Babské rady
10. duben 2023

Poslechněte si podcast: Bazalku využijete na pesto, ale také na popraskané rty. Stačí ji nasekat a smíchat se sádlem

Vůně bazalky je vůní středomoří a je typická i pro místní kuchyni. Kombinuje se s rajčaty, olivovým olejem a ostřejšími sýry, oblíbená je jako pesto smíchaná s česnekem a opraženými slunečnicovými semínky.

01:10

Babské rady

Vydává: Český rozhlas

Osvědčené tipy a návody (nejen) našich babiček.

Web

Dnes 01:03

Jeho čerstvost poznáte tak, že pěkně křupne. Jak připravit zelený a bílý chřest?

Chřestová sezóna klepe na dveře. Jak v obchodě správně vybrat? Volte vždy pevný chřest, který se neohýbá a není namočený do vody. Zaručeně čerstvý chřest je takový, který se hned rozlomí a zřetelně křupne.

Včera 01:08

Aby nakrájené ovoce nezhnědlo aneb tady pomůže citron, ocet, ale i špetka soli

Čerstvé nakrájené ovoce bohužel rychle podléhá oxidaci. Zhnědne a nevypadá lákavě. Jak zabránit hnědnutí rozkrojených jablek, hrušek a banánů? Tím nejznámějším způsobem je pokapání ploch řezu citronovou šťávou.

Před dvěma dny 01:12

Nízké teploty mangu nesvědčí. Nechte ho dozrát v papírovém sáčku s banánem nebo jablkem

Mango je vynikající tropické ovoce s nezaměnitelnou sladkou, aromatickou chutí. To nejsladší na světě se pěstuje na Filipínách. Z našich obchodů si většinou domů přineseme nezralé plody. Jak je skladovat, aby dozrály a nezačaly brzy hnít?

Před třemi dny 01:13

Lesk zašlému nádobí, které umýváte v myčce, vrátí pouhá kulička alobalu

Nádobí, které denně umýváte v myčce, ztratilo svůj lesk? Vrátí mu ho kulička alobalu! Může za to oxidační proces, který vzniká při chemické reakci s tabletou do myčky. Podpoří to i vysoká teplota vody. Výsledkem je zářivý lesk příborů a odstranění nevábných šmouh.

Před čtyřmi dny 01:24

Nerezová trubička nebo syrový makaron v těstu při pečení odvede páru a zaručí vám rovný korpus

Při přípravě domácího dortu se může stát, že upečený korpus nevypadá dokonale – v centru se tvoří nevzhledný kopeček. Na vině je obvykle příliš vysoká teplota při pečení. Příště proto dort raději pečte pozvolna při nižších teplotách a až ke konci ji zvyšte, aby korpus zezlátl.

Před týdnem 01:21

Nejlepší je za čerstva. Kromě pesta upotřebíte medvědí česnek do polévek a salátů

Medvědí česnek je výborným antibiotikem, obsahuje velké množství jódu, snižuje krevní tlak a napomáhá detoxikaci. Může působit i projímavě a močopudně. Často se o něm mluví jako o životabudiči – jeho povzbuzující účinky oceňovali už naši předci, kteří ho považovali za povzbuzovač oslabeného nervového systému.

Před týdnem 01:09

Jak odstranit žmolky z oblečení? Kartáčem i jednorázovým holítkem, záleží na materiálu

Ošklivě vypadající žmolky se tvoří nejčastěji na svetrech, ale i na dalších textiliích. Citlivé prádlo proto perte naruby. Pokud máte vyzkoušeno, že některý svršek pouští chlupy, perte ho v povlaku na polštář. Nebudete je muset sbírat z ostatního oblečení.

Před týdnem 01:04

S citronem uděláte spoustu parády: vyčistíte s ním kuchyňskou baterii a dodáte vitamíny nehtům

Ještě než citron rozkrojíte, poválejte ho dlaní po stole. Uvolní se buněčné membrány a citron vydá více šťávy.

Před týdnem 01:22

Na jaře posbíráte květy, v létě listy. Fialka má v kuchyni široké využití

Fialka – vonná kráska, které se daří na stinných travnatých místech. Říká se, že čím je barva květů tmavší, tím je vůně výraznější. Taková fialka je pro sběr nejlepší, jen po delším dešti může být vůně doslova vyplavena.

Před týdnem 01:21

Jak připravit čirý vývar a čím docílíte silnější chuti? S tipy přichází Babské rady

Polévka je grunt! Čím můžete odstranit přebytečný tuk na hladině polévky? Stačí po vychladnutí na povrch položit kuchyňskou papírovou utěrku, ta tuk posbírá.