Kulturní vývar
8. listopad 2020

Poslechněte si podcast: Bíla hora v Kulturním vývaru

Kulturní vývar zadaný osudovému střetu u Bílé hory. Jakou zvolili vojska taktiku, čím bojovala, kdo utekl a kdo se stal hrdinou a kde skončily ostatky padlých?

17:57

Kulturní vývar

Vydává: Český rozhlas

V našem Kulturním Vývaru si každý najde to své a možná ochutná i to, co mu příliš nevoní. Tým redakce kulturního zpravodajství Českého rozhlasu nabízí všehochuť - od divadla, filmu i hudby po literaturu a výtvarné umění.

Příspěvky připravují:
Michaela Vetešková
Alžběta Havlová
Kateřina Svátková
Zuzana Filípková
Kristina Roháčková
Martin Hrnčíř
Jan Bílek
Jiří Štefl
Josef Kaňka

Web

1. leden 2022 25:38

Jaký je život rozhlasových pohádkových princezen?

I rozhlas má své pohádkové princezny. Poslechněte si, které herečky je hrály, jak se hledají princezny a jaká je historie pohádek v Českém rozhlase. Pořad připravila Michaela Vetešková.

25. prosinec 2021 17:43

Když klišé, tak o Vánocích, říká Pokáč

Když klišé, tak o Vánocích, říká Pokáč

26. listopad 2021 06:55

Stopa barokního stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera

Kostel svatého Mikuláše na Malé straně, Invalidovna nebo Bazilika svaté Markéty na Břevnově. Kam se v Praze vydáte, narazíte na stavby známého barokního stavitele Kiliána Ignáce Dientzenhofera. Spolupracoval na dvou stovkách staveb, včetně venkovských kostelů na Broumovsku. Ty chce Ministerstvo kultury prohlásit za národní kulturní památku.

4. listopad 2021 16:24

S výraznými osobnostmi Roshane Saidnattar a Markem Rabijem o filmu, psaní a životě

Poslechněte si dva inspirativní rozhovory Jana Dlouhého s filmařkou Roshane Saidnattar a s polským novinářem Markem Rabijem.

26. říjen 2021 21:20

Exkluzivní rozhovory z pražského Comic-Conu

Tonkosvá, desátník Hicks, admirál Adama a Titus Pullo v exkluzivních rozhovorech Českého rozhlasu (Natalia Tena, Michael Biehn, Ewdard James Olmos, Ray Stevenson).

V polovině října se v pražském O2 Universu konal druhý ročník festivalu popkultury Comic-Con Prague. Dorazilo na něj podle pořadatelů 18 500 fanoušků sci-fi, fantasy a hororu. Nabitý program se skládal nejen ze soutěží, workshopů a přednášek s ilustrátory a spisovateli, ale také jste mohli debatovat s hereckými hvězdami. V Kulturním vývaru nabízíme rozhovory se čtyřmi z nich.

29. září 2021 04:43

Drábkova inscenace Petr Pan pro Divadlo ABC

Víla Zvoněnka má ráda jazz, Petr Pan zase fantazii dítěte a malí diváci psí chůvu Nanu. Můžete se přesvědčit.

22. září 2021 05:23

Magdalena Borová v dramatizaci Do tmy Anny Bolavé

Do tmy.// Herečka Magdalena Borová po třech letech snů a příprav hraje na pražských Jatkách 78 zdramatizovaný text Anny Bolavé Do tmy.

22. září 2021 11:58

Plzenští archeologové v Římě

Castrum Novum je pro archeology splněný sen. Ti plzeňští se na vykopávkách u Říma podílí už pět let.

Nenápadné přímořské městečko Santa Marinella nedaleko Říma skrývá výjimečné archeologické naleziště zvané Castrum Novum. Římskou pevnost založenou roku 264 před Kristem na původní etruské zástavbě už několik let zkoumají také čeští archeologové. Přinášíme reportáž přímo z místa.

17. září 2021 09:37

1100 let od mučednické smrti svaté Ludmily

Podle čeho zaručeně poznáte svatou Ludmilu? A proč je to poměrně jednoduché? I o tom v rámci reportáže z Národní galerie, kterou si připomínáme 1 100let od mučednické smrti babičky svatého Václava.

15. září 2021 07:21

O CESTÁCH Cirku La Putyka

Dva roky čekali, až uvedou svůj nejnáročnější projekt v historii souboru - divadla se konečně otevřela a CESTY Cirku La Putyka jsou k vidění v holešovickém stanu Azyl 78 od 11. září. Jak projekt změnila pandemie? I o tom v reportáži Michaely Veteškové.