Toulky po Brdech
26. červenec 2021

Poslechněte si podcast: Brána jihozápadních Brd má turistům rozhodně co nabídnout

Město Spálené Poříčí na jižním Plzeňsku bývá označováno za bránu jihozápadních Brd. Lze odtud vyrazit přímo do naší nejmladší chráněné krajinné oblasti, nebo je možné zůstat ve městě a kochat se zdejšími památkami a zajímavostmi.

03:43

Toulky po Brdech

Vydává: Český rozhlas

Brdy, to byla po dlouhou dobu zapovězená krajina. V době, kdy sloužila jako vojenský prostor, se do jejích končin podíval opravdu málokdo. V roce 2016 se Brdy staly Chráněnou krajinnou oblastí a otevřely se tak turistům a široké veřejnosti. S tím přicházejí obrovské možnosti, ale také zodpovědnost. Ten, kdo se chce k přírodě chovat uctivě a nenarušovat její ráz, toho Fabián, brdský lesní duch, přivítá jistě s otevřenou náručí.

Web

8. únor 2024 03:37

Místo plné zázraků, to je Svatá Dobrotivá

Klášter Svatá Dobrotivá se nachází v obci Zaječov nedaleko města Hořovice na okraji Chráněné krajinné oblasti Brdy. Místo je opředeno legendami a zázraky, některé z nich by se tu dle místních měly dít dodnes.

31. leden 2024 03:31

Vítejte na Třemšíně, nejvyšším bodě jižních Brd

Vrch Třemšín je se svými 827 m n. m. nejvyšším bodem jižních Brd. Vznik jeho názvu je stejně, jako vrch samotný, podle pracovníka Podbrdského muzea opředen tajemstvím.

24. leden 2024 03:27

Olymp Brd, tedy Plešivec: místo pro ďábla, čarodějnice či Hadí královnu

Vrch Plešivec nedaleko městyse Jince, který najdeme v brdském údolí řeky Litavky, je pozoruhodným místem. Mnoho turistů se sem vydává jak kvůli nezaměnitelným výhledům, tak také pro mystičnost vrchu.

4. květen 2022 03:48

Pešík si uřízl nohu, aby zachránil svého pána

Na náměstí Otty z Losu v Komárově nedaleko Hořovic stojí v současné době budova, kde najdeme muzeum umělecké litiny a také poštu, kam si lidé dnes a denně chodí vyzvedávat a posílat nejrůznější zásilky. Možná ale ne všichni vědí, co se tady v minulosti nacházelo a jak moc je tato stavba spjata s dějinami Komárova.

14. duben 2022 03:38

Než si obyvatelé Padrtě postavili školu, chodily děti do školy jen ve středu

Zaniklá obec Padrť dala kdysi název v současnosti turisticky velmi oblíbeným Padrťským rybníkům. Dnes už bychom tady ale její pozůstatky hledali jen stěží.

7. duben 2022 02:22

Zde stávala Jinecká baština neboli Zámeček

Po někdejší hájovně, někdy též označované jako Zámeček, zůstaly dnes už jen pozůstatky v podobě základů. Přesto však místo zvané Jinecká baština slouží i v současnosti jako poměrně dobrý orientační bod.

2. duben 2022 03:26

Honosná přestavba zámku přivedla mirošovské panství na buben

Zámek v Mirošově není prvním panským sídlem v této oblasti. Jeho předchůdcem byla tvrz rytířského rodu Ronšperků nedaleko zámku, z níž se však do dnešních dnů dochoval jen pahorek s příkopem a valem, kde najdeme také kapličku a památnou lípu. Mirošovský zámek, respektive jeho základy v podobě renesanční tvrze, vznikl později, a to kolem roku 1588.

31. březen 2022 02:55

Nebohá Lída: Tak dlouho se o ni přetahovali, až ji roztrhli v půli

V Brdech najdeme mnoho míst se zajímavým příběhem. Za jedno z nich můžeme jistě označit studánku a kříž, kde se říká U Panny Lídy, případně U Paní Lídy.

25. březen 2022 02:55

Pec Barbora je památkou celoevropského významu

Městys Jince v údolí řeky Litavky nenabízí jen dobré výchozí místo pro výstup na Olymp Brd, tedy na vrch Plešivec, ale nachází se zde také unikátní technická památka celoevropského významu. Řeč je o jedné z posledních dřevouhelných pecí v Čechách.

12. březen 2022 03:52

Tajemní fextové i pracovní tábor. To byla brdská obec Kolvín

Jednou z nejstarších obcí, která se nacházela v centrální části středních Brd byla obec Kolvín. Rozkládala se v nadmořské výšce více jak 650 m nedaleko Padrťských rybníků a hory Palcíř. K místu se váže celá řada zajímavých pověstí.