Vaříme s Habadějem
19. duben 2023

Poslechněte si podcast: Bramborový nákyp nikdy nezklame aneb i v kuchyni platí, že v jednoduchosti se skrývá síla a krása

Bramborová medaile sice značí čtvrté místo, v kuchyni se ale brambory nedostižně drží na prvních příčkách. Zemáky, erteple či například kremple neboli brambory jsou pokrmem mnoha názvů i tváří. Zajímavostí je, že existuje přibližně 1500 různých odrůd brambor.

18:47

Vaříme s Habadějem

Vydává: Český rozhlas

Každou sobotu dopoledne vaříme v přímém přenosu. A přejeme dobrou chuť!

Web

Před týdnem 24:19

Toskánské kuře. Maso nakrájené na tenké nudličky podávejte se skvělou omáčkou a s těstovinami

Kuřecí maso je vhodné pro jakoukoliv tepelnou úpravu - jednoduchou i náročnou. Dnes pro vás máme hodně zajímavý recept, udělejte si toskánské kuře. Kuře - to je klasika.

Před 2 týdny 25:20

Bramborovo - tvarohové kulaté knedlíky se slaninou a kysaným zelím. Klasika, která nikdy nezklame

Kysané zelí je pravděpodobně nejstarší trvanlivou potravinou. Historie jeho výroby sahá až do čtvrtého století před Kristem. O jeho příznivých účincích dobře věděly naše praprababičky, které v mládí bosky udusávaly v kádích zelí určené ke kvašení. Někde se tímto způsobem zelná krouhanka šlape dodnes, i když s pomocí gumáků.

Před 3 týdny 23:10

Kuřecí stehna na staročeský způsob. Poctivá česká kuchyně připravovaná ze samých úžasných dobrot

S trochou nadsázky by se dalo říct, že kuře je takový novodobý králík. Poté, co se snížil počet drobných chovatelů králíků, získalo kuře v českých domácnostech podobnou pozici díky snadné úpravě, cenové dostupnosti a lahodné chuti. Kdo by neměl rád jemné, křehké a lehce stravitelné kuřecí maso?

28. únor 2024 24:09

Špenátový koláč s vejci. Ocení ho Pepek Námořník i všichni milovníci zdravé a originální kuchyně

Konzumace špenátu zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů i pokožky a chrání zrak. Vitamíny skupiny B ve špenátu pomáhají vytvářet pohlavní hormony, zvyšují libido a dodávají energii.

21. únor 2024 22:34

Kuřecí směs na kari s kokosovým mlékem. Milovníci indické kuchyně nedají na tento recept dopustit

Pokud patříte mezi milovníky indické kuchyně, recept na kuřecí směs s kokosovým mlékem na kari vám zajisté přijde k chuti. Spojení kari a kokosového mléka totiž výborně ladí dohromady.

14. únor 2024 20:54

Tvarohové lívanečky si zamilujete. A můžete na ně chodit postupně celé odpoledne. Pokud tedy zbudou

Dnes si společně pořádně zavaříme. Připravíme si „lívance“. A přijdou si na své všichni - ať už jste na sladké nebo naopak na slané. Dali jsme totiž hlavy dohromady a těch receptů jsme našli tolik, že by nám jeden pořad nestačil.

7. únor 2024 23:30

Špenátové palačinky s kuřecím masem. Odborníci špenát označují za nejdůležitější superpotravinu

Od doby, kdy špenát propagoval Pepek námořník, uběhlo hodně času. Přesto stále platí, že tato zelenina patří mezi přírodní stravu s nejvyšším množstvím živin a ochranných látek. Doporučujeme jeho zařazení do jídelníčku nejen v tradiční dušené podobě, ale také v syrovém stavu.

31. leden 2024 23:56

Vepřová pečeně na jogurtu. Pusťte do své kuchyně „nový svěží vítr“ a určitě nebudete litovat

Vepřová pečeně je kus masa, který se na vepříkovi nachází mezi krkovicí a kýtou podél páteře. Je to libový kus masa, který lze koupit také jako kotletu, ať už s kostí nebo bez a občas narazíte i na pečeni s tukovým krytím. Tu lze jen doporučit, díky němu nebude výsledná pečínka suchá a bude mít i lepší chuť.

24. leden 2024 24:05

Treska v pikantní omáčce se žampióny. Zdravé a lehké jídlo, které pohladí vaše chuťové pohárky

Treska se řadí mezi vůbec nejchutnější mořské ryby. Svědčí o tom i fakt, že jen v Británii se jí sní ročně kolem 136 miliónů porcí. Kulinářské možnosti této ryby objevili lidé už před mnoha staletími, neboť treska byla takříkajíc víceúčelová. Mohla se totiž uvařit nejen čerstvá. Po usušení se dala uchovat také pro období, kdy drsné klimatické podmínky lov ryb znemožnily.

17. leden 2024 25:18

Odborníci řadí krůtu mezi superpotraviny. Tak si zkuste udělat krůtí nudličky na kari s pórkem

Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky v nějaké směsi. My pro vás ale máme jiný tip! Zkuste s námi krůtí nudličky na kari s pórkem. Nebudete litovat.