Brněnská jedenáctka
NejnovějšíDnes

Poslechněte si podcast: Brněnská finta na autovraky a Bílovice nejsou Japonsko

Špatně fungující informační systém rozčiluje pacienty i lékaře v Masarykově onkologickém ústavu. Náprava už zabrala měsíce a další ještě zabere – hlavní téma nové Brněnské jedenáctky. K tomu probíráme novou fintu Brna v boji proti autovrakům, rozebíráme kuriózní útěk černého pasažéra oknem šaliny a taky vybíráme nejlepší gastropodniky na jižní Moravě. Podíváme se i na QR kódy na mších nebo na hádku kvůli neprůjezdné silnici. To by se v Bílovicích, tedy v Japonsku nestalo!

11:59

Brněnská jedenáctka

Vydává: Český rozhlas

To hlavní z Brna a okolí do 11 minut. Týdenní zpravodajský souhrn Českého rozhlasu. Ty nejdůležitější a nejzajímavější zprávy z regionu, které zachytily mikrofony regionálních reportérů. Zprávy, které jste možná přeslechli, možná nestihli anebo se k vám přes algoritmy sociálních sítí nedostaly.

Web

Před týdnem 11:45

Už žádné kočárky přes plot Tugendhatky

Příběh propojení zahrad tří brněnských vil Tugendhat, Löw-Beer a Arnoldovy je plný překvapení. Začalo to turniketem za dva miliony, prozatím to končí zamčenou brankou, kterou se nesmí chodit. V nové Brněnské jedenáctce jsme zjišťovali proč, a kdy se to změní. Vyzkoušeli jsme taky virtuální sestru v Dětské nemocnici – a zjistili, že moc nefunguje. Máme pro vás i náborový příspěvek na úřad, kde moc lidí nechce pracovat a tipy na curling zdarma i retrohraní o víkendu.

Před 2 týdny 11:26

Skejťácká pieta a korejský přídavek

Tohle divadlo není pro mladý. Akorát že vůbec. Herci v Brně hrají ve skateparku, řeší duševní zdraví mladých lidí, lásku z TikToku, stereotypy o Slovácích a střet cyklistů s motoristy na jevišti. Nová Brněnská jedenáctka taky řeší inventuru memorand, která politici rádi podepisují a rádi se u toho taky fotí. Ale je to vůbec k něčemu? Probereme i mimořádný korejský přídavek, skejťácký smutek a výrobu horkovzdušných balónů i brněnský módní úspěch.

Před 3 týdny 11:31

Pánský klub na kraji a chybějící náměstek pro češtinu

Co se dělo v povolebním zákulisí na jihu Moravy? Kdo si kvůli volbám oholil hlavu, a jak rychle se politici domluvili na koalici? V nové epizodě Brněnské jedenáctky uslyšíte nejen o volebních sázkách a vítězstvích, ale i o chystaném seriálu o spartakiádním vrahovi a dozvíte se, jak se stalo, že brněnskou lanovku zablokovali kavky a havrani.

20. září 2024 11:54

Poučilo se Brno z velké vody?

Kam s pískem? Ulice Brna zaplnily tisíce pytlů jako provizorní hráze před povodněmi. Naštěstí nebyly většinou potřeba. Ale co teď s tím? Zjišťovali jsme v Brněnské jedenáctce! Zajímalo nás taky, jestli se Brno nějak poučilo z hrozby stoleté vody a zrychlí stavbu protipovodňových opatření. Probereme jubilea vysokých škol, vysušíme kostnici a nakoukneme i do kina Scalka, na veduty a mláďátka.

18. září 2024 11:58

SPECIÁL: Červené Brno! Serial Killer se vrací

Filmy mají své Vary, seriály mají své Brno. Vrací se do něj festival Serial Killer. Je to jediná přehlídka zaměřená na televizní tvorbu střední a východní Evropy. Před kina a divadla se natáhnou červené koberce a diváci na sedmém ročníku festivalu uvidí desítky seriálů na velkém plátně. Některé ve světové premiéře. A právě proto Serial Killeru věnujeme speciální díl Brněnské jedenáctky.

13. září 2024 12:16

Soumrak koloběžek, příchod sv. Kryštofa

Vadí vám v pěší zóně v centru Brna elektrické koloběžky nebo jezdci na jednokolkách? Do konce roku už tam možná nebudou mít povolený vjezd. Radnice Brno-střed tím chce víc chránit chodce. Na řidiče zase bude z Malinovského náměstí dohlížet jejich patron svatý Kryštof, bronzový obr přijel z Ostravy. V Brněnské jedenáctce taky popíšeme sportovní kulový blesk a zavzpomínáme na školní jídelny.

6. září 2024 11:59

Upíři a vinobraní v Brně. Co přijde dál, F1?

U Zvonařky tekla krev, ale nebojte, mohli za to upíři. V Brně se toho při začátku školního roku stalo až až! Víme, jaké nové seriály se tu budou točit. A taky jak dopadly statické průzkumy v uzavřeném kině Scala. Dejte si taky pozor na přejmenované zastávky MHD u neexistujících stadionů. Prozradíme taky, kde v Brně nečekaně sklízeli hrozny, kdo koupí fotbalovou Zbrojovku a že ještě nejsou zpátky závody motoGP, ale už se mluví i o formulích. Brno prostě bude světové.

30. srpen 2024 10:26

Drak nebo dračice? Brněnská jedenáctka z terénu a plná kuriozit

Město plné kuriozit, absurdit a bizarností. Prostě Brno. Na průzkum podivností, o kterých možná neví ani sami Brňané, vyrazili Tomáš Kremr s Marií Veselou přímo do ulic. Pátrali třeba po pohlaví brněnského draka nebo po tom, jak se přepravují kuličky do brněnského orloje. Poslechněte si speciální díl Brněnské jedenáctky!

23. srpen 2024 12:18

Proč nemocnice nechtěla klimatizace a kde je v Brně zapomenutý nápis?

Marie Veselá dnes zvládá jedenáctku sama, ale Tomáš se k ní krátce přidá z Brna, které Brno není, ale skoro by mohlo být. Provedeme vás tajemstvími Věstonické Venuše a přiblížíme nový objev kolem srpnových událostí 1968. A vysvětlíme, proč Dětská nemocnice nechce klimatizace do rozpálených pokojů, i když jsou rodiče ochotní je sami zaplatit. A k tomu klasicky přidáme i tipy na víkend. Brněnská jedenáctka vám opět přináší to nejzajímavější z Brna a okolí do 11 minut.