Bruselské chlebíčky
29. červenec 2024

Poslechněte si podcast: „Úřednická stydlivost“ EU na poli kulturní diplomacie

Muniční iniciativa, prezident Petr Pavel, barokní kostely i videohry. To vše je součást české kulturní diplomacie, složky zahraniční politiky, kterou často opomíjí nejen politická reprezentace. Její význam zůstává neznámý také veřejnosti, přitom právě na ni cílí. Jak se liší strategie kulturní diplomacie v unijní sedmadvacítce, vysvětlují ředitelka Českých center Jitka Pánek Jurková a akademička Eliška Tomalová.

41:41

Bruselské chlebíčky

Vydává: Český rozhlas

Bruselské chlebíčky jsou autorským podcastem Českého rozhlasu, který připravuje současná zpravodajka v Bruselu Zdeňka Trachtová, bývalý zpravodaj Filip Nerad a specialistka na EU serveru iRozhlas.cz Anna Urbanová. Se znalostí věci i s nadhledem rozebírají každý týden se svými hosty aktuální dění v Evropské unii a přehlednou formou servírují ty nejdůležitější události i zajímavosti ze zákulisí evropské politiky. Postřehy nebo připomínky pište na bruselske.chlebicky@rozhlas.cz.

Web

Před šesti dny 34:47

Evropské sliby Ukrajině a jejich (ne)plnění

Evropské státy a další spojenci nedělají dost pro podporu Ukrajiny, která se už skoro tisíc dnů brání ruské invazi. Měli by dělat víc, shodla se většina účastníků prestižní mezinárodní bezpečnostní konference GLOBSEC, která se konala v Praze. „Momentálně je úzké hrdlo mezi tím, co se Ukrajině slíbí, a tím, co se skutečně dodá,“ tvrdí unijní ambasadorka v Kyjevě Katarína Mathernová.

Před týdnem 33:52

EU ujíždí vlak konkurenceschopnosti

Větší ekonomická konkurenceschopnost je jedním z hlavních cílů Evropské unie do dalších let. Ztrácí totiž na USA, Čínu i další světové hráče. „Obávám se, že v některých sektorech nám ten vlak už ujel, a jsem zvědavá, jestli ho budeme umět chytit,“ říká europoslankyně Klára Dostálová (ANO). V nejnovějších Bruselských chlebíčcích řeší toto klíčové unijní téma s Luďkem Niedermayerem (TOP 09). A na konci spolu svedou zásadní spor o nejcitlivější český politický problém dneška.

Před 2 týdny 40:34

Chce se EU zbavit odpovědnosti za migranty?

Migrace bude i v příštích pěti letech patřit mezi hlavní témata politiky Evropské unie. Mluvit se bude mimo jiné o snahách některých členských států prosadit přesouvání migrantů do azylových center v třetích zemích. Zda je to správná cesta, hodnotí v nové epizodě Bruselských chlebíčků europoslankyně Markéta Gregorová z Pirátské strany a její kolegyně Nikola Bartůšek z hnutí Přísaha.

Před 3 týdny 40:14

EU a (ne)vnucování demokratických hodnot

Podpora demokracie a dodržování principů právního státu mají patřit k prioritám Evropské unie na dalších pět let. Tyto hodnoty chce prosazovat ve světě. Opomíjet ale nesmí ani „vlastní dvorek“, protože vláda práva v některých členských zemích stále pokulhává, a to nejvíc v Maďarsku. Ukázala to i červencová zpráva Evropské komise o stavu právního státu v EU. Europoslanci Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a Ondřej Dostál (Stačilo!) se ovšem na postoji EU vůči Orbánovi neshodnou.

5. srpen 2024 29:01

Orbán svým přístupem irituje už i členské státy

Členové maďarské vlády v tomto pololetí předsedají ministerským radám Evropské unie. Jenže po nedávných cestách premiéra Viktora Orbána u jednacího stolu místo svých protějšků potkávají spíše úředníky. Nebývalou reakci zvolila také Evropská komise. Maďarsko se musí vypořádat s „trestem“ za narušení důvěryhodnosti EU. Jaká bude odezva z Budapešti, nastiňuje Pavlína Janebová z Asociace pro mezinárodní otázky.

22. červenec 2024 43:07

Ano von der Leyenové. Bude Komise moloch?

Evropský parlament jasnou většinou schválil Ursulu von der Leyenovou předsedkyní Evropské komise na dalších pět let. Do funkce ji potvrdilo 401 europoslanců, tedy výrazně víc než v roce 2019. Bruselské chlebíčky sledovaly její volbu přímo ve Štrasburku a přinášejí postřehy ze zákulisí a komentáře europoslanců. Co a komu za své zvolení von der Leyenová slíbila a na co se zaměří její nová Komise?

15. červenec 2024 39:10

S křiklouny se v europarlamentu nikdo bavit nechce

„Evropská témata se budou ve veřejném prostoru objevovat častěji,“ myslí si výkonný ředitel Institutu Europeum Martin Vokálek. Zásluhu na tom mají mít zvolení europoslanci, kteří se v tomto týdnu poprvé schází na plenárním zasedání ve Štrasburku. Mandát totiž získali nejen politici „tradičního rázu“, ale také výrazné osobnosti s neotřelou rétorikou. Co od nového Evropského parlamentu čekat?

8. červenec 2024 42:03

Landovský: Rutte bude v čele NATO hromosvodem

Generální tajemník Severoatlantické aliance musí umět čelit všem tlakům a rychle reagovat na nenadálé situace. Jensi Stoltenbergovi se to podle velvyslance Česka při NATO Jakuba Landovského dařilo. „Doufám, že Mark Rutte v tom bude minimálně stejně úspěšný jako Stoltenberg,“ říká Landovský před odletem na summit NATO, který začne ve středu ve Washingtonu.

1. červenec 2024 34:07

Britské volby a bukanýrské vztahy s EU

Spojené království čekají tento týden parlamentní volby a po nich nejspíš velké politické zemětřesení. Po 14 letech skončí podle průzkumů vláda konzervativců, kteří Británii vyvedli z EU, a u moci je vystřídají opoziční labouristé. Brexit a vztahy s Unií v těchto volbách už nejsou tématem. „Současně to téma ale prostoupilo do všech politických a společenských problémů země, které jsou nemalé,“ upozorňuje čerstvý ústavní soudce a profesor Cardiffské univerzity Jiří Přibáň.