• Podcasty
  • Olympijský podcast Radiožurnálu
Olympijský podcast Radiožurnálu
18. srpen 2020

Poslechněte si podcast: Biatlonistka Davidová o své budoucnosti a tlaku okolí

Je celkem snadné si ji oblíbit. Na tratích i střelnicích se jí většinou daří, v cíli se pak uculuje, a jak tvrdí její týmové kolegyně, její smích je nakažlivý. Nejvýraznější postavou české reprezentace je ale Markéta Davidová hlavně díky svým výkonům. „Jenže ne každý chce závodit dvacet let, mám i jiné zájmy a priority,“ reaguje na dotazy týkající se možného konce kariéry. Úspěšnou biatlonistku pro Olympijský podcast Radiožurnálu vyzpovídal reportér David Nyč.

20:09

Olympijský podcast Radiožurnálu

Vydává: Český rozhlas

Sport není jen o gólech, bodech, časech, výhrách, prohrách a rekordech. Sportovci jsou také lidi s obyčejnými starostmi, zajímavými zážitky a inspirujícími příběhy. Reportéři Radiožurnálu jsou s nimi po celý rok nejen při zápasech a soutěžích, často dojde i na hovory o životě a zákulisí sportu. V Olympijském podcastu otevře sportovní redakce Radiožurnálu sportovní svět i „nesportovně“ a pro každého. Poslouchejte každý týden na webu Radiožurnálu a v našich aplikacích.

Web

27. duben 2021 37:52

„Fotbal už mě nenaplňoval.“ Rozhodčí pozemního hokeje Mejzlík bude pískat olympijský turnaj v Tokiu

Pozemní hokej mají Mejzlíkovi v rodině. Maminka Alena pod dívčím jménem Kyselicová vybojovala na olympijských hrách v Moskvě v roce 1980 stříbro. Do české reprezentace to dotáhly její dcery Adéla a Tereza. Syn Jakub se z mládežnického fotbalového reprezentanta stal rozhodčím pozemního hokeje a svými výkony si vysloužil nominaci na olympijský turnaj v Tokiu. Alena a Jakub Mejzlíkovi jsou dalšími hosty Olympijského podcastu Radiožurnálu.“

20. duben 2021 52:50

Hokejový trenér Holaň o leukémii i lidských chybách

Skvělou, ale poměrně krátkou hokejovou kariéru má za sebou bývalý obránce Miloš Holaň. Krátce před jeho padesátinami jsme si s ním popovídali při natáčení dalšího dílu Olympijského podcastu. Mluví v něm o své aktivní kariéře, těžké nemoci i změně přístupu k lidem v okolí. Také o svém mimořádném vztahu k otci a k vítkovickému hokejovému klubu. V obsáhlém rozhovoru přidává navíc řadu pikantních historek ze svého života.

13. duben 2021 40:13

S Jakubem Nakládalem o hokeji, penězích i relaxu

Deset let působil Jakub Nakládal v zahraničních hokejových soutěžích, zahrál si třeba kanadsko-americkou NHL i Kontinentální ligu. Teď dovedl Pardubice v roli kapitána k šestému místu v extralize. Říká o sobě, že hokej má rád. Zároveň je to jeho práce, snaží se co nejlíp uživit a plnit si své sny – osobní i ty sportovní. Rád by například s Dynamem vybojoval v budoucnu titul. Nejen o tom mluví v novém dílu Olympijského podcastu Radiožurnálu.

6. duben 2021 33:40

Olympijský historik: Coubertin by na dnešní hry koukal skrz prsty

Napoprvé nápad obnovit olympijské hry nikoho nenadchnul. Tak nechal jejich zakladatel Pierre de Coubertin složit hymnu, vymalovat aulu Sorbonny antickými motivy a konečně zabodoval. Za dva roky se v Aténách konaly první novodobé hry a měly velký úspěch. Proč se kvůli řeckému bankrotu málem neuskutečnily? A jak se stalo, že na nich získávali medaile i „náhodní kolemjdoucí“ včetně jednoho rodáka z Fulneka? Poslechněte si nový Olympijský podcast s historikem Františekem Kolářem

30. březen 2021 25:08

Koulař Staněk: Olympiáda je o level výš než mistrovství světa

„Ještě párkrát bych chtěl hodit za 22 metrů. A kdyby se to povedlo na největší akci, která na světě je, byl by to neuvěřitelný zážitek,“ říká před olympiádou v Tokiu čerstvý halový mistr Evropy ve vrhu koulí Tomáš Staněk. V dalším dílu Olympijského podcastu vypráví také o zraněních, kvalitním jídle, výjimečných soupeřích i současné přípravě v Jihoafrické republice.

23. březen 2021 31:35

Fotbalista Alex Král o reprezentaci i vývarech

„Nepřekvapilo mě, jak rychle jsem se stal oporou národního týmu. Byl to jeden z mých cílů,“ říká fotbalový záložník Alex Král. Kromě reprezentace a snahy uspět v kvalifikaci MS i na evropském šampionátu vypráví v novém Olympijském podcastu taky o svém zranění, individuálních trénincích, pití bylinkových čajů, které mu nechutnají, ale i o trenérovi Slavie Jindřichu Trpišovském nebo vytouženém přestupu do Anglie.
Jan Suchan

16. březen 2021 35:22

Strachová a Křížová: Vrcholový sport není zdravý, ale připraví vás na život

Cílevědomost, píle, stresová odolnost. To jsou vlastnosti, které má skoro každý vrcholový sportovec, zato většině lidí v běžném životě chybí, shodují se bývalé alpské lyžařky Šárka Strachová a Klára Křížová. Ta se po konci kariéry musela přihlásit i na úřad práce a dlouho hledala vlastní cestu. Teď pracuje jako cvičitelka jógy a fitness trenérka. Strachová svou energii vkládá do rozvoje vlastní kliniky celostní medicíny a fyzioterapie. Co tvrdí o Ester Ledecké?
Barbora Kovaříková, Jan Suchan

9. březen 2021 30:19

Šéf biatlonu Hamza: Sport teď není nejdůležitější

„Uspořádat závody bez fanoušků je snazší, ale o to smutnější,“ vypráví šéf organizátorů biatlonového Světového poháru v Novém Městě na Moravě Jiří Hamza. Kvůli pandemii koronaviru musel snížit rozpočet i zřídit testovací centra. Nejvíc ho ale trápí, že děti nemůžou chodit do škol ani sportovat. Počítá s tím, že některé biatlonu i nechají. O tom všem mluví v novém Olympijském podcastu Radiožurnálu.
Jan Suchan

2. březen 2021 41:33

Úspěchy volejbalu u nás jsou a budou spojeny s příjmením Perušič

Boris Perušič hrál volejbal jen osm let, přesto byl u největších úspěchů ve stoleté historii tohoto sportu v Čechách. Má zlato z MS 1966 i stříbro z OH 1964. Letos v Tokiu ale zřejmě uslyšíme příjmení Perušič znovu. Chce ho tam přivézt Borisův vnuk Ondřej, člen nejlepšího beachvolejbalového páru u nás. Jak oba Perušičové hodnotí vývoj volejbalu u nás a co si navzájem přejí, o tom všem mluví v novém dílu Olympijského podcastu Radiožurnálu.
Petr Kadeřábek

23. únor 2021 35:31

Jsme švejci bez disciplíny, říká bývalý hokejista Martinec

Současným hráčům chybí víc zručnosti a lepší první kontakt s pukem, říká bývalý úspěšný hokejista a trenér Vladimír Martinec. „Jsme švejci. Jsme národ, který by si chtěl všechno zjednodušit,“ soudí. Mladé hráče by rád držel v jejich kategoriích a neposílal je předčasně mezi dospělé. Jak mu v kariéře pomohly hodiny strávené na rybníku v Lomnici nad Popelkou? Proč Ivan Hlinka nerad půjčoval spoluhráčům puk? A proč by ho jako trenér nechtěl mít v týmu? Poslechněte si podcast.