Vaříme s Habadějem
19. duben 2023

Poslechněte si podcast: Bramborový nákyp nikdy nezklame aneb i v kuchyni platí, že v jednoduchosti se skrývá síla a krása

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří. Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.

18:47

Vaříme s Habadějem

Vydává: Český rozhlas

Každou sobotu dopoledne vaříme v přímém přenosu. A přejeme dobrou chuť!

Web

Před šesti dny 18:13

Sýrové karbanátky. Levné a rychlé jídlo, které je navíc vynikající. Zkuste a dáte nám za pravdu

Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření.

Před týdnem 21:45

Vepřová játra ve vinné omáčce. Jídlo neopakovatelné chuti oceníte vždy, když se vám ocitne na talíři

Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.

Před 2 týdny 31:20

Pečená kachní prsa se švestkovou omáčkou. Česká klasika dotažená skvělou omáčkou téměř k dokonalosti

Pokud přemýšlíte, co svým blízkým připravit a jak je příjemně překvapit harmonií chutí, máme pro vás skvělou inspiraci - kachní prsa se švestkovou omáčkou. Pokud zahraniční host požádá o tradiční českou specialitu a není-li vegetarián či dietář, většina našich kuchařů vsadí na pečenou kachnu. Zlaťoučká pečínka totiž jen málokdy zklame.

Před 3 týdny 20:05

Plněné pečené brambory! Žádná bramborová medaile, erteple či zemáky jsou v kuchyni ceněné zlatem

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří.

25. říjen 2023 26:28

Tvarohová žemlovka s jablky aneb Zemlbába jak od babičky, prostě sladký zlatý hřeb skvělého oběda

Také ji zbožňujete? Žemlovku hezky s jablky a nadýchaným sněhem. Na žemlovku postupně a opakovaně chodili tajně všichni. S velkými lžícemi a pokud možno nenápadně.

18. říjen 2023 19:51

Pikantní omáčka z červené čočky. Drobná luštěnina nejen zasytí, ale má i mnoho možností využití

Pokud už vaše blízké nebaví čočka nakyselo, máme pro vás originální způsob, jak jim čočku připravit. Zkuste si uvařit omáčku z červené čočky, která je poměrně rychle vařená. Lze koupit také hnědou či zelenou kulatou čočku, kterou když namočíte, uvaříte poměrně rychle a navíc se nerozváří.

14. říjen 2023 30:31

Soutěž o nejlepší zvěřinový kotlíkový guláš při Dni s myslivci na Stříbrném rybníce v Hradci Králové

Tým Českého rozhlasu Hradec Králové se také zúčastnil soutěže o nejlepší zvěřinový kotlíkový guláš při Dni s myslivci na Stříbrním rybníce v Hradci Králové. S láskou jsme navařili kotel guláše! Jedinou povolenou - dopředu připravenou surovinou - byl vývar!

4. říjen 2023 18:08

Kuřecí čtvrtky na zelí. Připravte si skvělé jídlo kombinující jemné maso s nezaměnitelnou chutí zelí

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

27. září 2023 25:22

Vinná klobása na rajčatech a černém pivu. Pochoutka stočená do spirály osloví každého strávníka

Vinná klobása je český vynález? Těžká otázka. O vinné klobáse najdeme sice záznamy v kuchařkách z 19. století. Ale kdo ji konkrétně vymyslel, to z nich nevyčteme. Existují teorie o tom, že by vinná klobása mohla být českou sestrou klobásy bavorské. V každém případě je u nás velmi oblíbená.

20. září 2023 20:30

Gratinované těstoviny se špenátem, kuřecím masem a strouhaným sýrem. Nostalgie v novém kabátě

Zapečené těstoviny jsou velmi rychlé a jednoduché jídlo, při jehož přípravě není třeba se striktně držet předepsaných surovin. Navíc je zvládnou snadno připravit i úplní začátečníci v kuchyni. Ať už jde o klasické šunkafleky, zapečené těstoviny s kuřecím masem a špenátem nebo pro vegetariány těstoviny s brokolicí.