Blízká setkání
14. srpen 2024

Poslechněte si podcast: „Říkal mi nevlastní synáčku.“ S režisérem Weinlichem k sobě měli blízko, vzpomíná Jiří Langmajer

Rozhlasový režisér Karel Weinlich sehrál v jeho životě klíčovou roli. „Byl to můj první velký učitel toho, jak mám přistupovat k mikrofonu a jak v rozhlase pracovat,“ vzpomíná. Bylo natáčení filmu na Bali pohodové, či složité? Proč se rozhodl pro výstup na vysokou horu, když má strach z výšek? Co mají podle něj dělat muži po padesátce? Co je pro něj důležité u žen?

25:50

Blízká setkání

Vydává: Český rozhlas

Tereza Kostková a Adéla Gondíková vedou rozhovory s hosty, které znáte, anebo které stojí za to poznat. Blízká setkání vysíláme každý všední den po jedenácté na Dvojce. 

Web

Včera 32:54

Rostlina se umí bránit. Dobytku zhořkne, housenka ji nestráví, vysvětluje biochemik Jan Rezek

Rostliny si mezi sebou povídají. Mluví i s mikroorganismy, s živočichy a ovlivňují klima, říká Jan Rezek, biochemik z Akademie věd. Zkoumá těkavé látky rostlin, které se uvolňují do vzduchu. Jsou to v podstatě vůně. Zapojil se i do projektu, kde se vědci a vědkyně pokouší vyrobit pět starověkých parfémů. Myrhu, která je součástí dvou z nich, si přinesl i do studia.

Před dvěma dny 30:08

Herečka Eliška Soukupová: Moc výrazná a málo jemná. Proto mě nevzali na DAMU

Eliška Soukupová má svůj divadelní soubor Maso Krůtí. Kromě toho tancuje, točí filmy a moderuje na Radiu Wave. Jejím posledním filmem je Hello, Welcome, který točili přímo na filmovém festivalu v Karlových Varech. Jak se dostala k moderování? Co ji Český rozhlas naučil? A proč ji nevzali na DAMU?

Před třemi dny 25:22

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní (2/2)

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní.

Před čtyřmi dny 26:46

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní (1/2)

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní.

Před pěti dny 31:07

Díky příběhům pamětníků si uvědomuju, jak dobře se mám, přiznává spisovatelka Wilková

Začínala jako fotografka a reportérka v ostravských podnikových a regionálních novinách. Nyní se zaměřuje na rozhovory se zajímavými osobnostmi a společenská témata v magazínu MF DNES. Především je to ale velmi oblíbená spisovatelka, které teď vychází román z beskydského pomezí Když přišli psi. Kde bere Scarlett Wilková inspiraci pro své románové postavy? Čím ji fascinuje Řecko? A využila někdy seznamování na internetu?

Před šesti dny 30:51

V hlavě mi běželo, proč to zase dělám. Klára Kolouchová o svém výstupu na Annapurnu

Po Mount Everestu, Kančendženze a K2 stanula Klára Kolouchová, jako vůbec první Češka, i na 10. nejvyšší hoře světa Annapurně. Proč jde při výstupu na Annapurnu o život více než jinde? Co považuje česká horolezkyně na horolezectví za nejtěžší? Co pro ni znamenala záchrana kolegy horolezce? A je věk pro horolezkyni přítěž, nebo výhoda?

Před týdnem 28:36

Trénink na letušku byl peklo. Občas jsme plakali na toaletách, říká letuška dubajských Emirates

Být letuškou je sen nejedné malé holčičky. Je to ale opravdu snové zaměstnání? Jak dlouho se dá ve službách leteckých společností vydržet? A co bývá důvodem odchodu? Vystřízlivění, věk, stereotyp, nebo stres? „Odejít jsem chtěla už po prvním roce. Stres a nedostatek spánku mě ničily. Touha létat ale byla větší,“ přiznává bývalá letuška Marika Mikušová, která nakonec u dubajských Emirates zůstala pět let. O svých zážitcích nyní píše již třetí knihu.

Před týdnem 34:04

Smutku na mě bylo příliš. Naději jsem si ale nenechala vzít, vzpomíná na nemoc Šárka Volemanová

Medicína ji odjakživa fascinovala. O to víc, když přišla přímá zkušenost s nemocí, která jí vzala manžela. „Pořad Moci bez nemoci ale nedělám jen jako vzpomínku na něj. Je to i poděkování lékařům a upozornění pro všechny, že prevence se vyplácí,“ apeluje moderátorka Šárka Volemanová. Jak na těžké období vzpomíná? Proč ji nikdy neopustila naděje? Dokáže jí v její moderátorské práci ještě něco zaskočit? A jak daleko je s psaním své nové knihy?

Před týdnem 27:46

Oslovit na sítích mladou generaci je těžké, připouští Jana Kudrnová alias Bláznivá dějepisářka

Je učitelkou na rodičovské dovolené. „Teď si učení nahrazuji na Instagramu, kde mám svoji virtuální učebnu dějepisu. Takže v tuto chvíli mi škola tak úplně nechybí,“ přemítá. Jaké pro ni byly první roky ve škole? Měla ona sama zábavné vyučující? Jak si našla cestu k historii? Jak často si řekne, že něco nevěděla? Má oblíbené nějaké historické období? A o čem píše knihu?

Před týdnem 26:53

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní (2/2)

To nejlepší z Blízkých setkání uplynulých dní.