Stadiony
4. prosinec 2021

Poslechněte si podcast: Bonus / legendární letenský stadion Sparty si budete moc projít se správcem Antonín Křížem a Lukášem Pečeněm z PR letenských

Interiér pražské Letné vám ukáže také Antonín Kříž, který se o stadion začal starat v roce 1991 a v současnosti je jeho manažerem, což znamená, že zodpovídá za veškerou údržbu a provoz. „Jsem na něj pyšný. Je kvalitní a pěkný, ale je na něm bohužel vidět zub času. Pořád je to ale stadion, který ve v Česku špičkový,“ tvrdí v rozhovoru s Martinem Minhou. Martin Minha si také další části stadionu projde s Lukášem Pečeněm.

Lukáš Pečeně je bývalým redaktorem České televize a už čtvrtým rokem je součástí PR týmu fotbalové Sparty.

Antonín Kříž se začal starat o letenský stadion už v roce 1991. V současnosti je manažerem stadionu, což v praxi znamená, že zodpovídá za veškerou údržbu a provoz sparťanského stánku. Zároveň je také hlavním pořadatelem při zápasech na Letné.

Pozor. Posloucháte nesestřihanou verzi, která je součástí bonusového materiálu podcastové série Stadiony s Martinem Minhou. Celou si ji můžete poslechnout v aplikaci mujRozhlas.

Multimediální prohlídky stadionů včetně fotek, kvízů nebo omalovánek

Pokud se na stadiony chcete s Martinem Minhou také podívat, můžete navštívit webový speciál sport.rozhlas.cz/stadiony, kde jsou fotografie, videa a další multimediální obsah.

01:11:23

Stadiony

Vydává: Český rozhlas

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou přináší unikátní příběhy fotbalových stadionů. Šestnáct dílů nabízí posluchačům prohlídky stadionů včetně míst, kam se běžný fanoušek nedostane. Rozhovory s legendou připomínají ty největší zážitky spojené s klubem a stadionem. Fanoušci v emotivních rozhovorech pak přináší svůj pohled, proč fotbalový stánek jejich klubu je tím nejlepším místem na zemi. Vše je doplněno o zajímavosti z historie a nechybí ani krátký osobní pohled na stadiony od moderátorů O2 TV Sport.

Web

29. prosinec 2021 04:45

Bonus: rivalita fanoušků Zlína a Slovácka

Fanoušci Zlína a Slovácka popisují vzájemnou rivalitu jejich klubů. Pro zlínského Aleše Skybu je vítězství v derby se Slováckem důležitější než aktuální umístění v ligové tabulce. Petr Zapletal, který je spoluautor knihy Dáme góla, dáme, vnímá rivalitu svého Slovácka se Zlínem od dob úplatkářské aféry a s tím související velké nevraživosti zlínských fanoušků.

24. prosinec 2021 31:40

Letní stadion (FK Pardubice) – postavte nový stadion a vraťte kluky domů do Pardubic

Pardubice mají jasný cíl. Postavit nový stadion, který bude novým domovem pardubických fotbalistů. Udržet první ligu a časem třeba pošilhávat po evropských pohárech. V posledním dílu podcastové série Stadiony s Martinem Minhou zavítáme přímo na stavbu nového Letního stadionu. Stavbou nás provede hlavní architekt Tomáš Zavřel a pardubických fotbalových snech bude vyprávět generální sekretář klubu Lukáš Ouředník.

Letní stadion

V roce 1931 byl v Pardubicích při příležitosti Výstavy tělesné výchovy a sportu za účasti prezidenta T. G. Masaryka otevřen nový sportovní stadion. Jednalo se o jeden z nejmodernějších stánků v Evropě a nabízel zázemí pro fotbalová utkání a atletická klání. Ještě tentýž rok se na stadionu konaly před zraky 19 tisíc diváků Masarykovy lehkoatletické hry. Stadion při této příležitosti dostal čestné jméno právě podle prvního československého prezidenta. Nové pojmenování Letní stadion se zažilo až v druhé polovině minulého století, kdy byl vedle fotbalového stánku postaven zimní stadion. Je nutné dodat, že v době komunistického režimu měl stadion úřední pojmenování a to Gottwaldův stadion…

10. prosinec 2021 51:46

Všesportovní stadion (FC Hradec Králové) – jak se staví nový stadion a budou na něm svítit lízátka?

Tento díl podcastu Stadiony je úplně jiný než ty předchozí. Martin Minha s autory návrhu nového hradeckého fotbalového stadionu rozkrývá jedno zásadní téma. Jak se staví fotbalový stadion? A budou na něm stát ikonická lízátka a jsou v pořádku? Dále uslyšíte rozhovor s generálním manažerem Richardem Juklem, který nyní s fotbalovým Hradcem prožívá krásné období a šéf fanklubu VOTROCI 2000 Honza “Koty” Kotouček zavzpomíná i na původní Všesportovní stadion a velké zápasy.

Nový multifunkční fotbalový stadion v Hradci králové by měl být otevřen v roce 2023 a kapacita stadionu bude osm tisíc diváků. Počítá se s využitím stadionu také pro kulturní akce a jeho zázemí a okolí nabídnou další sportovní služby včetně tělocvičen nebo prostorů pro trhy. Autory návrhu jsou Robert Prix, jednatel architektonického studia, a architekt Tomáš Vymetálek, kteří zároveň koordinují jeho výstavbu.

Všesportovní stadion v Hradci Králové byl otevřen v roce 1960. Nikdo mu ovšem neřekl jinak než stadion „Pod lízátky“, a to díky specifickým stožárům umělého osvětlení, které byly instalovány v roce 1972 a staly se ikonou krajské metropole. Velký stadion oválného typu s atletickou dráhou zažil také v roce 1966 velkou událost a to dojezd etapy cyklistického Závodu Míru. Kapacita stadionu byla v dobách největší slávy okolo 25 tisíc diváků a možná byla při některých velkých zápasech i překonána. Stadion také v roce1997 postihla živelná pohroma a to v podobě 100leté vody, která zaplavila stadion a napáchala ohromné škody. Stadion prošel i několika rekonstrukcemi, stejně však bylo jasné, že do budoucna bude nutné uvažovat o stavbě nového moderního fotbalového stánku. Nový hradecký stadion, který by měl stát v roce 2023, bude nadále používat hradecký symbol, totiž lízátka, která budou stále hrdě osvětlovat zápasy hradeckých fotbalistů.

Díl připravili

Autor podcastu: Martin Minha
Multimédia: David Loch, David Všetička, Jirka Malina, Aleš Vavřík a další
Zvukový design: Jaroslav Pokorný
Voice over: Iva Jonášová
Rešerše: Rešeršní oddělní Českého rozhlasu a další 
Garant: Jiří Malina

Zdroje

Natáčení podcastu v Praze (2021 - podzim)
Audio archiv Českého rozhlasu
Internet: https://www.fchk.cz/, Wikipedie a další
5. prosinec 2021 21:25

Bonus / rozhovor s předsedou Fan Clubu Sparty Svatoplukem Kunertem. Nesestřihaná verze.

Svatopluk Kunert, kterému na Spartě nikdo neřekne jinak než Sváťa, je od roku 2019 předsedou Fan Clubu Sparta. Na Spartu chodí od svých patnácti let a na živo viděl více než tisíc zápasů svého týmu.

Pozor. Posloucháte nesestřihanou verzi, která je součástí bonusového materiálu podcastové série Stadiony s Martinem Minhou. Celou si ji můžete poslechnout v aplikaci mujRozhlas.

Multimediální prohlídky stadionů včetně fotek, kvízů nebo omalovánek

Pokud se na stadiony chcete s Martinem Minhou také podívat, můžete navštívit webový speciál sport.rozhlas.cz/stadiony, kde jsou fotografie, videa a další multimediální obsah.

3. prosinec 2021 53:31

Letná (AC Sparta Praha) – historicky nejúspěšnější ligový tým a druhý největší ligový stadion

Sparta Praha je neúspěšnějším českým fotbalovým klubem. Pyšní se 36 tituly mistra fotbalové ligy či 21 triumfy v Českém poháru. Ovšem je nutné zmínit i jeden rok, který pro Spartu úplně úspěšný nebyl. V roce 1975 totiž sestoupila z 15. místa do druhé ligy. Hned následující rok se ale opět vrátila mezi fotbalovou elitu. Své domácí zápasy hráči Sparty hrají na stadionu na pražské Letné a ve své podcastové sérii ho navštívil náš reportér Martin Minha.

Stadion, který nese oficiální název Generali Česká pojišťovna Arena, stojí od roku 1917. Aktuální podobu ovšem získal až během velké rekonstrukce v letech 1967 až 1969, kdy byly postaveny nové ocelové tribuny, které se vizuálně spojily s hlavní tribunou. Vnější tribuna sloužila za socialismu jako podium pro komunistické představitele při prvomájových průvodech a podobných akcích, ale svou roli sehrála taky při listopadové demonstraci v roce 1989. V roce 1994 stadion prošel opět velkou modernizací, kdy se původní kapacita výrazně snížila na dvacet jedna tisíc diváků a moderní stadion nabízel nově pouze místa k sezení. Letná byla a stále je využívána pro reprezentační zápasy a s ohledem na současnou kapacitu 18 tisíc diváků je druhým největším fotbalovým stadionem české ligy.

Multimediální prezentaci stadionu včetně fotografií a videí najdete na této adrese: https://rozhl.as/spartaletna

Díl připravili

Autor podcastu: Martin Minha
Multimédia: David Loch, David Všetička, Aleš Vavřík a další
Zvukový design: Jaroslav Pokorný
Voice over: Iva Jonášová
Rešerše: Rešeršní oddělní Českého rozhlasu a další 
Garant: Jiří Malina

Zdroje

Natáčení podcastu v Praze (2021 - podzim)
Audio archiv Českého rozhlasu
YouTube kanál s chorály fanoušků atd.
Literatura:  Fotbalové kluby ČR - AC Sparta Praha 
Internet: https://sparta.cz/, Wikipedie a další
3. prosinec 2021 12:02

Bonus / Tomáš Rosický: Na zápasy nároďáku na Letné, jsem se vždy těšil

Tomáš Rosický je bývalý český fotbalový záložník a reprezentant, který v letech 1998 až 2001 nastupoval právě v dresu pražské Sparty. Část kariéry strávil i Borusii Dortmund a Arsenalu, odkud se v roce 2016 vrátil zpět do Prahy. Za nejúspěšnější český klub nastoupil v 53 utkáních a nastřílel 9 gólů.

Co pro Malého Mozarta znamená pražská Letná? „Je to kancelář, místo, na které mám spoustu vzpomínek. Chodil jsem sem odmala. Táta mě brával na zápasy a jsem tady strašně rád. Sparta pro mě byla domovem a vždy jsem měl plán, že tady svou fotbalovou kariéru zakončím,“ říká Rosický, který v současnosti působí na pozici sportovního manažera.

„Byl to přirozený vývoj. Fotbal jsme měl strašně rád a zůstalo mi to doteď. Jedna část života pro mě po kariéře skončila a chtěl jsem ve fotbale pokračovat,“ popisuje Rosa to, jak se k práci ve vedení klubu dostal.

Během své kariéry hrál na několika světoznámých stadionech. Jedním z nich je i Westfalenstadion v Německu a londýnský Emirates Stadium. „Porovnávat je můžeme, ale všechny ty stadiony jsou rozdílné – velikostí, atmosférou. Letná má svoji speciální atmosféru. Na všech jsem se cítil výborně. Na zápasy národního týmu na Letné, jsem se vždy těšil.“

„Dortmund se může pyšnit tou zdí, kterou má za brankou. Atmosféra na Emirates se liší. Domácí výhra proti Tottenhamu 5:2 je jedním z mých nejlepších fotbalových zážitků. Je to derby a bylo to něco famózního,“ doplňuje Rosický.

Pozor. Posloucháte nesestřihanou verzi, která je součástí bonusového materiálu podcastové série Stadiony s Martinem Minhou. Celou si ji můžete poslechnout v aplikaci mujRozhlas.

Multimediální prohlídky stadionů včetně fotek, kvízů nebo omalovánek

Pokud se na stadiony chcete s Martinem Minhou také podívat, můžete navštívit webový speciál sport.rozhlas.cz/stadiony, kde jsou fotografie, videa a další multimediální obsah.

26. listopad 2021 50:22

Doosan Arena (FC Viktoria Plzeň) – první mimopražský stadion, na kterém se hrála Liga mistrů

Plzeňský stadion je první mimopražský fotbalový stánek, na kterém se hrála Liga Mistrů. Moderní Doosan Aréna nabízí velmi vysoký komfort hráčům i realizačnímu týmu, ale také v tzv. věži mají možnost ubytování mládežnické celky. Legenda plzeňského fotbalu Daniel Kolář, který s Plzní získal pět ligových titulů, vzpomíná na svůj příchod ze Sparty na původní stadion ve Štruncových sadech. Rozhovor s nevidomým fanouškem Václavem Šindelářem je důkazem, že fotbal je životní láskou a lze ho plně vnímat a prožívat i jinými smysly. Stadion si Martin Minha prohlédne s tiskovým mluvčím plzeňské Viktorie Václavem Hanzlíkem.

Současný stadion ve Štruncových sadech byl postaven v roce 1955 a otevřen při příležitosti krajské spartakiády. Současnou podobu získal během velké rekonstrukce v roce 2011, kdy také dostal svoje současné jméno Doosan Aréna. Během rekonstrukce byla odstraněna atletická dráha, postaveny nové tribuny a zachována byla zrekonstruovaná původní hlavní tribuna. Současná kapacita stadionu je 11.700 diváků, což dělá ze Štruncových sadů pátý největší ligový stánek. V roce 2012 poprvé na plzeňské hřiště zavítala České reprezentace, která zde porazila Maltu 3:1.

Díl připravili

Autor podcastu: Martin Minha
Multimédia: David Loch, David Všetička, JIří Šeda, Aleš Vavřík a další
Zvukový design: Jaroslav Pokorný
Voice over: Iva Jonášová
Rešerše: Rešeršní oddělní Českého rozhlasu a další 
Garant: Jiří Malina

Zdroje

Natáčení podcastu v Plzni (2021 - podzim)
Audio archiv Českého rozhlasu
YouTube kanál s chorály fanoušků atd.
Literatura:  Plzeňské fotbalové kluby 
Internet: www.fcviktoria.cz/, Wikipedie a další
19. listopad 2021 46:24

Městský stadion Karviná (MFK Karviná) -zelená záře nad hornickou Karvinou

MFK Karviná je nejmladší klub fotbalové ligy a hraje na moderním stadionu, který byl slavnostně otevřen po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2016. Městský stadion, který stojí v části Karviná Ráj, si Martin Minha projde s fotbalovým brankářem Petrem Bolkem a ředitelem komunikace Adamem Januszekem. V zázemí narazí na pingpongový stůl a zjistí, kdo je v týmu nejlepší stolní tenista a karvinský kustod Eda Muryc ukáže svůj svět plný dresů. Tentokrát v podcastu zazní dva fanoušci a především v sérii uslyšíme po dlouhé době také ženský hlas. Fanynka Lenka s výbornou náladou vypráví o své lásce ke karvinskému klubu. V podacstu také uslyšíte rozhovor s hvězdou týmu Michalem Papadopulosem.

Městský stadion v Karviné byl otevřen v létě 2016, a je tudíž nejnovějším fotbalovým stánkem české fotbalové ligy. Byl postaven na místě původního stadionu z roku 1969, na němž hrával místní klub TJ Jäkl Karviná. Od roku 2014 probíhala rozsáhlá rekonstrukce stadionu, během níž byla zachována pouze hlavní tribuna, která ovšem prošla výraznou modernizací. Nádherný stadion tvoří již zmíněná původní tribuna, kterou doplňují nové ochozy a společně uzavírají celý prostor okolo hrací plochy. Stadionu dominuje zelená barva, která na diváky doslova září ze sedaček či zastřešení. Stadion pojme 4.800 sedících diváků, což je pro utkání Karviné naprosto dostačující kapacita.

Díl připravili

Autor podcastu: Martin Minha
Multimédia: David Loch, David Všetička, Aleš Vavřík, Jiří Malina a další
Zvukový design: Jaroslav Pokorný
Voice over: Iva Jonášová
Rešerše: Rešeršní oddělní Českého rozhlasu a další 
Garant: Jiří Malina

Zdroje

Natáčení podcastu v Karviné (2021 - podzim)
Audio archiv Českého rozhlasu
YouTube kanál s chorály fanoušků atd.
Internet: https://www.mfkkarvina.cz/, Wikipedie a další
14. listopad 2021 30:10

Rozhovor s Lukášem „Strašákem“ Valou o jeho vztahu ke Slavii, fandění a současných aktivitách. Nesestřihaná verze.

Lukáš "Strašák" Vala je asi nejslavnějším fotbalovým fanouškem posledních let. Do roku 2014 byl deset let hlavním leadrem tribuny Sever. V soukromém životě je úspěšným šéfem firmy působící v zábavním průmyslu.

Pozor. Posloucháte nesestřihanou verzi, která je součástí bonusového materiálu podcastové série Stadiony s Martinem Minhou. Celou si ji můžete poslechnout v aplikaci mujRozhlas.

Multimediální prohlídky stadionů včetně fotek, kvízů nebo omalovánek

Pokud se na stadiony chcete s Martinem Minhou také podívat, můžete navštívit webový speciál sport.rozhlas.cz/stadiony, kde jsou fotografie, videa a další multimediální obsah.