě-Hulvákách. Mnoho let tam pracovala po boku včelaře a bývalého mistra republiky v boxu Slávka Tomana.
Prvorepublikové menu? Drbová polévka, kaldon či daňčí medailonky se špenátem
Kdo na to měl, ten rozhodně nešetřil na surovinách. Maso ve všech podobách. A když sladká jídla, tak s pořádným kopcem cukru.
Bylinné recepty pro chladné dny
Možná vám doma roste oblíbená květina zvaný rýmovník. Ta nejen že krásně voní, ale můžete si z ní vyrobit i chutný sirup, který zažene lecjaký neduh.
Buchta z kobzoloveho těsta
V buchtách z kynutého bramborového těsta nesmí chybět špetka soli a hodně citrónové kůry. Ideální je pak buchty plnit povidly.
Chovatelský guláš
Šestnáct kilogramů masa na gulášek pro návštěvníky velké výstavy okrasného ptactva a exotů, která se každý rok začátkem podzimu koná v Bohumíně-Skřečoni.
Co se vařilo za první republiky
Šneci, parmazán, šampaňské. Nic nebylo problém sehnat a ochutnat, pokud jste ovšem patřili k majetné vrstvě obyvatel. Ti chudší jedli podstatně skromněji. Natáčela Romana Kubicová.