Domy s duší
23. březen 2021

Poslechněte si podcast: Budova Pivovarského muzea odráží historii Plzně jako takové

Podle pracovnice Pivovarského muzea Anny Peřinové Plzeňan, který ještě nenavštívil Pivovarské muzeum, jako by Plzeň ani nikdy neprošel. Muzeum sídlí ve Veleslavínově ulici a krom samotné expozice nabízí také pohled na to, jak tato část Plzně v minulosti vypadala.
Kateřina Dobrovolná

03:49

Domy s duší

Vydává: Český rozhlas

Co se asi skrývá pod fasádou a za zdmi různých, někdy na první pohled nenápadných domů? Kdyby tak domy mohly promluvit, to bychom se mnohdy asi divili.

Web

31. srpen 2021 03:37

Škola jako chrám? Na Mikulášském náměstí rozhodně

V Plzni na Mikulášském náměstí najdeme hned dvě gymnaziální budovy. V jedné se v současné době nachází Církevní gymnázium a ve druhé o něco mladší další gymnázium, které pochází z počátku 20. století.

24. srpen 2021 03:21

Nápis Bartelmus dodnes připomíná někdejší významnou plzeňskou firmu

Roku 1870 se z Brna do Plzně přestěhoval Eduard Bartelmus, český chemik, vynálezce a podnikatel německé národnosti. Již počátkem 30. let 19. století učinil objev zdravotně nezávadného smaltu, ideálního materiálu pro výrobu nádobí, které ve velkém vyráběl v Plzni na Slovanech.

5. srpen 2021 02:54

Typická česká chalupa. Místo, kde se vyráběl doubravecký flus

Bývalá flusárna v Plzni na Doubravce se nachází nedaleko zdejší konečné zastávky městské hromadné dopravy v ulici U Panského dvora. Jedná se o žlutou stavbu stojící u Hrádeckého potoka. Jak už název budovy napovídá, v minulosti se zde vyráběl flus, známý také jako salajka, potaš či uhličitan draselný.

24. červenec 2021 03:30

Voleves nebo Bolevec? Obojí je správně

Na Bolevecké návsi v Plzni-Bolevci najdeme krom přestavěných či alespoň částečně zachovalých usedlostí, staveb a božích muk jednu z mála národních kulturních památek na území města. Jedná se o statek nebo chcete-li selský dvůr U Matoušů s číslem popisným 1.

17. červenec 2021 02:17

Kousek Prahy uprostřed Plzně - domy na Slovanech

Přímo naproti multifunkční budově E-centra, takzvaného Éčka, na plzeňských Slovanech stojí v Guldenerově ulici dva neobvyklé obytné domy ze 70. let minulého století. Od jiných domů z té doby se odlišují už na první pohled.

6. červenec 2021 03:42

Málem propásl večeři s císařem! I to byl úspěšný plzeňský podnikatel

V Plzni na Slovanech se jen kousek od hlavního nádraží nachází jeden pozoruhodný areál. A proč je tak zajímavý? Právě zde měl v 19. století firmu jeden významný plzeňský podnikatel – Jan Cingroš (1841-1906).

27. červen 2021 03:47

Petrohrad i Sherwood aneb Okolí plzeňského Církevního gymnázia

Církevní gymnázium v Plzni stojí na Mikulášském náměstí na Slovanech, v části, které se obecně říká Petrohrad. Ačkoliv se nejedná o oficiální název, mezi obyvateli města je toto označení poměrně rozšířené.

14. červen 2021 03:20

Vzpomínáte si na věhlasné kino Eden? V Plzni to byl velký pojem

Kdo by ho neznal – kino Eden v Rejskově ulici v Plzni platilo ve své době za nejlepší kino s nejlepším ozvučením. Kino zde založil už v roce 1920 Spolek invalidů z 1. světové války, neslo tedy název Invalid, a to až do roku 1934.

2. červen 2021 03:22

Právě zde už přibližně 500 let proudí dějiny plzeňského pohostinství

Na rohu Riegrovy ulice a náměstí Republiky v Plzni stojí přímo naproti katedrále sv. Bartoloměje dnes již ikonická stavba, a to hotel Central. Budova pochází z konce 60. let 20. století, její předchůdkyně však na tom samém místě sloužila účelům pohostinství už stovky let předtím.

24. květen 2021 03:00

Zde jeden rok žil a nakonec i zemřel Jakub Auguston

V plzeňské Sedláčkově ulici, která se nachází zhruba mezi náměstím Republiky a Sady Pětatřicátníků, stojí mnoho různorodých domů. Jeden z nich ale přeci jen na první pohled mezi ostatní zástavbou vyčnívá. Řeč je o čísle popisném 29.