Bourání
NejnovějšíVčera

Poslechněte si podcast: Je levandule krásná? Tak měsíc v roce, a pak je z ní koště. Bourání klišé, tentokrát o zahradách

Jak umí zlidštit zahrádku v satelitu? A jakou za to chce férovou odměnu? O tom jsme mluvili s krajinářskou architektkou Alicí Bouškovu na zahradě u přípražské novostavby.

42:41

Bourání

Vydává: Český rozhlas

Bourání je pořad o architektuře, urbanismu a designu. A o tom, jak nám zlepšují nebo zhoršují život.

Web

Před týdnem 41:28

Když hoří, není čas hledat hasicí přístroj. Co s tím udělali v Kokes Ambro studio?

Když v noci chytil gril, architekt Přemysl Kokeš si uvědomil, že je dobré mít hasicí přístroj někde na očích. A tak s kolegy vyvinuli přístroj, který hasí i vypadá dobře v interiéru.

Před 2 týdny 45:43

Ještěd čeká kvalitní rekonstrukce, Máj je zmrzačený, myslí si historik architektury Potůček

Ještěd lidi vždycky fascinoval. Po otevření se tam dokonce ztrácely skleničky a stolní výbava. „Českoslovenští občané po tom prahli,“ říká historik architektury Jakub Potůček. Co na Ještědu fascinuje jeho?

16. září 2024 43:12

Přinesli jsme si město s sebou. Jak se Pražáci přestěhovali do stodoly v jižních Čechách

Klimešovi žijí ve stodole. Je stará nejméně tři sta let a má kamenné zdi. Uvnitř si vybudovali rozlehlý byt –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ mají tu i koncertní křídlo a parkety.

4. září 2024 41:15

Vizuální zlo ze školky. Jak s ním bojoval architekt Aleš Kubalík? Jeho školka je bílá a dřevěná

Krtek na fasádě, panáčci na skříňkách a spousta barev. Tak vypadají školky v Česku. Architekti ze studia Sporadical ale chtěli budovu, která edukuje děti i učitelky.

21. srpen 2024 43:16

Koupání kousek od náměstí. Architekti z Refuel Works vylepšili okolí jezera v Chomutově

Kamencové jezero v Chomutově má nové zázemí: záchodky i zatravněné parkoviště. Jak o něm architekti ze studia Refuel Works uvažovali a co udělali s vizuálním smogem?

31. červenec 2024 46:21

Jak zrekonstruovat byt a nezbláznit se. Architektka radí hlavně holkám

Markéta Herálecká je architektka, která se podílela na řízení velkých staveb. Nejtěžší chvíle ale zažila při rekonstrukci vlastního bytu. Proto založila instagramový účet Holky v rekonstrukci.

23. červenec 2024 44:59

Jak se navrhuje dětský hospic, kde je vidět na hvězdy. A co se architekt dozví o smrti?

V Brně se právě otevírá Dům pro Julii, první dětský hospic v Česku. Je to budova plná světla a propojená se zahradou. Na terase jsme si povídali s architekty ze studia Čtyřstěn. O stavění, o životě a o smrti.

18. červenec 2024 48:20

Architekt Martin Jirka v roli „Adama Gebriana broumovského výběžku“

Jak se vede architektovi ve výběžku republiky? Martin Jirka žije s rodinou ve vesnici u Broumova. Zrekonstruoval si tu byt v bytovce a chce sem přinést více architektury.

9. červenec 2024 51:02

Jakou tržnici si v Praze přejeme? Aby tam bylo víc stromů a byla pro všechny

První veřejné natáčení Bourání bylo o budoucnosti Holešovické tržnice a proběhlo v hale číslo 13. Jak to udělat, aby se tržnice nezměnila v místo jen pro bohaté? A budete tam pořád zelenina?