Balanc
28. únor 2023

Poslechněte si podcast: Kdy je dobré ukončit psychoterapii a kdo odchází předčasně? Chyby dělají i terapeuti

„Práce na sobě by měla být vzájemná. Pastí je pocit, že už všechno vím,“ říká v Balancu klinický psycholog a psychoterapeut Adam Suchý. Možná jste v psychoterapii už delší dobu nebo zrovna začínáte. Ne vždy jsme ale připraveni na to, že proces může trvat i roky. Že se nám nebude chtít otevírat některá témata a že i profesionálové a profesionálky v křesle naproti mohou dělat chyby.

24:06

Balanc

Vydává: Český rozhlas

Balanc je magazín o seberozvoji, prospěšném životním stylu a důležitosti dobrých mezilidských vztahů. Je odpovědí na náročnou dobu a společnost, která vyvolává deprese, úzkosti a nadměrný stres.

Web

Včera 32:01

Moderní láska: Uměla inteligence vám může vybrat partnera, komunikaci ve vztahu ale nevyřeší

Umělá inteligence (AI) je buzzword poslední doby. Promění snad všechny obory lidské činnosti. I naše vztahy, seznamování, komunikaci a milostný život. Jako každá technologie může být použita k dobrým i špatným účelům. O dopadech můžeme v nyní jen spekulovat. Může třeba pomoci lidem s aspegrovým syndromem rozpoznávat emoce, starším se samotou. Ale také nás může vzdálit od autenticity a skutečných vztahů. Na otázky o AI, emocích a vztazích odpovídá výzkumník Michal Bída.

Před týdnem 37:15

Moderní láska: S kým si pořád píšeš? Na nevěře bolí zrada víc než samotný čin

Namísto strachu z nevěry se můžeme bavit o tom, co pro nás znamená věrnost. Je jasné, že i když jsme se spokojeném vztahu, budou nás jiní lidé přitahovat. Sexuálně, emočně nebo i jinak. Když už se nevěra ve vztahu objeví, často bolí zrada naší dohody, důvěry. Věrnost je živá hodnota a bude se proměňovat, proto je dobré se k debatě o ní vracet. Co dnes věrnost, nevěra a jak ji mění technologie? Markéta a Petr zpovídali na téma psychoterapeutku a psycholožku Elišku Remešovou.

Před 2 týdny 38:42

Moderní láska: Čím dál víc lidí se nehlásí k heterosexuální identitě

Možná jste také zmatení z diskuse o genderu, sexualitě a identitě. Místo tlaku na sebe sama, ale můžeme také najít prostor svobody pro nalezení sama sebe. Co já ve vztazích a sexu potřebuji? Jak se cítím? Menšiny, i v oblasti sexuality a identity, nejsou nové, jsou jich plné dějiny. Otevřená společnost dovoluje žít svobodněji, ze zmatení pomůže dobrá diskuze.

Před 2 týdny 33:06

Moderní láska: Sexbyznys v Česku: Muži si sundají prstýnek a nevěra se nekoná

Není pravdou, že ženy pracují v sexbyznysu jen z nouze. Mnoho z nich ano, ale některé sex baví, umí si nastavit hranice a třeba díky tomu procestují svět. Češi a Češky jsou k sexbyznysu tolerantní, alespoň to deklarují. Práce v sexbyznysu má obrovské stigma, vágní právní oporu a mnoho rizik. Pro všechny zúčastněné je důležité bezpečí a nastavení hranic. V podcastu Balanc, sérii Moderní láska, rozebíráme téma s Kateřinou Šádkovou z organizace Rozkoš bez rizika.

Před 3 týdny 37:22

Moderní láska: Online rozchod i ghosting se stávají normou, má s nimi zkušenost třetina mladých

Rozvod nebo rozchod je součást života. Nevyhnutelnou zraňující zkušeností, ale určitě se můžeme pokusit je dělat důstojně a zachovat vztah, i když spolu už nebudeme chodit. Ne každý se umí dobře rozejít, mnoho lidí vezme vztahový sekáček a utne to. Napíše zprávu nebo se přestane ozývat, protějšek vyghostuje. Podle Tomáše Kvapilíka, psychologa a psychoterapeuta to není důstojné. Konec vztahu je příležitost vyrůst, lépe pochopit sebe sama.

21. únor 2024 41:28

Moderní láska: V pasti pohlaví jsme uvízli všichni. Proč už nefungují tradiční role muže a ženy?

Kdo je dnes správný muž a správná žena? A má smysl se tím ještě zabývat? Odpovědi jsme hledali v sérii Moderní láska podcastu Balanc s novinářkou a autorkou knihy V pasti pohlaví Silvií Lauder. Všichni máme o rolí muže a ženy představy, které jsou po generacích předávány a do značné míry sdíleny celou společností. Jenže už nefungují, ženy muže nepotřebují, mohou být ekonomicky soběstačné. Muži, ale i stát, zase neví, co s tím.

19. únor 2024 41:28

Moderní láska: Miluju tě, ale sebe miluju víc. Co znamená závazek v 21. století a jak funguje?

Chci s tebou být, ale... Zavázat se k jednomu vztahu na celý život je velké rozhodnutí. Současná sociologie a psychologie nám mohou pomoci s pochopením, jak závazek funguje, v čem nás ovlivňuje vnitřní svět i vnější normy a někdy limitující představy. Honza Vojtko, párový terapeut a spisovatel tvrdí, že co je pro nás závazek, se mění a je důležité se o tom v partnerství bavit. Opakovaně. Je závazek dnes sexy a jak si ho nastavit?

13. únor 2024 33:43

Filozofie není soubor sexy citátů. Co je filozofické poradenství a jak může pomoci?

Kdo jsem, co na světě dělám? Co znamená dobrý život? Nejeden z nás hledá na podobné odpovědi v psychoterapii, ale to nemusí každému stačit. Adam Lalák je filozofický poradce. Vede s klienty dialog na různá témata a nabízí pohledy různých filozofických škol i autorů a autorek. Jiný pohled na svět může být léčivý a rozvíjet nás. Možná jsme někdy příliš pragmatičtí, zaměřeni na estetiku věcí, snílci nebo prospěcháři a filozofie dává možnost na svět nazírat jinak.

30. leden 2024 33:55

První sex ve vztahu je přelom, nemusí ale vypovídat o ničem. Důležité je bezpečí a jasný souhlas

Pro mnoho lidí je první sexuální zkušenost s novým partnerem nebo partnerkou důležitý milník. Nezáleží, jestli je na prvním rande nebo k němu směřujete dlouho. Podle psycholožky a psychoterapeutky, zakladatelky Institutu Moderní láska Markéty Šetinové je důležité bezpečí, naladění na vlastní tělo. Komunikace je nutná, ale nemusí být jen slovní. Z prvního sexu je mnoho lidí nervózních a když se nepovede, neznamená to, že celý vztah nebo sexuální život jde do kopru.

9. leden 2024 34:20

Nic není tak složité jako lidský mozek. Péče o něj je ale překvapivě jednoduchá

Neuroplasticita je schopnost mozku se měnit a přizpůsobovat se novým podmínkám. Je důležitá pro učení, paměť i psychoterapii. Lze ji podpořit zdravým životním stylem a pravidelnou stimulací. Může být i nevýhodná, mozek se může „naprogramovat“ do duševní choroby. V podcastu Balanc na téma neuroplasticity mozku odpovídá Martin Brunovský, vedoucí klinického výzkumného programu v Národním ústavu duševního zdraví, lékař na psychedelické klinice Psyon, neurolog a neurovědec.