• Podcasty
  • Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou
14. srpen 2023

Poslechněte si podcast: Bandorník, drn, báč, babčák, láta... Zkrátka bramborák

Drn, báč, babčák nebo láta, to jsou všechno názvy pro pokrm, který je u nás znám především jako bramborák. Jak ho připravovaly naše babičky, poví Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

03:00

Babiččiny recepty s Vladimírou Jakouběovou

Vydává: Český rozhlas

Staročeské recepty vždycky zaujmou a leckterá kuchařka je někdy s chutí zkusí. S Vladimírou Jakouběovou, regionální sběratelkou receptů, se můžete inspirovat léty prověřenými recepty.

Web

Včera 02:52

Babiččina česneková krkovice

V povídání o dobách našich babiček čeká ještě jedno posvícenské téma a také posvícenská dobrota. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají recept na pečení česnekové krkovice.

Před dvěma dny 03:00

Nadívaná posvícenská kachna

Na svátek svatého Václava čeká v receptech našich babiček jedna sváteční dobrota, nadívaná kachna. Předtím Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou přípravy svatováclavského posvícení.

Před třemi dny 03:01

Posvícenské koláče ze Železnobrodska

Mezi nejvýznamnější akce v dobách našich babiček patřilo svatováclavské posvícení. A na takový svátek bylo potřeba navařit a napéct. Mimo jiné i svatováclavské koláče. Jak na ně, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Před čtyřmi dny 02:55

Vomajda z lišek

Na podzim se sklízí úroda v sadu, na poli, i v lese. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření mají houbové povídání a také recept na vomajdu z lišek.

Před pěti dny 02:40

Chleba s křížalami

K podzimu rozhodně patří trhání jablek a podzimní sluneční paprsky ještě mohou pomoci při sušení křížal. A ty se budou hodit na recept Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního, chleba s křížalami.

Před týdnem 02:33

Patison v zelenině

I když to připomíná létající talíř, znaly a používaly to už naše babičky. Patison, další zámořská zelenina, která se usadila v Evropě. Kromě informací o jeho původu přidají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na patison v zelenině.

Před týdnem 02:57

Špaldový koláč s mákem, švestkami a perníkem podle receptu z Pojizeří

V dobách našich babiček se nejen jinak vařilo, ale také si lidé věcí okolo více vážili. Platilo to i půdě, která je vlastně živila. A o půdě a také o špaldovém koláči bude povídání Jaroslava Hořeního a Vladimíry Jakouběové.

Před týdnem 02:30

Placky z brambor a celeru

Vůni a chuť pečených brambor mají mnozí spojenou s dětstvím. Patřily ke sklizni brambor, o které budou hovořit Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření. A recept, který přidají, nebude na pečení brambor v ohni, to zvládne snad každý sám, ale na placky z brambor a celeru.

Před týdnem 02:55

Trnkový šnaps podle babičky Vladimíry Jakouběové

V receptech našich babiček se budeme věnovat zpracování lnu, což byla výsada žen, které po tom na slavnosti popíjely trnkový šňaps.

Před týdnem 02:47

Švestkové recepty z kuchařské knihy Hanny Dumkové z roku 1884

Osmažené švestky, švestková bába, švestkový štrůdel a švestková chladina; hned několik receptů na zužitkování švestek.