Návštěvníci
11. březen 2021

Poslechněte si podcast: Byt mých snů má záchod a někoho, koho mám rád. Jak se žije mladým lidem v sociálním bydlení?

„Cokoli se může pos*at a jsi znova na ulici,“ myslí si Bart. Je mu pětatřicet, ale už ve dvou měsících byl bez domova – z rodiny ho odebrala sociální pracovnice. Vyrůstal po dětských domovech a diagnostických ústavech, žil na ulici, přespával na záchodcích. I když teď má střechu nad hlavou, nejistota mu zůstala. Jak důležité je sociální bydlení a co všechno dokáže „léčit“? To zjišťujeme v aktuální epizodě série Návštěvníci.

18:10

Návštěvníci

Vydává: Český rozhlas

Návštěvníci jsou podcastová série, v které se redaktor Jonáš Zbořil vydává na návštěvy do domácností mladých lidí, aby zjistil, jak bydlí a kde se cítí doma. Ať už je to v garsonce, ve spolubydlení, v mobilheimu, nebo v obytné lodi.

Web

6. květen 2021 20:10

Když máte dobré sousedy, i v paneláku můžete mít saunu pro všechny. Co nás učí komunitní bydlení?

Má smysl vzít kamarády, sebrat společné peníze a zabydlet se v činžáku snů? Ne, tak jednoduché to prý s komunitním bydlením není, myslí si expert Jan Blažek. Přesto vidí v bydlení, které si zakládá na pospolitosti a dobrých vztazích v kolektivu, spoustu výhod. Nejen o tom, co vlastně znamená komunitní bydlení, jsme mluvili v poslední bonusové epizodě série Návštěvníci.

29. duben 2021 22:02

Jen stavět byty nestačí. Jak se v Česku rozvíjí sociální bydlení a proč se setkává s nelibostí?

Pomoci lidem, kteří jsou v bytové nouzi, je výhodné pro celou společnost, myslí si Matěj Hon z Platformy pro sociální bydlení. Proč je třeba, aby Česko více pomáhalo svým občanům nacházet domov? A proč tu stále neexistuje zákon o sociálním bydlení? Nejen o tom jsme mluvili v další bonusové epizodě série Návštěvníci.

22. duben 2021 21:18

Chce to revoluci? Mileniálové zatím řeší krizi bydlení soukromě, po změně systému netouží

„Ať naše generace kupuje co nejvíc bytů, abychom pak udělali revoluci a dávali jsme malé nájmy,“ přál si před týdnem Vojta, jeden z posledních respondentů série Návštěvníci. Jak moc mluvil za celou generaci? Nebyl jí blíže Vojtův partner Jakub, když říkal: „Vždycky se to nějak zvládne.“? Nejen to jsme zkoušeli zjistit v bonusové epizodě, ve které jsme mluvili se sociologem Petrem Kubalou, spoluautorem průzkumu Dráhy bydlení mileniálů.

15. duben 2021 21:48

Říkat, že mám byt, je party-kill. Jak těžké je pro mladé lidi získat vlastní bydlení?

Poslední díl série Návštěvníci řeší typ bydlení, který je mezi lidmi stále tím nejoblíbenějším, ale ve skutečnosti na něj dosáhne málokdo. Řeč je samozřejmě o vlastnictví. O těžkostech s hypotékou, strachu z neznámého, i o tom, proč by se koupě bytu člověk neměl bát, jsme mluvili s Annou, Vojtou a Jakubem.

8. duben 2021 18:11

Parties i švábi. Strahov nenávidíš, nebo nechceš odejít, říkají studenti o bydlení v kolejní kóji

Aktuální epizoda Návštěvníků o bydlení mladých lidí se vydává na proslulé koleje Strahov, aby prozkoumala, jak se žije na dvanácti metrech čtverečních. Ty musí splnit potřebu soukromí, klidu na učení, musí být v blízkosti společenského vyžití a ještě by měly být finančně dostupné. Jde všechny tyto potřeby spojit? A jde to i bez přítomnosti švábů?

1. duben 2021 21:07

„Provizorně bydlet? Celý můj život je provizorium.“ DIY bydlení je romantika jen na první pohled

V aktuální epizodě Návštěvníků, série o bydlení mladých lidí, se jdeme podívat, jak se žije na lodi nebo v autě. Vyrážíme až na Island, kde si šestadvacetiletý nábytkový designér přestavěl dodávku na pojízdný srub. A podíváme se i na obytnou loď kotvící na pražské Císařské louce. Jak se člověk rozhodne bydlet tak neobvykle? Proč není dobré si takové bydlení romantizovat? A jaké to je, když musíte neustále řešit tak základní věci, jako je teplo, světlo a voda?
Jonáš Zbořil

25. březen 2021 18:51

Blbá nálada povolena. Bydlení v kolektivu nabízí pochopení a péči – když potlačíte ego

Aktuální díl série o bydlení Návštěvníci uráží velké vzdálenosti. A nejen proto, že jsme se na dobré bydlení ptali v odlehlém koutě Orlických hor. Pokusíme se totiž taky překlenout vzdálenost mezi spolubydlením a komunitním bydlením. Jak daleko to od sebe má parta kamarádů se společným obývákem a komunita lidí, která má společnou vizi? Možná ne tak moc, jak se na první pohled zdá.
Jonáš Zbořil

18. březen 2021 17:32

Bydlet s mámou je jako manželství bez těch příjemných věcí. Jak se žije u rodičů ve třiceti?

„Je to samozřejmě těžké žít s mámou v jedné místnosti, spát v jedné místnosti, probouzet se spolu každý den,“ přiznává jednatřicetiletá Lori. Sedíme spolu na gauči v suterénní garsonce, která patří Loriině matce. Jaké to je, když si připadáte dospělí, ale za spolubydlící máte vlastní rodiče? A není tolik nenáviděný mamahotel tak trochu mýtus?
Jonáš Zbořil

4. březen 2021 17:37

3+1 v Praze je nad naše možnosti. Je lepší utéct do okresního města nebo do mobilheimu?

„Jako rodina jsme se chtěli ještě rozrůst,“ říká Tomáš, který spolu se svou partnerkou Markétou a synem Teodorem bydlí v pražském bytě o velikosti 46 metrů čtverečních. „Když člověk kouká na ty nabídky jinde po Praze, tak prostě nevybere. Když chceme 3+1, je to skoro nad naše finanční možnosti.“ Druhá epizoda série o bydlení mileniálů Návštěvníci zkoumá, co musí obětovat mladé rodiny, aby dosáhly na domov podle svých představ.
Jonáš Zbořil