Kdyby zdi mohly vyprávět
12. duben 2022

Poslechněte si podcast: Býval nejvýstavnějším obchodním palácem v nově vzniklé čtvrti Kristiánov: Bergrův dům

Klasicistní stavba v liberecké ulici 8. března nebudí na první pohled příliš zvědavosti nebo nadšení. Dnes totiž postrádá svou původní eleganci. Je to ale dům se zajímavou historií, který si pozornost určitě zaslouží.

12:08

Kdyby zdi mohly vyprávět

Vydává: Český rozhlas

Redaktor Tomáš Mařas provází po stavbách, které mají příběh. A může to být příběh samotné budovy, nebo jejích obyvatel. 

Web

22. prosinec 2022 22:54

Novorománský kostel svatého Vincence z Pauly: Červené věže na libereckém Perštýně

S kazatelem Církve adventistů sedmého dne Markem Jonášem a pamětníkem rekonstrukce kostela Janem Salavou stavbou prošel redaktor Tomáš Mařas.

27. září 2022 24:47

Historická budova radnice v Liberci: Výhledy i tajemství

Do radniční budovy na náměstí Dr. Edvarda Beneše zavítal redaktor Tomáš Mařas s panem Jaroslavem Čechem, který pracoval na libereckém magistrátu na odboru správy majetku. A podívali se i do míst, která nejsou veřejnosti přístupná.

13. září 2022 23:49

Liberecký Zlatý kříž: Severočeské muzeum

Redaktor Tomáš Mařas s ředitelem Severočeského muzea Jiřím Křížkem jako průvodci historickou budovou muzea. Ta je spolu s bývalými lázněmi a bývalým sídlem Obchodní a živnostenské komory, dnešní poliklinikou, jedním z architektonicky nejvýznamnějších míst v Liberci. Tvoří takzvaný Zlatý kříž.

29. červen 2022 12:05

Liberecké Valdštejnské domky: Pozůstatek založení takzvaného Nového Města

Jedny z nejstarších staveb v Liberci najdeme kousek od Sokolovského náměstí. Valdštejnské domky stojí v takzvané Větrné uličce. Tři poněkud zastrčené domky a jejich historii prošel redaktor Tomáš Mařas s Martinem Ouhrabkou z Národního památkového ústavu.

21. červen 2022 12:01

Úřad jinak: Trojdomí „nového“ Magistrátu města Liberce - 2. část

Liberecký takzvaný „nový magistrát“ je stavbou veskrze nevšední. Vznikl vnitřní přestavbou tří domů, které uvnitř spojil do jednoho rozlehlého a přehledného prostoru.

14. červen 2022 12:00

Úřad jinak: Trojdomí „nového“ Magistrátu města Liberce

Liberecký takzvaný „nový magistrát“ je stavbou veskrze nevšední. Vznikl vnitřní přestavbou tří domů, které uvnitř spojil do jednoho rozlehlého a přehledného prostoru.

7. červen 2022 11:40

Liberecký Brouk a Babka: Ne pouze výplň mezi secesí a moderní architekturou

Společnost Brouk a Babka provozovala v Československu síť obchodních domů. Tím libereckým, památkové chráněnou funkcionalistickou stavbou v Pražské ulici, vás provede redaktor Tomáš Mařas.

31. květen 2022 11:40

Jedna z nejkrásnějších libereckých funkcionalistických budov: Bývalý obchodní dům Baťa

O bývalém obchodním domě v dolním centru Liberce se dá mluvit jako o mrakodrapu, ale s přihlédnutím k době jeho vzniku. Tehdejší recenzenti stavbou příliš nadšení nebyli a pranýřovali hlavně výšku stavby.

24. květen 2022 11:30

Švancerův Dům politické výchovy v Liberci

V centru Liberce, v ulici 1. máje, stojí dům, který na první pohled neupoutá příliš pozornost kolemjdoucích. Neupoutá jí ani na druhý, třetí, či jakýkoliv další pohled. K tomu, abyste si domu začali všímat víc, je třeba znát jeho historii.

17. květen 2022 11:35

Ve skutečnosti převážně černobílý: Červený dům v České Lípě

Českolipané kolem něj často prochází a možná si ani neuvědomí, že je to jediná památka svého druhu v Libereckém kraji a možná v severních Čechách vůbec.